ΝΑΤΟϊκά πυρά κατά της Ρωσίας, “επιδιώκει βαλκανική αποσταθεροποίηση”!

Δημοσιεύθηκε: 13/03/2018 11:47 Τελευταία Ενημέρωση: 13/03/2018 11:47 Από: Tachydromos

Τα Βαλκάνια είναι μια περιοχή όπου στο μέλλον μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα λόγω της εκστρατείας παραπληροφόρησης της Ρωσίας στην Σερβία και σε χώρες με ισχυρό σερβικό στοιχείο όπως το Κόσοβο και η Βοσνία. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της διοίκησης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στρατηγός Κέρτις Σκαπαρότι σε αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας. «Η Ρωσία εργάζεται στα Βαλκάνια και εμείς έχουμε αποστρέψει το βλέμμα μας από εκεί», είπε. Στόχος της Μόσχας είναι να αποσταθεροποιήσει τις κυβερνήσεις των κρατών της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Πριν δύο χρόνια η Ρωσία παρενέβη στις εκλογές στο Μαυροβούνιο θεωρώντας ως απειλή την ένταξή του στο ΝΑΤΟ σε μια περίοδο που οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την ΕΕ ήταν στο χειρότερό τους σημείο λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας. Η Μόσχα προσπάθησε να ανατρέψει τη φιλοδυτική κυβέρνηση αλλά απέτυχε και η χώρα κατέστη το 29ο μέλος της συμμαχίας, αλλά ακόμα η χώρα δεν έχει σταθεροποιηθεί οικονομικά και πολιτικά.

Το ΝΑΤΟ επενέβη στρατιωτικά στα Βαλκάνια το 1995. Τότε η Βοσνία ήταν χωρισμένη σε τρία αλληλοσπαρασσόμενα στρατόπεδα Σέρβων, Κροατών και Βοσνίων. Η Ρωσία είχε διαθέσει δυνάμεις για τη διεθνή δύναμη στη Βοσνία έχοντας στενούς θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τους Σέρβους.

Τέσσερα χρόνια αργότερα το ΝΑΤΟ επενέβη και πάλι στο Κόσοβο που κήρυξε την ανεξαρτησία του από την Σερβία. Οι ρωσικές παρεμβάσεις με δημοκρατικό μανδύα όπως στην περίπτωση του Brexit, αλλά και πιθανές στη Γερμανία, την Ιταλία ή την Σουηδία, έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον της επιτροπής στρατιωτικών της Γερουσίας των ΗΠΑ.

«Η εκστρατεία παραπληροφόρησης των Ρώσων περνά μέσα από την υπονόμευση και μέσω των κοινωνικών δικτύων των δυτικών θεσμών και της δημιουργίας σύγχυσης και κλίματος έλλειψης εμπιστοσύνης των πολιτών στις κυβερνήσεις τους», είπε ο Αμερικανός στρατηγός και σημείωσε πως η προσέγγιση της αμερικανικής κυβέρνησης επί του θέματος είναι εσφαλμένη, είπε καταθέτοντας στην επιτροπή.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο Διευθυντής Εθνικών Πληροφοριών (DNI: National Intelligence) Ντάνιελ Κόουτς. Σύμφωνα με μελέτη του ιδρύματος RAND Corporation, τα ρωσικά στρατεύματα μπορούν να καταλάβουν τις πρωτεύουσες των Βαλτικών χωρών σε δύο ημέρες καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις στην ανατολική Ευρώπη δεν είναι αρκετά ισχυρές.

«Έχουμε αναδιατάξει τις μονάδες μας από την περίοδο που συντάχθηκε η μελέτη του RAND. Καταρτίσαμε νέα σχέδια και θα πολεμήσουμε διαφορετικά από ότι προέβλεπε η μελέτη», είπε και πρόσθεσε πως οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα και διδάσκονται τα μαθήματα των ρωσικών ασκήσεων που διεξήχθησαν κοντά στα πολωνικά σύνορα.

Ακόμα και με τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες των συμμάχων και την αναγεννημένη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ευρώπη μέσω της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Αποτροπής, δεν υπάρχουν όλες οι απαραίτητες δυνάμεις που απαιτούνται, ανέφερε ο στρατηγός.

«Πιστεύω πως πρέπει να συνεχίζουμε να πιέζουμε τους συμμάχους να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα και το 20% του ποσού αυτού να δαπανάται για επιχειρησιακή ετοιμότητα. Μόλις οκτώ χώρες του ΝΑΤΟ καλύπτουν τον στόχο του 2% την ώρα που η Ρωσία δαπανά το 5,3% του ΑΕΠ της για την άμυνα», τόνισε.

Ερωτώμενος πως θα δαπανούσε τα χρήματα αν του διατίθεντο αυξημένος προϋπολογισμός, είπε πως θα επένδυε σε περισσότερα συστήματα C4ISR (command, control, communications, computers, intelligence, surveillance and reconnaissance), στην χαρτογράφηση των ρωσικών υποδομών και στην αναζήτηση των διασυνδέσεων της ρωσικής κυβέρνησης με τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις.

Τέλος, ανέφερε πως η συμμαχική αντιπυραυλική ασπίδα θα μπορούσε να χτιστεί με μεγαλύτερη επένδυση στα μικρού και μέσου βεληνεκούς συστήματα ώστε να αντιμετωπιστούν οι ρωσικού πύραυλοι κρουζ.

http://www.defence-point.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon