Κοτζιάς στα Σκοπιά, Τίρανα, Πριστίνα και Βελιγράδι την Τρίτη και Τετάρτη του Πάσχα

Δημοσιεύθηκε: 04/04/2018 23:09 Τελευταία Ενημέρωση: 05/04/2018 08:46 Από: Tachydromos

Στα Σκόπια -σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες- θα ξαναπάει ο Νίκος Κοτζιάς την Τετάρτη του Πάσχα, μεταφέροντας πρόταση για ενδιάμεση συμφωνία, προκειμένου να παραπεμφθεί στις καλένδες η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας. Η επίσκεψη εντάσσεται σε διήμερη περιοδεία που πραγματοποιεί από την Τρίτη του Πάσχα κατά σειρά σε Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, Σερβία και ΠΓΔΜ.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Μακεδονικό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Αθήνα είναι έτοιμη να κάνει βήμα πίσω από την απαίτησή της για αλλαγή της σημερινής συνταγματικής ονομασίας. Με το πρόσχημα ότι η κυβέρνηση Ζάεφ δεν διαθέτει την απαιτούμενη για αναθεώρηση του Συντάγματος κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο Νίκος Κοτζιάς είναι έτοιμος να κάνει πίσω, με όχημα τη σύναψη μίας ενδιάμεσης συμφωνίας.

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένως με δημόσιες δηλώσεις του θέσει ως όρο για την επίτευξη συμφωνίας την αλλαγή της συνταγματικής συμφωνίας. Αφενός τα συλλαλητήρια, αφετέρου η αντίθεση του κυβερνητικού εταίρου υποχρέωσαν τον Αλέξη Τσίπρα να υψώσει τον πήχη, για να χρησιμοποιήσουμε δική του έκφραση.

Από την άλλη πλευρά, όμως, ο Νίκος Κοτζιάς έχει τη δική του ατζέντα. Γι’ αυτό και με διάφορα τεχνάσματα, που έχουν τη μορφή εναλλακτικής διπλωματικής φόρμουλας, επιχειρεί να παρακάμψει τη γραμμή Τσίπρα. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, συμμαχεί και με κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ, με τους οποίους μέχρι πρότινος, ειδικά στο Κυπριακό, βρισκόταν σε αντιπαράθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας δεν ήταν στους όρους που ο υπουργός Εξωτερικών είχε θέσει για την επίτευξη συμφωνίας. Το μόνο που επεδίωκε ήταν η σύνθετη ονομασία να είναι ενιαία στα σλαβικά και αμετάφραστη. Στην πορεία, έκανε βήμα και ως προς αυτό.

Στα Τίρανα, ο Νίκος Κοτζιάς θα έχει συνομιλίες με τον Αλβανό ομόλογό του με σκοπό την άρση των τελευταίων εμποδίων, ώστε να καταστεί δυνατή η υπογραφή του διμερούς Συμφώνου. Η επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει είναι μία παραχώρηση στην αλβανική πλευρά, η οποία καλύπτεται με το πρόσχημα ότι η Αθήνα θέλει να προσφέρει τις καλές υπηρεσίες της μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Slpress.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon