Ο Ράμα κρατά σε «ομηρία» τις παραθαλάσσιες ακίνητες περιουσίες χιλιάδων πολιτών

Δημοσιεύθηκε: 14/03/2018 20:23 Τελευταία Ενημέρωση: 14/03/2018 20:23 Από: Tachydromos

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμ αποφάσισε να ανακηρυχθεί σε νεότερο Αλβανό «μπέη» και να γίνει ιδιοκτήτης της αδήλωτης γης σε ολόκληρη την ακτογραμμή...

Έχοντας λάβει τα δικαιώματα από όλες τις ακίνητες περιουσίες που βρίσκονται σε ολόκληρη την ακτογραμμή, που είναι καθαρά τουριστικές περιοχές, πρακτικά ο πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να κάνει ό, τι θέλει με αυτά τα εδάφη, σημειώνει το δημοσίευμα.

Επίσης, ο Ράμα μπορεί να τα παραχωρήσει (σε αρεστούς του), όπως λέγεται στο περιβάλλον του.

Καθώς οι Ολιγάρχες έχουν ήδη μπει στη σειρά για πάρουν αυτά τα ακίνητα, για χρήση 99 ετών, ενώ δεν παραχωρείται το δικαίωμα της ιδιοκτησίας σε οικογένειες που έχουν κερδίσει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας ή βρίσκονται στον κατάλογο για (οικονομική) αποζημίωση.

Ο πρωθυπουργός έχει δείξει πολλές φορές ότι δεν νοιώθει ευχάριστα να δώσει τα φιλέτα αυτά σε αυτούς τους πλούσιους ανθρώπους. Πολύ περισσότερο όταν η χώρα πρόκειται σε έναν χρόνο να μπει σε προεκλογική περίοδο. Μια περίοδος κατά την οποία δεν γνωρίζει κανείς τι επιφυλάσσεται σε μια κυβέρνηση που καταναλώνεται στην κεντρική και τοπική διοίκηση για εξυπηρέτηση διάφορων εντολών.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά οποιαδήποτε διαδικασία μεταφοράς κυριότητας των δικαιούχων γεωργικών εκτάσεων που ανήκουν σε πρώην κρατικές επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, έχει αναστείλει τη διαδικασία καταχώρησης πράξεων απόκτησης γης, σε περιοχές όπου σχεδιάζονται στρατηγικές επενδύσεις. Η απόφαση της Επιτροπής της 23ης Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους που από το Υπουργικό Συμβούλιο δημοσιεύθηκε αμέσως στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για να λάβει νομική ισχύ, προβλέπει την αναστολή οποιασδήποτε διαδικασίας, ανεξάρτητα από την κατάστασή της.

Η απόφαση αφορά 12 δήμους που έχουν τη διοίκηση της ακτογραμμής της χώρας. Η παράκτια περιοχή περιλαμβάνεται ήδη σε πρόγραμμα ειδικής ομάδας εργασίας που θα προβεί σε απογραφή των περιουσιακών στοιχείων που μπορεί να αποτελέσουν μέρος ενός σχεδίου για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων.

Όλα τα κρατικά ακίνητα που βρίσκονται σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρων από την ακτή θα τοποθετηθούν σε ξεχωριστό μητρώο.

Οι δήμοι στους οποίους πρόκειται να σταματήσει η διαδικασία είναι: Σκόδρα, Λέζα, Κουρμπίν, Δυρραχίου, Καβάγιας, Ερογκοζίνα, Ντιβιάκα, Φίερ, Αυλώνας (Βλόρα), Χιμάρα, Άγιοι Σαράντα και Κονίσπολη.

Αυτές οι στρατηγικές επενδύσεις που δεν έχουν έρθει σχεδόν πέντε χρόνια με αυτήν τη διακυβέρνηση και άλλα οκτώ χρόνια με τη διακυβέρνηση του Μπερίσα, δύσκολα μπορούν να έρθουν εδώ και πέρα.

Με τον τρόπο αυτόν οι περιουσίες των Αλβανών πολιτών θα χρησιμοποιηθούν ως δόλωμα για να ‘δελεάσουν» τους ξένους ολιγάρχες στην Αλβανία, με την αμφίβολη προοπτική να λάβουν τις ιδιοκτησίες αυτές για χρήση, για μια περίοδο 99 ετών.

Αυτές οι ακίνητες περιουσίες που βρίσκονται στο καλύτερο μέρος της χώρας, στο τουριστικό της κομμάτι, αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλες συγκρούσεις μεταξύ των ιδιοκτητών και των ολιγαρχών.

Προεκλογικά, ο Ράμα ξεγέλασε τους Αλβανούς πολίτες ότι θα επέστρεφε στις οικογένειες τη γεωργική τους γη που είχε παλαιότερα κρατικοποιηθεί.

Αλλά τέσσερα χρόνια αργότερα η κυβέρνηση φαίνεται να έχει άλλα σχέδια για αυτές τις ακίνητες περιουσίες που δεν έχουν ακόμη μεταβιβασθεί στις οικογένειες.

Προτεραιότητα θα δώσει στους στρατηγικούς επενδυτές. Στους Ολιγάρχες με μία λέξη, σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

( Στοιχεία από shkodra.news)

www.echedoros-a.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon