Κόντρα Μπακογιάννη - Κοτζιά για "γκρίζες ζώνες" στο Ιόνιο

Δημοσιεύθηκε: 01/03/2018 20:02 Τελευταία Ενημέρωση: 01/03/2018 20:01 Από: Tachydromos

Της Μαρίας Νταλιάνη

Με βαριές κατηγορίες, κομψά διατυπωμένες, η Ντόρα Μπακογιάννη κατηγόρησε για μυστική διπλωματία το υπουργείο Εξωτερικών και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε ό,τι αφορά την κυοφορούμενη συμφωνία με τη γειτονική Αλβανία για την ΑΟΖ και τον κίνδυνο να δημιουργηθούν "γκρίζες ζώνες" στο Ιόνιο.

"Το υπουργείο μου είναι ανοιχτό για την ενημέρωσή σας περάστε όποτε θέλετε" απάντησε αρχικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Ενώ όταν η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι η σοβαρή ενημέρωση γίνεται στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, λέγοντας ότι "υποδεέστερη λειτουργίας η παλαιότερη κοινοβουλευτική δημοκρατία των Βαλκανίων από τη νεότερη, αυτή της Αλβανίας" ο κ. Κοτζιάς επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σημειώνοντας ότι την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και μάλιστα παρουσία του ΥΠΕΞ της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη.

Η κ. Μπακογιάννη στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης προς τον ΥΠΕΞ για τη συμφωνία με την Αλβανία και εάν επίκειται επίσκεψη των κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά στη γειτονική χώρα το Πάσχα, ρώτησε πολύ συγκεκριμένα εάν στη "χάραξη" της ΑΟΖ λαμβάνεται υπόψη η μέση γραμμή ή η ευθυδικία. "Το δίκαιο της θάλασσας παράγει ισορροπημένα αποτελέσματα. Εσείς τι εφαρμόζετε;" ρώτησε ευθέως η κ. Μπακογιάννη χωρίς όμως να λάβει εξίσου ευθεία απάντηση.

Αντ’ αυτής ο κ. Κοτζιάς κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι αυτές δεν κύρωσαν τη συμφωνία του 2009 με την Αλβανία. "Γιατί εσείς δεν το φέρατε εγκαίρως και τώρα κατηγορείτε εμάς; Δεν εφαρμόστηκε ποτέ αυτή η συμφωνία και από τη στιγμή του πήγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας είναι αδιέξοδο" τόνισε ο ΥΠΕΞ.

"Τώρα έχουμε τρεις επιλογές: να μακαρίζουμε μια συμφωνία που ουδέποτε εφαρμόστηκε και να πάμε έτσι για τα επόμενα 50 χρόνια και να μην μπορεί η Ελλάδα να έχει ΑΟΖ, εμείς να παραδεχτούμε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου τους, που δεν γίνεται, ή να ζητήσουμε μια τεχνική οδό" είπε. "Είναι χίλιες φορές καλύτερη μια συμφωνία, από μια συμφωνία φάντασμα" υπογράμμισε ο Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στην παλιότερη συμφωνία με την Αλβανία του 2009.

http://www.capital.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon