Η Συνήγορος του Πολίτη για θρησκευτικές ελευθερίες στον ΟΗΕ

Δημοσιεύθηκε: 06/03/2018 16:40 Τελευταία Ενημέρωση: 07/03/2018 19:44 Από: Tachydromos

Η Συνήγορος του Πολίτη της Αλβανίας κα. Ερίντα Μπαλάντσα (Erinda Ballanca) απηύθηνε το δικό της μύνημα στην Ολομέλεια του ΟΗΕ προκειμένου κοινοποιήσει τις θέσεις του θεσμού της για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες, στις 2 Μαρτίου.

Το σύντομο αλλά περιεκτικό κείμενο έχει τη σημασία διότι εστιάζει ορθά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές κοινότητες και καθ ότι μας αφορά η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αλβανίας. Η Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνοντας εξ αρχής το σπουδαίας σημασίας φαινόμενο της ανρξιθρησκείας και ειρηνικής συνύπαρξης επισημαίνει ότι αυτό δεν είναι αυτονόητο ειδικά σε ότι αφορά στη διάσταση της διαιώνισης.

Στο σημείο αυτό η κα. Μπαλάντσα αναφέρει αδιαφορίες και υστερήσεις της πολιτείας προς εκπλήτωση νομοθετημένων και συμβατικών της υποχρεώσεων για την εγγύηση της ελευθερίας άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων όπως το Σύνταγμα επιτάσσει. Ειδικά αναφέρει την περίπτωση των αμοιβαίων συμφωνιών που η Πολιτεία έχει με τις Θρησκευτικές Κοινότητες. Το κράτος, οι φορείς και θεσμοί του καθυστερούν τόσο πολύ στην ρύθμιση λύσεων και έκδοση οδηγιών για την εφαρμογή των Συμφωνιών αυτών που δικαίως οι ηγέτες των θρησκευμάτων διερωτόνται εάν αυτές υπάρχουν. Η Ορθόδοξη Εκκλησία αναμένει από τη Συμφωνία με την Κυβέρνηση ρυθμίσεις που άπτονται απόδοσης παλιών μονών και ναών με πολιτιστικές αξίες, εγγραφές περιουσιών στα υποθηκοφυλακεία, φορολογικά και απαλλαγές από φόρους και δασμούς, ασφαληστικά και υγειονομική περίθαλψη για τους λειτουργούς κ.α.

Η Συνήγορος του Πολίτη επίσης κάνει λόγο στην παρέμβαση της για απόδοση περιουσιών που θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερη απεξάρτηση από ανάγκη ξένων χρηματοδοτήσεων στις θρησκευτικές κοινότητες. Για την Ορθόδοξη Εκλλησία το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο καθώς ακόμη δεν έχουν αποδωθεί λατευτικοί χώροι όπως η Παναγία (Εισόδια) στην Πρεμετή, Παναγία (Κοίμηση) στο Δραγκότ, Ευαγγελισμός στο Λιμπόχοβο, Άγιος Νικόλαος στη Τζάρα κ.α. Επί το πλείστον για τεράστιες επιφάνειες μονών στην παράκτια περιοχή με ικανή αξία αυτές μάλλον θα αποδωθούν αφού πρώτα καταπατηθούν πλήρως από αυθαίρετες κατασκευές. Οι περιπτώσεις της Κακομιάς, Δέματος ή Δρυμμάδων είναι οι πλέον εύγλωττες.

Ωστόσο η κα.Μπαλάντσα ιυοθετεί ως δίκαιο και το διαχρονικό αίτημα για επισυροφή αρχείων κ.α. περιουσιακών στοιχείων που ακόμη κρατούνται απ την πολιτεία 27 χρόνια μετά την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος που τα είχε κατασχέσει όπως και ιερές εικόνες, λείψανα αγίων κ.α.

Τέλος η Συνήγορος Πολίτη Αλβανίας επισημαίνει το πεδίπ βοήθειας και συνδρομής απ το κράτος ώστε οι θρησκευτικές κοινότητες να μπορούν να καταρτίζουν στη χώρα το απαραίτητο προσωπικό τους σε επίπεδο κληρικών, θεολόγων κ.α. ή την αναγνώριση των πτθχίων τους απ το εξωτερικό. Σ αυτό το θέμα η Ορθόδοξος Εκκλησία ίσως είναι επίσης ο μεγάλος αδικημένος. Εδώ και χρόνια το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο ΛΟΓΟΣ έχει υποβάλει αίτημα αδειοδότησης για Σπουδές Ορθόδοξης Θεολογίας το οποίο ακόμη παραμένει αναπάντητο απ τα αρμόδια όργανα της Κυβέρνησης...

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon