Εκπομπές στην aruman...και σοροσοπονηριές

Δημοσιεύθηκε: 27/02/2018 17:20 Τελευταία Ενημέρωση: 05/03/2018 11:57 Από: Tachydromos

Εκπομπή ωριαίας διάρκειας τα Σάββατα στη γλώσσα των Αρουμάνων (πρόκειται για το γλωσσικό ιδίωμα των Βλάχων) όπως αρέσκονται να την αποκαλούν στην Αλβανία, ξεκινάει ο δημόσιος τηλεοπτικός Σταθμός στο Αργυρόκαστρο. Η υπόθεση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ξεφεύγει του πλαισίου της πολυπολιτισμικότητας της περιοχής και άλλων προσεγγίσεων με κουλτουριάρικα κριτήρια.

Εδώ και χρόνια στην περιοχή του Αργυροκάστρου και της Πρεμετής με σχετική μάλιστα καλύτερη απόδοση εξελίσσονται τόσο πρωτοβουλίες της Ρουμανικής προπαγάνδας όσο περισσότερο δράσεις περίεργων ΜΚΟ με χρηματοδοτήσεις κυρίως της οργάνωσης Ανοικτή Κοινωνία του Σόρος, για τη δημιουργία ρευμάτων που θα αποκλείνουν της Ελληνοβλαχικής παγειωμένης συνείδησης. Έχει σημασία να αναφερθεί ότι στις συγκεκριμένες παραμεθόριες περιοχές οι Βλάχικοι πληθυσμοί δεν διαχώρισαν ιστορικά την πορεία τους απ' αυτή του υπόλοπου Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Οι μηχανισμοί Σόρος ωστόσο δεν παραιτούνται των προσπαθειών. Μάλιστα τώρα έχει σύμμαχο και πρόσκαιρο συμφέρον της πολιτείας που γίνεται πιο σαφές απ τις προβλέψεις του πρόσφατου Νόμου περί Μειονοτήτων στην Αλβανία...Από το 1996 μάλιστα με χρηματοδότηση και υποστήριξη Σόρος στο Συμβούλιο της Ευρώπης στα πλαίσια άτυπου θεσμού μη Εκπροσωπούμενων Εθνοτήτων υπάρχει μόνιμη παρουσίαση και σχετικά ψηφίσματα και εκθέσεις περί των Αρουμάνων. Βασικά εστιάζει στους Βλαχικούς πληθυσμούς Σκοπίων και Αλβανίας προκειμένου αναχαιτιστούν προσεγγίσεις ελληνοκεντρικές. Ανάλογα δραστηριοποιούνται ΜΚΟ με πολύ μικρή απήχηση στην Μακεδονία.

Για να επανέλθουμε στην είδηση και την προκλητικότητα: απ' τη μια αποσκοπεί να σπάσει η μοναδικότητα της παρουσίας στος περιοχές του Αργυροκάστρου της ΕΕΜ και απ' την άλλη να διχάσει την Ελληνοβλαχική συνιστώσα δημιουργόντας ψευδοδιλλήματα. Τα προηγούμενα χρόνια κυκλοφορούσε έντυπο στην περιοχή καθώς και χρηματοδοτήθηκαν φροντιστήρια γλώσσας παρότι είναι κοινώς παραδεκτό ότι το Βάχικό γλωσσικό ιδίωμα δεν γράφεται.

Δεν είναι εξ άλλου καθόλου τυχαίο ότι στο δίκτυο τοπικών και περιφερειακών σταθμών της Αλβανικής Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης επιλέγεται αυτός του Αργυροκάστρου για την παραγωγή και μετάδοση της συγκεκριμένης εκπομπής. Για την ακριβή προσέγγιση στην Κεντρική Αλβανία και τα Τίρανα υπάρχουν κοινότητες Βλάχων που αυτοπροσδιορίζονται ως Αρούμανοι και τη γλώσσα τους ως Αρουμάνικη ή ακόμη που έχουν απολέσει συνείδηση ιδιαιτερότητας κι έχουν απορροφηθεί στην αλβανική κοινωνία. Εκεί θα είχαν νόημα τέτοιες κρατικές "φροντίδες"...

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon