Ο έλεγχος ιδιοκτησίας γαιών στην παράκτια: οι δύο όψεις της διαδικασίας

Δημοσιεύθηκε: 08/03/2018 20:03 Τελευταία Ενημέρωση: 11/03/2018 11:15 Από: Tachydromos

Τα κίνητρα που οδηγούν τους θεσμούς της πολιτείας και κυβερνητικούς φορείς να επανέλθουν στην εξέταση των φακέλων όλων των υποθέσεων που αφορούν στην απόκτηση ακίνητης περιουσίας στην παράκτια περιοχή και δη στον Δήμο Χιμάρας, δεν φαίνεται να σχετίζονται με όσα διατείνεται η Κυβέρνηση. Προ ημερών ο επικεφαλής της Επιτροπής Ένταξης Ακινήτων κ. Α. Λιάμε, εκ των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού Ράμα, επανήλθε κάνοντας λόγο για τις διαστάσεις ασέλγειας που έχει προσλάβει η καταχρηστική απόκτηση τίτλων ιδιοκτησίας στην παράκτια ζώνη της Αλβανίας από Σκόδρα έως τα Εξαμήλια.

Προκειμένω επηρεάσουν κοινή γνώμη προβάλουν καραμπινάτες περιπτώσεις όπου κρατικοί λειτουργοί και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και λωποδύτες με δόλο και δωροδοκίες έχουν εγγράψει ακόμη και αμμουδιές και πλαζ ως πρώην ιδιοκτησίες. Προβάλλοντας λοιπόν τέτοιες περιπτώσεις δικαιολογούν εντολή διακοπής διαδικασιών εγγραφής περιουσιών στα γραφεία υποθηκοφυλακείων καθώς επίσης και επανέλεγχο των φακέλων: την ώρα όμως που με αμφίβολες διαδικασίες πολλές τέτοιες γαίες έχουν πωληθεί και όχι μόνο μια φορά.

Για ουκ ολίγες τέτοιες περιπτώσεις η Ομογένεια δια της Ομόνοιας - ΚΕΑΔ έχει φωνάξει και καταγγείλει προκειμένου έρθουν στο φως και ακυρωθούν ασέλγειες που γίνονται στην περιοχή της Χιμάρας ειδικά. Εσχάτως μάλιστα ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Β. Ντούλες εκτός απ την περίπτωση της Μονής Κακομιάς ξεσκέπασε υπόθεση όπου βουλευτής του ΣΚ στην Περιφέρεια Αυλώνας, απ’ τα πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος Ράμα, εμφανίζεται ιδιοκτήτης ικανής επιφάνειας στους Δρυμάδες. Είναι ουσιαστική λεπτομέρεια ότι το συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο διατέλεσε υπεύθυνος γραφείου της Πρωθυπουργίας με αρμοδιότητα ακριβώς τον έλεγχο των τίτλων στην παράκτια περιοχή. Είναι αυτό που λένε: έβαλαν το λύκο βοσκό στα αρνιά.

Για να επανέλθουμε στις εξελίξεις υπό τις νέες εντολές και διαδικασίες. Η μέθοδος είναι ισοπεδωτική και γνώστες των πραγμάτων κάνουν λόγο ότι βασικά θα την πληρώσουν οι αυτόχθονες στην περιοχή που έχουν αποκτήσει γης είτε απ την κατανομή της αγροτικής γης είτε από τη νομοθεσία απόδοσης παλιών περιουσιών. Ειδικά το πρώτο πρόκειται να επιφέρει νέες ανωμαλίες και απώλειες για τους κατοίκους της Χιμάρας. Καλά ενημερωμένες πηγές κάνουν λόγο ότι πίσω απ τη νομιμοφανή και δήθεν θετικών προθέσεων κυβερνητική καμπάνια ελέγχου υφίσταται εντολή για ακύρωση τίτλων προκειμένου διασφαλιστεί κρατική ιδιοκτησία σε ικανής επιφάνειας οικόπεδα ή λιβαδικές εκτάσεις. Το δημόσιο προβάλλοντας την ανάγκη εξυπηρέτησης στρατηγικών επενδυτών για την ανάπτυξη τουριστικών εκμεταλλεύσεων θέλει να εξυπηρετήσεις πρωθυπουργικούς πελάτες με φιλέτα αξιόλογων γαιών στη Χιμάρα.

Έτσι εκτός απ την προς το παρόν τρίμηνη αναβολή εγγραφής ακίνητης περιουσίας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσει και διαδικασία ακυρώσεων αποφάσεων για Χιμαριώτες γηγενείς.

Στην ουσία πρόκειται για αθέτηση από πλευράς της Κυβέρνησης υπόσχεσης διευκόλυνσης εγγραφής και κατοχύρωσης της ακίνητης περιουσίας για τους Χιμαριώτες.

Προβάλλοντας την παρανομία για την οποία πρώτοι οι Χιμαριώτες και όλοι η ΕΕΜ καταγγέλλει όλα αυτά τα χρόνια η Κυβέρνηση ενώ στην ουσία θα προβεί σε νέα κρατικοποίηση και απογύμνωση μικροϊδιοκτητών θα δικαιολογείται κιόλας στο διεθνή παράγοντα ότι προσπαθεί ελέγξει την αυθαιρεσία.

Πρόκειται για ζήτημα που χρήζει άμεσου χειρισμού κι αντιμετώπισης.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon