ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΣΣΕΣ - Η ΓΑΡΟΥΦΩ ΜΠΑΤΖΕΛΗ

Δημοσιεύθηκε: 24/02/2018 18:54 Τελευταία Ενημέρωση: 24/02/2018 18:54 Από: Tachydromos

Η ΓΑΡΟΥΦΩ ΜΠΑΤΖΕΛΗ

...Όσο και αν την δέρνανε να μην ανάβει τα καντήλια, άλλο τόσο η πίστη της γινότανε ποιο δυνατή από τον νόμο...

Το 1967 τις εικόνες του Αϊ - Δημήτρη, της Παναγιάς και του Αϊ - Νικόλα τις φόρτωσαν σε φορτηγά, που πήραν άγνωστη κατεύθυνση. Οι γριές του χωριού και περισσότερο η Γαρούφω Μπατζέλη και η Όλγα Τσέτσου πήραν όσες εικόνες μπόρεσαν κι έστησαν το εικονοστάσι στο σπίτι της Γαρούφως.

Η Γαρούφω Μπατζέλη γεννήθηκε στο Τεριαχάτι και παντρεύτηκε στη Γλύνα. Η μοίρα της έγραψε να μεγαλώσει μόνη της τη μοναχοκόρη, γιατί το Θεοδόση, τον άντρα της, τον σκότωσαν οι μπαλίστες στο μακελειό της Γλύνας. Έκανε την καρδιά της πέτρα κι αντιμετώπισε την ζωή σαν άντρας.

Ανάφερε με τη σειρά τις προφητείες του Αγίου Κοσμά και τις θρησκευτικές γιορτές. Όταν είχε καταργηθεί η θρησκεία στην Αλβανία, πήγαινε ταχτικά στις εκκλησιές κι άναβε κρυφά τα καντήλια. Μετά το ‘91 άρχισε να φροντίζει τις εκκλησίες του χωριού. Τα μεσάνυχτα του 1992 το σπίτι της πήρε φωτιά. Κάηκε ολόκληρο, μαζί με αυτό και τα λεφτά. Οι εικόνες όμως σώθηκαν, γιατί τις είχε πάει στις εκκλησιές νωρίτερα. Η εκκλησία της Αλβανίας, έχοντας υπόψη το έργο της, της στάθηκε στο πλευρό. Της έχτισε καινούριο σπίτι.

Πηγή κειμένου:

«Ο ΧΟΡΟΣ ΠΟΥ ΜΕΡΙΑΣΕ ΤΗ ΛΥΠΗ» σελ: 146

photogli.blogspot.com

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon