Προπαγάνδα περί «Μεγάλης Αλβανίας» με άρωμα Ρωσίας

Δημοσιεύθηκε: 02/03/2018 18:39 Τελευταία Ενημέρωση: 02/03/2018 21:06 Από: Tachydromos

Τι σχέση μπορεί να έχει μια αλβανόφωνη ιστοσελίδα με έδρα τη ΠΓΔΜ και μια ρωσική tabloid, με τα υποτιθέμενα σχέδια και τις προβλέψεις μυστικών υπηρεσιών για τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας»;

Πρόσφατα κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα η ιστορία περί ύπαρξης χάρτη της CIA (με τη συνδρομή της ρωσικής GRU) που προβλέπει πως μέχρι το 2035, η «Μεγάλη Αλβανία» θα έχει λάβει σάρκα και οστά, με τη προσάρτηση εδαφών από Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Κόσοβο και Σερβία. Η ιστορία προήλθε από μια αλβανόφωνη ιστοσελίδα των Σκοπίων, όπου διαβάζουμε πως με βάση «πρόβλεψη» της CIA, όλες οι περιοχές της Αλβανίας θα έχουν ενωθεί. Το άρθρο κάνει λόγο για την ύπαρξη χάρτη, τον οποίο όμως δεν παραθέτει.

Η εν λόγο ιστορία βέβαια δεν είναι καινούργια, διότι, όπως διαβάζουμε στη Voice of Albania, μια από τις δημοφιλέστερες ιστοσελίδες της χώρας, ο ισχυρισμός είχε επανακυκλοφορήσει το 2016 (ο χάρτης που συνοδεύει το συγκεκριμένο δημοσίευμα, δεν είναι προελεύσεως CIA, αλλά αλυτρωτικός αλβανικός χάρτης που κυκλοφορεί εδώ και πολλά χρόνια).

Η αρχική πηγή του ισχυρισμού είναι η ανύπαρκτη πλέον ιστοσελίδα pristinanews.info. Ο «χάρτης» της CIA και GRU, έχει διασωθεί στο αρχείο φωτογραφιών της Google. Ο τίτλος (και προφανώς και το περιεχόμενο), είναι το ίδιο με το άρθρο που σας παραθέσαμε αρχικά.

Αυτό που βλέπουμε όμως δεν είναι κάποιος χάρτης που σχεδιάστηκε από μυστικές υπηρεσίες, αλλά προέρχεται από δημοσίευμα της ρωσικής tabloid Express Gazeta και χρονολογείται από το 2012. Όπως επισημαίνουν το Gizmondo και το Foreign Policy, είναι εξαιρετικά απίθανο οι χάρτες που παρουσιάστηκαν να είναι προϊόν πληροφόρησης από τη CIA και διάφορων αναλυτών που επικαλείται το δημοσίευμα, αλλά αντιπροσωπεύουν τις «κρυφές» επιθυμίες μικρής μερίδας της ρωσικής κοινής γνώμης και παρουσιάζουν μια διαιρεμένη Ευρώπη, στο χείλος της ισλαμοποίησης.

Οι χάρτες «προβλέπουν» μεταξύ άλλων, διαμελισμό ευρωπαϊκών κρατών για εθνικιστικούς λόγους (πχ Βαλόνοι και Φλαμανδοί στο Βέλγιο), θρησκευτικούς και πολιτιστικούς (δημιουργία μουσουλμανικού «κράτους» εντός της Γαλλίας) κτλ.

Όσον αφορά τα της γειτονιάς μας, η Αλβανία ναι μεν θα μεγαλώσει, αλλά πριν γίνει αυτό, θα έχει προσαρτηθεί η θα ελέγχεται από τη Τουρκία. Σε άλλα ρωσικής προέλευσης δημοσιεύματα, μαθαίνουμε πως η Τουρκία θα ανακτήσει περιοχές ακόμη και στη Βουλγαρία.

Εν κατακλείδι, ο «χάρτης» της «Μεγάλης Αλβανίας» που επικαλούνται τα ανωτέρω άρθρα, δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά πως είναι προϊόν μελέτης μυστικών υπηρεσιών, αλλά προέρχεται από άρθρο μιας ρωσικής σκανδαλοθηρικής ιστοσελίδας που κυκλοφόρησε το 2012.

https://www.ptisidiastima.com/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon