Ντούλες στο Fax News: Οι ελληνο-αλβανικές συνομιλίες ευνοούν την ένταξη της χώρας στην ΕΕ [ΒΙΝΤΕΟ]

Δημοσιεύθηκε: 25/01/2018 13:28 Τελευταία Ενημέρωση: 26/01/2018 09:41 Από: Tachydromos

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες, απαντώντας στο ενδιαφέρον των δημοσιογράφων του τηλεοπτικού καναλιού Fax News για τις σε εξέλιξη ελληνο-αλβανικές συνομιλίες τόνισε ότι ευνοούν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανία με την ΕΕ

«Η συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών είναι γεγονός ευπρόσδεκτο για όλους μας. Διότι όλοι γνωρίζουμε και προσδοκούμε να συμβάλλει στην πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας για την ένταξη στην ΕΕ. Πρόκειται για τον άξονα των ενταξιακών διαδικασιών των Δυτικών Βαλκανίων. Η Αλβανία δεν έχει βγει ποτέ ζημιωμένη από τις σχέσεις με την Ελλάδα. Ησημερινή κυβέρνηση όμως σε πολλά μέτωπα παρουσιάζει μια δυσκαμψία. Πρέπει να είναι σαφές ότι η ελληνική πλευρά ποτέ δεν έκανε λόγο για τήρηση αρνητικής στάσης όσον αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Είναι ανάγκη όμως να εγγυούνται οι αρμονικές σχέσεις με τους γείτονες ως δικλείδα ασφαλείας για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Ποτέ δεν πίστευα ότι η Ελλάδα θα σταθεί εμπόδιο για την Αλβανία. Ας έχουμε υπόψη ότι η Ελλάδα ήταν πάντα ο βασικός συνήγορος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις όλα αυτά τα χρόνια της μετακομμουνιστικής πορείας της χώρας. Η ιδέα της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ είναι αποτέλεσμα της Πρωτοβουλίας της Θεσσαλονίκης επί κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη, η υποστήριξη της αλβανικής υποψηφιότητας στο ΝΑΤΟ ήταν σθεναρή από την Ελλάδα, η Αλβανία πήρε το καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ επί ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ το 2014».

Αναφορικά με το θέμα των εκταφών των ελλήνων στρατιωτών του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου του 1940 ο κ. Ντούλες επέκρινε την αργοπορία της κυβέρνησης Ράμα να εφαρμόσει τη Συμφωνία που υπήρχε από το 2011. Ενώ δίνοντας απάντηση στην καχυποψία μερίδας του τύπου και πολιτικών φορέων ότι η Ελλάδα μετά από την έλευση κάποιου χρόνου θα θεωρήσει πατρίδα το έδαφος όπου υπάρχουν οι τάφοι είπε ότι πρόκειται για ανόητο συλλογισμό να συμβεί αυτό σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.

«Πρόκειται για δυστυχία όταν ένα ανθρωπιστικό θέμα, όπως είναι η τιμή που οφείλουμε να κάνουμε σε πεσόντες, βραχυκυκλώνει τις σχέσεις των χωρών. Η Ελλάδα έχεις υποχρεώσεις έναντι της Αλβανίας και η Αλβανία έναντι της Ελλάδας, γιατί πρόκειται για δυο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Όσο νωρίτερα απαλλαγούμε από τέτοιες νοοτροπίες και αντιλήψεις, τόσο καλύτερα», τόνισε ο Ντούλες.“

Αναφορικά με το εμπόλεμο ο κ. Ντούλες τόνισε ότι η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου ήρε τον νόμο αυτό από το 1987.

«Το εμπόλεμο ήρε το 1987 η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Το τότε Υπουργικό Συμβούλιο ήρε την εμπόλεμη κατάσταση και σε καμιά περίπτωση δε διανοήθηκε κανείς ότι μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει εμπόλεμο. Αν υπάρχει δυσπιστία, ο έλληνας ΥΠΕΞ, κ. Κοτζιάς τόνισε ότι μπορεί να αναληφθούν εκείνα τα βήματα που θα πείσουν ότι το εμπόλεμο δεν υπάρχει. Κατάσταση είτε συγκυρία που να αναλογεί σε εμπόλεμο, δεν υπάρχει, άρα τι να αρθεί από ελληνικής πλευράς», τόνισε ο Ντούλες.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon