Νέα προγράμματα της Διακονίας Αγάπης

Δημοσιεύθηκε: 23/03/2018 09:43 Τελευταία Ενημέρωση: 23/03/2018 09:43 Από: Tachydromos

Νέα προγράμματα της Διακονίας Αγάπης για την υποστήριξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των αγροκαλλιεργητών

Η Διακονία Αγάπης, το γραφείο κοινωνικής μέριμνας, ανάπτυξης και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της Ορθοδόξου Αυτοκέφαλου Εκκλησίας της Αλβανίας, ιδρύθηκε το 1992, μετά από πρωτοβουλία κι ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας, Αναστασίου. Οι πρώτες δράσεις του έχουν να κάνουν με την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας κατά τις περιόδους των εκτάκτων καταστάσεων. Στη συνέχεια, προσαρμοσμένο όσο καλύτερα γίνεται στην αλλαγή των αναγκών που πρόταξε ή ίδια η κατάσταση στη χώρα, προσανατόλισε τις δράσεις του στον τομέα της ανάπτυξης, προσβλέποντας να βρίσκεται πλησίον και να υποστηρίζει τα άτομα και τις κοινωνικές ομάδες με τις μεγαλύτερες ανάγκες της αλβανικής κοινωνίας. Από το 2000, το γραφείο ενσωματώνει τις δράσεις του στα πλαίσια του Ιδρύματος «Πνοή Αγάπης» της Εκκλησίας. Επρόκειτο για μη κερδοφόρα οργάνωση (ΜΚΟ). Η Διακονία Αγάπης είναι επίσης συνιδρυτής του Βαλκανικού Δικτύου Ανάπτυξης της Κοινωνίας των Πολιτών, που απαρτίζεται από 15 οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον ίδιο τομέα.

Για το τρέχον έτος έχει σχεδιάσει και υλοποιεί μερικά νέα προγράμματα:

Περένιας – Υποστήριξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ)

Η Διακονία Αγάπης, σε συνεργασία με το σύλλογο «Προστασία των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες» (ΜEDPAK), και το Αλβανικό Κέντρο για την Ένταξη των Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες (QSHINJNV), εφαρμόζει το πρόγραμμα 6-μηνης διάρκειας «Διαφανείς κι αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες» στους δήμους Περένιας, Μπέλσι και Τσερρίκ. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το κονδύλιο επιχορήγησης «Δικτύωση κι ανταλλαγή γνώσεων μέσω ΜΚΟ στο μέτωπο της αντιδιαφθοράς και καλή διακυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο» - Περίοδος II, στα πλαίσια του προγράμματος CIVILISC, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, υλοποιείται από το IDM, σε συνεργασία με το Ίδρυμα RiskMonitor, Βουλγαρία.

Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, στις 28 Φεβρουαρίου, έγινε η παρουσίαση του προγράμματος στο δήμο Περένιας, όπου συμμετείχαν άτομα με ειδικές ανάγκες, οι γονείς τους, εκπρόσωποι των δημοσίων φορέων και της κοινωνίας των πολιτών. Στην παρουσίαση συμμετείχε και η Δήμαρχος του Περένιας, Μιράντα Ρίρα, η οποία εξέφρασε ενδιαφέρον για το πρόγραμμα και έδειξε πρόθυμη να προσφέρει τη συνεργασία και τη βοήθειά της την προσωπική και του φορέα εκπροσώπησης.

Πρόγραμμα υποστήριξης των αγροκαλλιεργητών

Η Διακονία Αγάπης, από την 1η Ιανουαρίου 2018, άρχισε την εφαρμογή του προγράμματος «Η οικονομική συνδρομή των αγροκαλλιεργητών στις αγροτικές περιοχές της Αλβανίας», που υποστηρίζεται από την οργάνωση Bread for the World - Γερμανία. Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση των συνθηκών ζωής και η άνοδος της ευημερίας των αγροκαλλιεργητών στα χωριά της Περιφέρειας του Ελμπασάν.

Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος οργανώθηκαν δυο ημερήσια σεμινάρια στη διοικητική μονάδα Τρεγκάν. Στις 23 Φεβρουαρίου οργανώθηκε το σεμινάριο στο Μούτσαν, όπου συμμετείχαν οι γυναίκες των θερμοκηπίων των χωριών Μούτσαν και Κυτσύκ, καθώς και στις 27 Φεβρουαρίου οργανώθηκε το σεμινάριοι στο χωριό Κυτσύκ με τη συμμετοχή των γυναικών των χωριών Κυτσύκ και Τρέγκαν. Στη συνάντηση συμμετείχαν κι αγροκαλλιεργητές που διαθέτουν θερμοκήπια και καλλιεργούν λαχανικά κι ήταν ενδιαφερόμενοι για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας η Διακονία Αγάπης παρουσίασε στους συμμετέχοντες τη δική της εμπειρία για την εφαρμογή του προγράμματος «Οικονομική συνδρομή των γυναικών στην κοινότητα Τρέγκαν», το οποίο εφαρμόστηκε κατά την περίοδο Νοέμβριος 2014 – Νοέμβριος 2017, καθώς και τις δυνατότητες για την ένωση σε ομάδες με πιο μορφοποιημένα κοινά συμφέροντα των γυναικών που επωφελούνται του προγράμματος. Στις συναντήσεις συμμετείχαν εκπρόσωποι της Διακονίας Αγάπης, ειδικός γεωργίας, καθώς και ο διαχειριστής της διοικητικής μονάδας του Τρέγκαν.

Μετάφραση: Μιχάλης Νάτσιος

http://orthodoxalbania.org/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon