Απρόσμενο δώρο Ερντογάν στην Ελλάδα καθώς διαπραγματεύεται με την Αλβανία

Δημοσιεύθηκε: 01/04/2018 16:44 Τελευταία Ενημέρωση: 01/04/2018 20:01 Από: Tachydromos

Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία μπας και αντιληφθούν πως εννοούν οι Τούρκοι την «εταιρική σχέση» (βλ. σχέση απόλυτης υποταγής) έδωσε στους Αλβανούς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπολύοντας απίστευτη επίθεση σε βάρος του πρωθυπουργού του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι.

Μπορεί να μην είναι «το καλύτερο παιδί του κόσμου» ο εν λόγω, καθώς κατηγορείται τεκμηριωμένα για εγκλήματα πολέμου την εποχή που υπηρέτησε στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου ως στρατιωτικός διοικητής του UCK, όμως η απόφασή του για την εκδίωξη του υπουργού Εσωτερικών αυτής της περιοχής των Βαλκανίων και του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, ήταν το λιγότερο που μπορούσε να πράξει, καθώς λειτούργησαν ως πράκτορες ξένης δύναμης…

Συγκεκριμένα, έχουν την ευθύνη για την επιχείρηση που έστησαν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες για να απαγάγουν πέντε δασκάλους κι έναν γιατρό του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Αλβανία. Οι δάσκαλοι δίδασκαν σε σχολείο του ιδρύματος «Χιζμέτ» του Γκιουλέν στην Πρίστινα.

Αεροσκάφος των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών προσγειώθηκε στο Κόσβο, «φόρτωσε» του Γκιουλενιστές και μετά… εμφανίστηκαν θριαμβευτικά στην Τουρκία. Οι συνειρμοί με την υπόθεση Οτζαλάν είναι σαφέστατοι. Το μόνο που λείπε είναι το αντίστοιχο της κλασικής φωτογραφίας του Κούρδου ηγέτη με τα μάτια δεμένα ώστε να μη βλέπει, σε μια προσπάθεια να τον απαξιώσουν και να τον παρουσιάσουν αδύναμο και ηττημένο από την πρώτη στιγμή.

Όχι ότι διατηρεί κανείς αμφιβολία για την περιποίηση που τους επιφυλάσσει το φιλόξενο τουρκικό κράτος στις φυλακές… Όπως προέκυψε στη συνέχεια, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Ντρίτον Γκάσι και ο πολιτικός προϊστάμενος της υπηρεσίας, υπουργός Εσωτερικών Φλαμούρ Σεφάι, δεν είχαν ενημερώσει τον πρωθυπουργό…

Ο Ραμούς Χαραντινάι, δήλωσε ότι δεν γνώριζε τίποτα και φυσικά δεν είχε δώσει άδεια για την επιχείρηση της αστυνομίας, τη σύλληψη, την κράτηση των Γκιουλενιστών και τέλος την παράδοσή τους, με αποτέλεσμα ο εμφανώς ενοχλημένος πρωθυπουργός, να τους αποπέμψει με συνοπτικές διαδικασίες.

Αυτή λοιπόν η απόφαση εξόργισε τον Ερντογάν, ο οποίος σε δηλώσεις του απείλησε τον Χαραντινάι ότι «θα το πληρώσει»! Θα τιμωρηθεί εν ολίγοις από μια ξένη χώρα, για το ότι έλαβε μια απόφαση αποπομπής υφισταμένων του, επειδή λειτούργησαν αυτόνομα (βλ. παράνομα), έλαβαν απόφαση και την εκτέλεσαν χωρίς να λάβουν άδεια από την πολιτική ηγεσία!

Είπε ο Ερντογάν με το σύνηθες πομπώδες ύφος: «Ρωτάω, Ω πρωθυπουργέ του Κοσόβου, με τις εντολές ποίου έκανες αυτό το βήμα; Από πότε άρχισες να προστατεύεις πρόσωπα που προσπάθησαν να εκτελέσουν πραξικόπημα στην Τουρκία;»… και λίγο αργότερα πρόσθεσε: «Θα πληρώσεις για την υπόθαλψη προσώπων που προσπάθησαν να κάνουν πραξικόπημα εναντίον της Τουρκίας».

Ξεκινώντας από το τέλος, είναι εμφανές ότι ο άνθρωπος αυτός ταυτίζει πλέον την Τουρκία με το πρόσωπό του και αυτό μπορεί να είναι γελοίο, είναι όμως και άκρως επικίνδυνο. Το δεύτερο είναι ότι αντιμετωπίζει τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό ως οπαδό – υποτακτικό του Φετουλάχ Γκιουλέν. Το τρίτο είναι ότι παρά τα «γλυκά μάτια» στο Κοσσυφοπέδιο του οποίου παριστάνει τον προστάτη, είναι ηλίου φαεινότερο το πόσο «κυρίαρχο κράτος» το θεωρεί η Τουρκία.

Και ο πρόεδρος Χασίμ Θάτσι, άλλο ένα «λουλούδι» του UCK και στη συνέχεια κεντρικό πρόσωπο κάθε δραστηριότητας του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος με επίκεντρο τη χώρα του, αρχικά τήρησε παρόμοια στάση με αυτή του πρωθυπουργού του.

Δήλωσε δυσαρεστημένος, διότι οι «θεσμοί» του Κοσσυφοπεδίου, για λόγους που θα διευκρινιστούν μέχρι τέλους, απέτυχαν να προασπίσουν τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ξένων υπηκόων που ζουν και εργάζονται στο Κόσοβο.

Λίγο αργότερα άλλαζε «τροπάριο» και υποστήριζε ότι… τελικά είχε ενημερωθεί από τις μυστικές υπηρεσίες, ενώ «η σύλληψη και έκδοσή τους, συνδέεται με την παράνομη και επικίνδυνη δράση τους στο Κοσσυφοπέδιο». Μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, υπονόησε ότι είναι δυσαρεστημένος με την απόφαση αποπομπής τους!

Τι μεσολάβησε; Τουρκικές απειλές; Αποδεικτικά στοιχεία ότι ο Χαραντονάι είναι… Γκιουλενιστής; Η συνειδητοποίηση ότι είναι η ευκαιρία του να βγάλει «νοκ άουτ» έναν ισχυρό εσωτερικό πολιτικό αντίπαλο; Φαίνεται πάντως ότι το Κοσσυφοπέδιο αποσταθεροποιείται, με τουρκική πρωτοβουλία.

Ήταν όλα αυτά σε συνεννόηση με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα ή αφορούσαν αμιγώς αυτόνομη κίνηση των Τούρκων; Ό,τι και να είναι, κάθε λογικός άνθρωπος θα έβγαζε ένα συμπέρασμα. Αυτό δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την επιθυμία της σύγχρονης Τουρκίας να ελέγξει απόλυτα τους Αλβανούς των Βαλκανίων. Η δε εξέλιξη αυτή είναι σημαντική για την Ελλάδα.

Τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Αλβανία για να κλείσει τα μέτωπα που έχει ανοιχτά μαζί τους, ο Ερντογάν με τη συμπεριφορά του μας προσφέρει ένα απρόσμενο δώρο. Μας βοηθά διότι οι λογικοί και ψύχραιμοι στην αλβανική ηγεσία, γνωρίζουν καλά ποιος τους απειλεί και ποιος τους παρακαλά να λογικευθούν…

Ποιος τους καλεί συνεχώς να ζήσουν με τον Έλληνα γείτονα μια νέα κι εντελώς διαφορετική εποχή και εμπειρία, να ζήσει μαζί με την Ελλάδα και τους Έλληνες την «ευρωπαϊκή εμπειρία», η οποία με όλες τις δυσκολίες και τα σκαμπανεβάσματα, έχει κάποια πλεονεκτήματα που δύσκολα σε κάνουν να αδιαφορείς.

Μια εμπειρία πολύ ιδιαίτερη για όποιον θέλει να την αξιοποιήσει, εάν βέβαια υποτεθεί πως η εθνική σου ταυτότητα γίνεται σεβαστή, κι όταν έχεις το οποιοδήποτε πρόβλημα μπορείς κάπου να αποταθείς και να πετύχεις έστω ένα επίπεδο συνδρομής. Αναλόγως του τομέα…

Ας αναλογιστούν οι Αλβανοί τω Βαλκανίων, τι θα τους είχε συμβεί εάν γείτονας δεν ήταν η ανεκτική και «υποτονική» στις αντιδράσεις της Ελλάδα, αλλά η σύγχρονη αναθεωρητική Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η έκφραση «πολίτες β’ κατηγορίας», ωχριά για να αποτυπώσει την πραγματικότητα.

http://www.defence-point.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon