Χαν: Σερβία και Μαυροβούνιο θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ΕΕ το 2025

Δημοσιεύθηκε: 03/02/2018 08:48 Τελευταία Ενημέρωση: 03/02/2018 08:48 Από: Tachydromos

Το 2025 θα μπορούσαν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Σερβία και το Μαυροβούνιο, εκτιμά ο Επίτροπος αρμόδιος για την Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, με αφορμή την παρουσίαση, την Τρίτη, της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δυτικά Βαλκάνια και επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή σχεδιάζει σύντομα να εισηγηθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τα Σκόπια.

«Ο ρυθμός εξαρτάται από τα μεταρρυθμιστικά βήματα του καθενός. Η διεύρυνση της ΕΕ είναι σαν μια ιστιοδρομία. Αυτή τη στιγμή η Σερβία και το Μαυροβούνιο προηγούνται, η ΕΕ έχει αρχίσει μαζί τους τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Το 2025 θα μπορούσαν, θεωρητικώς, να ενταχθούν, εφόσον εκπληρώσουν, αυστηρά, τα κριτήρια», δηλώνει ο κ. Χαν στο "Der Spiegel" που θα κυκλοφορήσει αύριο και εξηγεί ότι μια σταδιακή και δίκαιη πολιτική διεύρυνσης είναι προς όφελος τόσο της οικονομίας, όσο και της ασφάλειας της ΕΕ.

«Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι σας ένας θύλακας στην ΕΕ, τα προβλήματά τους μας αφορούν άμεσα, είτε πρόκειται για εγκληματικότητα, για ανεξέλεγκτη μετανάστευση, για οικονομικά προβλήματα ή για εντάσεις μεταξύ εθνοτήτων. Δεν επιτρέπεται να υπάρχει κενό», τονίζει ο κ. Χαν και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση της βουλγαρικής προεδρίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, τονίζει ότι η Κομισιόν σχεδιάζει σύντομα να υποβάλει σχετική πρόταση για διαπραγματεύσεις τόσο με την Αλβανία, όσο και με τα Σκόπια, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Επίτροπος χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία».

«Στο τέλος πρέπει τα κράτη-μέλη να αποφασίσουν ομόφωνα. Το μήνυμα είναι το ίδιο όπως και για τα άλλα βαλκανικά κράτη. Η πόρτα μας είναι κατ' αρχήν ανοιχτή, όμως να την περάσει κανείς, μπορεί μόνο με την αντίστοιχη επίδοση», καταλήγει ο κ. Χαν.

Kathimerini.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon