Τι γράφει ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας

Δημοσιεύθηκε: 25/03/2018 21:05 Τελευταία Ενημέρωση: 25/03/2018 21:25 Από: Tachydromos

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, έστειλε μήνυμα στα 49,5 εκατομμύρια ακολούθους του στο Twitter, για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου.

Συγκεκριμένα έγραψε: «Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακήρυξε την 25η Μαρτίου 2018 ως ημέρα την Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Ημέρα εορτασμού της Ελληνικής και της Αμερικανικής Δημοκρατίας».

Στο συγκεκριμένο τουίτ του, ο Πρόεδρος Τραμπ έβαλε και σύνδεσμο που παραπέμπει στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου, όπου δημοσιεύεται η προκήρυξη για την Ελληνική Ανεξαρτησία.

Στην διευρυμένη στρατηγική και οικονομική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ αλλά και στην επερχόμενη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης όπου η Αμερική θα είναι η τιμώμενη χώρα αναφέρεται η προεδρική διακήρυξη για την Ημέρα της Ελληνική Ανεξαρτησία που υπέγραψε ο πρόεδρος Τραμπ.

Η συγκεκριμένη διακήρυξη υπογράφηκε το απόγευμα της Πέμπτης στον Λευκό Οίκο κατά την διάρκεια της ετήσιας δεξίωσης που οργανώνεται για την επέτειο της 25ης Μαρτίου και δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

«Ήταν τιμή να καλωσορίσω τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο πέρυσι. Η επίσκεψή του υπογράμμισε τη σημασία της διμερούς μας σχέσης και της συνεχιζόμενης στρατηγικής μας συνεργασίας σε θέματα όπως η επιβολή του νόμου, η αντιτρομοκρατία, τα θέματα άμυνας, ενέργειας, και εμπορίου».

«Τα έθνη μας συνεχίζουν να διευρύνουν τους οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς μας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για επενδύσεις και εμπόριο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Φέτος, οι ΗΠΑ αισθάνονται περήφανες που θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Αυτή η ιστορική επιχειρηματική και εμπορική έκθεση θα παρουσιάσει την αμερικανική τεχνολογία, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία και θα ενισχύσει περαιτέρω την εταιρική σχέση και τη συνεργασία μεταξύ των μεγάλων εθνών μας». Στην διακήρυξη, ο Αμερικανός πρόεδρος κάνει ειδική αναφορά και στην αμυντική συνεργασία, τονίζοντας το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις στο ΝΑΤΟ.

Το θέμα των αμυντικών δαπανών είχε αποτελέσει κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ως υποψήφιος είχε υποστηρίξει ότι πλούσιες συμμαχικές χώρες εκμεταλλεύονται την ασφάλεια που τους παρέχουν οι ΗΠΑ και δεν επενδύουν το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα, κάτι, που όπως υπενθύμιζε, συνιστά μια νατοϊκή υποχρέωση.

«Η Ελλάδα συνεχίζει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες και χρησιμεύει ως πολύτιμος οικοδεσπότης για τις ναυτικές δυνάμεις μας στον κόλπο της Σούδας. Η ελληνοαμερικανική μας συνεργασία είναι ισχυρή και είμαστε ευγνώμονες που έχουμε έναν τέτοιο πολύτιμο σύμμαχο και φίλο στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα ως την «γενέτειρα της δημοκρατίας και του Δυτικού Πολιτισμού», ο Πρόεδρος Τραμπ σημειώνει την βαθιά επίδραση του ελληνικού πολιτισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

«Ως λίκνο του δυτικού πολιτισμού και γενέτειρα της δημοκρατίας, η Ελλάδα έχει μια πλούσια και ένδοξη κληρονομιά, λαμπρή στις σημαντικές της συνεισφορές στη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και την επιστήμη. Οι αρχαίοι Έλληνες ενθάρρυναν το διαχρονικό ιδεώδες της ανθρώπινης ελευθερίας, το οποίο ενέπνευσε τους πατέρες του έθνους μας όταν σχεδίασαν το Σύνταγμα και ίδρυσαν τη δημοκρατία μας. Η κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας συνεχίζεται σήμερα, καθώς η ελευθερία συνεχίζει να χρησιμεύει ως φάρος ελπίδας σε όλους όσους επιθυμούν μια καλύτερη ζωή».

Επιπλέον, στην διακήρυξη τονίζονται οι κοινές ιστορικές και πολιτισμικές αξίες που ενώνουν τις δύο χώρες και διέπουν το πλαίσιο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

«Σε αυτόν τον εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, αναλογιζόμαστε τους κοινούς δεσμούς ιστορίας και κληρονομιάς που συνδέουν τις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Τα έθνη μας μοιράζονται πολιτιστικά, οικονομικά και αμυντικά συμφέροντα, αλλά η βάση της διαρκούς φιλίας μας είναι η αδιάκοπη αφοσίωση μας στην ελευθερία και η κοινή μας αγάπη για τους δημοκρατικούς θεσμούς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα έχουν σταθερό δεσμό με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό, τις κοινές αξίες και τη συνεχή δέσμευση για ελευθερία και κυριαρχία».

Τέλος, γίνεται αναφορά στην θετική συμβολή της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στην αμερικανική κοινωνία και τον ρόλο που διαδραματίζει ως γέφυρα φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ παράλληλα σημειώνεται πως η Ελλάδα αποτελεί έναν αξιόπιστο σύμμαχο που παίζει έναν εποικοδομητικό περιφερειακό ρόλο.

«Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ελληνική καταγωγή. Η ελληνοαμερικανική κοινότητα έχει κάνει αμέτρητες θετικές συμβολές στο έθνος μας και έχει διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της ισχυρής μας σχέσης με την Ελλάδα».

«Σε αυτή την 197η επέτειο της Ελληνικής Ημέρας Ανεξαρτησίας, τιμούμε την Ελλάδα ως έναν ισχυρό και πιστό σύμμαχο και αξιόλογο εταίρο στην προώθηση της ειρήνης, της ελευθερίας και της ευημερίας σε όλο τον κόσμο».

Πηγή: http://hellasjournal.com/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon