Έτοιμος κατά 80% ο αγωγός φυσικού αερίου TAP σε Ελλάδα και Αλβανία

Δημοσιεύθηκε: 15/02/2018 21:10 Τελευταία Ενημέρωση: 15/02/2018 21:10 Από: Tachydromos

Του Φίλιππου Παναγόπουλου

Τελετή διοργάνωσε ο TAP στις 12 Φεβρουαρίου για να σηματοδοτήσει την έναρξη των εργασιών για τη σήραγγα μήκους 1,5 χιλιομέτρου, η οποία θα συνδέει τα ανατολικά και δυτικά τμήματα του αγωγού στην Αλβανία. Αναφερόμενος στην τελετή, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας, κος Enis Aliko, τόνισε τη στρατηγική σημασία του ενεργειακού έργου για την Αλβανική οικονομία.

«Είναι η πρώτη φορά που τέτοιου είδους επιχειρήσεις και τεχνικές εκτελούνται στην Αλβανία, αποτελώντας μέρος ενός σημαντικού έργου όπως ο TAP. Επιπλέον, θα ήθελα να συγχαρώ την κοινοπραξία για τα πρότυπα ασφάλειας που εφαρμόστηκαν κατά την κατασκευή του αγωγού», πρόσθεσε ο Υπουργός.

Ο Διευθυντής του έργου στην Αλβανική επικράτεια, κος Karl Roberts, δήλωσε από την πλευρά του ότι η μικρού μήκους σήραγγα θα κατασκευαστεί με μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας, με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση, οι οποίες είναι και οι ασφαλέστερες για το περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ο TAP ανακοίνωσε επίσης με «τιτίβισμά» του ότι οι σωληνώσεις του αγωγού έχουν συγκολληθεί κατά μήκος του 80% της διαδρομής σε Ελλάδα και Αλβανία.

«Οι σωλήνες του TAP συγκολλούνται πάνω από το έδαφος. Όλες οι συγκολλήσεις υπόκεινται σε αυτόματες δοκιμές, ώστε να διασφαλίζεται ότι πληρούν τα εθνικά και διεθνή πρότυπα. Σωλήνες πάνω από το 80% της διαδρομής μας στην Ελλάδα και την Αλβανία (δηλαδή πάνω από 615 χλμ. σε σύνολο 765 χλμ.) έχουν πλέον συγκολληθεί», αναφέρεται στο σχετικό μήνυμα.

Ο TAP, είναι ένα έργο συνολικού ύψους 4,5 δισ. ευρώ, αποτελεί μέρος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (Southern Gas Corridor) και αποτελεί ένα από τα ενεργειακά έργα προτεραιότητας (PCI) για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το έργο προβλέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Shah Deniz 2 του Αζερμπαϊτζάν στις χώρες της ΕΕ.

Ο αγωγός θα συνδεθεί με τον TANAP (Trans-Anatolian Gas Pipeline) στα Ελληνοτουρκικά σύνορα και, διασχίζοντας την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική, θα προσαιγιαλωθεί στη Νότια Ιταλία, πλησίον της παραθαλάσσιας κοινότητας San Foca (ελληνιστί: Αγίου Φωκά) στον Δήμο Melendugno.

Ο TAP θα έχει μήκος 878 χλμ. (Ελλάδα 550 χλμ. Αλβανία 215 χλμ., Αδριατική Θάλασσα 105 χλμ. και Ιταλία 8 χλμ.). Η μετοχική σύνθεση του TAP αποτελείται από τις: BP (20%), SOCAR (20%), Snam S.p.A. (20%), Fluxys (19%), Enagas (16%) και Axpo (5%).

ΠΗΓΗ: http://www.ypodomes.com

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon