Τα όρια της ευρωπαϊκής ομπρέλας και η ελληνική αυταπάτη - του Σταύρου Λυγερού

Δημοσιεύθηκε: 27/02/2018 12:49 Τελευταία Ενημέρωση: 27/02/2018 12:49 Από: Tachydromos

του Σταύρου Λυγερού –

Αναμφίβολα μέρος του οπλοστασίου μίας χώρας είναι και τα διεθνή της ερείσματα. Κι αυτό, επειδή ενισχύουν τη θέση της στο διπλωματικό επίπεδο και ως ένα βαθμό λειτουργούν αποτρεπτικά για την εκδήλωση επιθετικών ενεργειών εκ μέρους επεκτατικών γειτόνων. Ως εκ τούτου, ήταν απολύτως αναγκαία η πρωτοβουλία της Αθήνας και της Λευκωσίας να ενεργοποιήσουν τον ευρωπαϊκό παράγοντα.

Το κλίμα, άλλωστε, στις ευρωτουρκικές σχέσεις είναι εδώ και καιρό πολύ βαρύ, παρότι κυρίως το Βερολίνο δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια να βρει ένα modus vivendi με την Άγκυρα. Το βαρύ αυτό κλίμα έπαιξε αναμφισβήτητα αποφασιστικό ρόλο για να ξεπεράσει η ΕΕ την συνήθη ποντιοπιλατική στάση της και να στείλει αυστηρό μήνυμα στον Ερντογάν για τις τουρκικές επιθετικές ενέργειες και στην κυπριακή ΑΟΖ και στα Ίμια.

Στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί, η προγραμματισμένη σύνοδος κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στη Σόφια είναι πλέον στον αέρα. Ο Ερντογάν μπορεί να χρησιμοποιεί υψηλούς τόνους εναντίον και των Ευρωπαίων, αλλά είναι υποχρεωμένος να λάβει σοβαρά υπόψη του τις σχέσεις του με την ΕΕ.

  • Πρώτον, λόγω των καθοριστικής σημασίας που έχουν για την Τουρκία οι εκτεταμένες οικονομικές σχέσεις με την Ευρώπη.
  • Δεύτερον, επειδή η περαιτέρω όξυνση της ευρωτουρκικής αντιπαράθεσης, σε συνδυασμό με τις δοκιμαζόμενες αμερικανοτουρκικές σχέσεις, τείνουν να διαμορφώσουν συνθήκες απομόνωσης του νεοοθωμανικού καθεστώτος από τη Δύση.

Θετική για τον Ελληνισμό εξέλιξη, λοιπόν, η αντίδραση της ΕΕ. Από αυτό το σημείο, όμως, μέχρι η Αθήνα να πιστεύει ότι η Ευρώπη θα εγγυηθεί την ελληνική εθνική ασφάλεια υπάρχει τεράστια απόσταση, η οποία μπορεί να αποδειχθεί εθνικά καταστροφική. Η ευρωπαϊκή υποστήριξη στην καλύτερη περίπτωση είναι πολιτικού-διπλωματικού χαρακτήρα.

Ως εκ τούτου, αποπνέει πολιτική αμηχανία, αν όχι επικίνδυνη αυταπάτη η τόσο συχνή ρητορική Ελλήνων ανωτάτων παραγόντων. Όλων αυτών που θεωρούν πως η Ελλάδα είναι προστατευμένη από την ευρωπαϊκή ομπρέλα και που συνηθίζουν να υποδεικνύουν στην Τουρκία του Ερντογάν ποιο είναι το συμφέρον της! Υποψιάζομαι πως κάθε φορά που στην Άγκυρα ακούνε αυτού του τύπου τις δηλώσεις από την Αθήνα δεν θα μπορούν να συγκρατήσουν τα ειρωνικά γέλια τους…

slpress.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon