Αλβανοί Εθνικιστές: “Οι Τσάμηδες να γυρίσουν στην Ελλάδα ως Αλβανική μειονότητα”

Δημοσιεύθηκε: 11/02/2018 18:58 Τελευταία Ενημέρωση: 11/02/2018 18:57 Από: Tachydromos

Την επιστροφή των Αλβανοτσάμηδων στα σπίτια τους στην Ελλάδα επιδιώκει ο επικεφαλής του εθνικιστικού Κόμματος Δικαιοσύνης, Ενσωμάτωσης και Ενότητας- PDIU, Σφετίμ Ιντρίζι σύμφωνα με την ιστοσελίδα Echedoros.com.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Standard» ο Σφετίμ Ιντρίζι, το θέμα των Αλβανοτσάμηδων είναι ένα Αλβανικό Εθνικό θέμα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των συνολικών Ελλάδας-Αλβανίας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλή του Κόμματος Δικαιοσύνης, Ενσωμάτωσης και Ενότητας οι Αλβανοτσάμηδες δεν επιθυμούν την αλλαγή των συνόρων Ελλάδας Αλβανίας αλλά την επιστροφή αυτών στην Ελλάδα και πιο ειδικά στα σπίτια τους που εγκατέλειψαν μετά την απόσυρση των Γερμανικών δυνάμεων κατοχής από την Ελλάδα το 1944, υπο τον φόβο των αντιποίνων ως συνεργάτες των Ναζί.

Επιπλέον ο Σφετίμ Ιντρίζι τόνισε ότι το κόμμα του θα επιδιώξει την αναγνώριση αλβανικής μειονότητας στην Ελλάδα.

Όπως δήλωσε ο Σφετίμ Ιντρίζι, «Εμείς οι Αλβανοτσάμηδες σήμερα δεν επιδιώκουμε να αλλάξουμε τα σύνορα, αλλά θέλουμε να επιστρέψουμε στα σπίτια μας και να λάβουμε το καθεστώς της αλβανικής εθνικής μειονότητας στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα ζήτημα που, εάν δεν επιλυθεί δεν θα επιστρέψει ποτέ η ανάπτυξη φιλικών και στρατηγικών σχέσεων μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, αλλά και την ηρεμία των Βαλκανίων, για αυτό είναι ένα εθνικό θέμα της Αλβανίας».

Όσον αφορά την αυστηρή απάντηση του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου αναφορικά με το ζήτημα των Τσάμηδων στην οποία μεταξύ άλλων σημείωσε ότι, “Όσο υπάρχουν όχι μόνο ανιστόρητες αλλά προκλητικές τάσεις της Αλβανίας σχετικά με το ανύπαρκτο ζήτημα της Τσαμουριάς, από εκεί και πέρα δεν είναι νοητό να συζητάμε. Γιατί και μόνο η ανακίνηση αυτού του θέματος, φανερώνει έλλειψη οποιασδήποτε καλής θέλησης από την πλευρά της Αλβανίας για είσοδο και στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι αδιανόητο για την ηγεσία της Αλβανίας, αυτή την στιγμή, να θέτει θέμα Τσαμουριάς”, ο Σφετίμ Ιντρίζι απάντησε ότι ο Πρόεδρος, πρέπει να αγαπά και να σέβεται τους Αλβανοτσάμηδες, καθώς είναι μια μειοψηφία και οι μειονότητες πρέπει να γίνονται σεβαστές και να αντιμετωπίζονται με ίσα δικαιώματα.

Τέλος, όταν ο Σφετίμ Ιντρίζι ρωτήθηκε για το πως θα αντιδράσει το κόμμα του PDIU εάν συνεχιστούν αυτές οι δηλώσεις και εάν το Αλβανικό κράτος δεν αντιδράσει, ο επικεφαλής του εθνικιστικού Κόμματος Δικαιοσύνης, Ενσωμάτωσης και Ενότητας δήλωσε ότι το κόμμα και οι υποστηρικτές του θα ακολουθήσουν το ρητό, «οφθαλμό αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος».

http://www.defence-point.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon