Διαβουλεύσεις Προέδρου Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα για θαλάσσια οριοθέτηση

Δημοσιεύθηκε: 15/02/2018 18:57 Τελευταία Ενημέρωση: 16/02/2018 10:50 Από: Tachydromos

Εντατικές διαβουλεύσεις με όλους τους πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας της Αλβανίας είχε χθες και σήμερα ο Πρόεδρος κ. Ιλίρ Μέτα, προκειμένου καταλήξει στην απόφαση για έκδοση της σχετικής πληρεξουσιότητας στην Κυβέρνηση για την διαπραγμάτευσης της Συμφωνίας περί καθορισμού θαλασσίων ορίων στο Ιόνιο μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας.

Προχθές ο ΥπΕξ κ. Ντιτμίρ Μπουσάτι απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Ιλίρ Μέτα το σχετικό αίτημα, ενώ προηγουμένως ο δεύτερος είχε επισήμως τοποθετηθεί κι εκφράσει συσαρέσκεια για τοιχόν παράκαμψη απ την υπόθεση.

Χθες το απόγευμα ο Μέτα είχε συμβουλευτικές συναντήσεις με τους προκατόχους Μπουγιάρ Νισάνι και Μπαμίρ Τόπι. Σήμερα είδε διαδοχικά Αλφρέντ Μωισίου, Σαλί Μπερίσα και Ρετζέπ Μεντάνι με τον οποίο και παρακάθισε δημόσια σε γνωστό εστιατόριο μετά τη συνάντηση στην Προεδρία. Προφανώς βαρύνουσα σημασία εξ όλων έχει αυτή με τον πρώην Πρόεδρο και Πρωθυπουργό κ. Σ. Μπερίσα για το λόγο ότι αφενός μεν είναι ο μόνος πολιτικά ενεργός και αφετέρου είχε καταλήξει σε συμφωνία το 2009 με τον Κ. Καραμανλή ως πρωθυπουργοί αμφότεροι.

Από πλευράς της Προεδρίας δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση πλην διαρροών στον τύπο. Οι πρώην πρόεδροι που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση Μέτα δήλωσαν ότι οι συζητήσεις είχαν συμβουλευτικό χαρακτήρα και λόγω σοβαρότητας της υπόθεσης πρόκειται για σπουδαία πρωτοβουλία του Προέδρου.

Από δημοσιεύματα προκύπτει επίσης ότι ο Πρόεδρος είχε επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα ο οποίος δημόσια δηλώνει πρόθυμος για τη νέα Συμφωνία ταυτόχρονης επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια χωρίς να ξεκαθαρίζει θέση περί ΑΟΖ και ύφαλοκρυπίδας.

Δημοσιεύματα επίσης αναφέρουν ότι Πρόεδρος Μέτα θέλει συμπεριληφθεί εκπρόσωπος Προεδρίας και ενδεχομένως και της αντιπολίτευσης στη διαπραγματευτική ομάδα της αλβανικής πλευράς.

Ενώ φαίνεται περίπλοκη η διαδικασία που επέλεξε ο Πρίεδρος προ εκδόσεως διατάγματος δεν αποκλείεται είναι η ενδεικνυόμενη προκειμένου διερευνηθούν προκαταβολικά θέσεις συντεταγμένης πολιτικής άρα και περιοριστεί ενδεχόμενο νέας αμφισβήτησης και ακύρωσης. Τούτο ελλοχεύει καθώς εδώ και μέρες δαφορς ΜΚΟ, εθνικιστικά κόμματα και μερίδα των ΜΜΕ επιμένουν περιβάλουν με καχυποψία τη διαπραγμάτευση.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon