Μεγαλειώδης και ολόλαμπρος εορτασμός του Πάσχα στα Τίρανα

Δημοσιεύθηκε: 11/04/2018 11:55 Τελευταία Ενημέρωση: 12/04/2018 10:55 Από: Tachydromos

«Χριστός Ανέστη» -«»Αληθώς Ανέστη». Από τα μεσάνυκτα του περασμένου Σάββατου αυτή η ευχή ακούγεται παντού όπου οι ορθόδοξοι πιστοί γιορτάζουν την Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Μέσα από τους λαμπρούς εορτασμούς το μήνυμα αυτό το διακηρύττουν όπου κι αν βρίσκονται, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας. Όπως αναφέρεται και στην Ακολουθία, σήμερα είναι η «Ημέρα της Αναστάσεως, ας φωτιστούμε από την πανήγυρη κι ας αγκαλιάσουμε ο ένας τον άλλον, ας αποκαλέσουμε αδέρφια κι εκείνους που μας μισούν, ας τα νιώσουμε όλα την Ημέρα της Αναστάσεως...».

Στα Τίρανα η Ακολουθία της Αναστάσεως και η Θεία Λειτουργία έλαβαν χώρα στον Καθεδρικό Ναό της «Αναστάσεως του Χριστού», χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας, κ.κ. Αναστασίου, υποβοηθούμενος του Μητροπολίτη Αμαντίας, Ναθαναήλ, του Επισκόπου Βύλιδος, Άστη και κληρικών της Αρχιεπισκοπής. Ο ναός και το γύρω περιβάλλον είχαν κατακλειστεί από χιλιάδες πιστούς και πολίτες των Τιράνων, οι οποίοι υποδέχτηκαν με ανυπομονησία τη μεγαλύτερη είδηση όλων των εποχών, την Ανάσταση του Χριστού, για να αναλάβουν στη συνέχεια «Το άσβηστο φως» και να το πάνε στα σπίτια τους σε κάθε γωνία των Τιράνων, ως μια ευλογία για όλη την Πρωτεύουσα. Αυτοί τσούγκρισαν και τα κόκκινα αυγά που είχαν πάρει μαζί τους και ευχήθηκαν αδιάλειπτα ο ένας τον άλλον «Χριστός Ανέστη», που θα αποτελέσει τον χαιρετισμό των 40 επόμενων ημερών.

Στο Πασχαλινό Μήνυμα που απευθύνεται σε όλους τους ορθόδοξους πιστούς και που εφέτος είχε ως θέμα «Μια εκπληκτική πρόσκληση», ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αναφέρει: «Η δυναμική του χριστιανικού μηνύματος περικλείεται στις λέξεις «Χριστός Ανέστη». Η Ανάσταση του Χριστού διακηρύττει ισχυρά το ξεπέρασμα του θανάτου: «Έχομεν ταφή λοιπόν μαζί του δια του βαπτίσματος εις τον θάνατον ώστε, όπως ο Χριστός αναστήθηκε εκ νεκρών με την δόξαν του Πατέρα, έτσι κι εμείς να ζήσωμεν μια νέα ζωή» (προς Ρωμαίους 6:4). Ο Αναστάντας Χριστός , ο Οποίος κατατρόπωσε την εξουσία του θανάτου, συνεχίζει να διαλύει κάθε είδους φόβου, αδικίας, μίσους, απογοήτευσης... Ειδικότερα, σε δύσκολες εποχές, όπως τη σημερινή, όπου η βαθιά απογοήτευση και η ανησυχία έχουν διαδοθεί σε όλη την κοινωνία και που η απογοήτευση καταθλίβει τις καρδιές, ο κάθε πιστός θα πρέπει να αναλάβει το αναστάσιμο μήνυμα της χαράς, της αγάπης και της ειρήνης και να το μεταδώσει σε όσους βρίσκονται πλησίον του είτε μακριά του».

Ευχές και υποδοχή επισήμων για το Πάσχα

Στην Έδρα της Ιεράς Συνόδου, συστατικό κομμάτι του Καθεδρικού Συγκροτήματος της «Αναστάσεως του Χριστού», προσήλθαν προσωπικότητες και πιστοί για να ευχηθούν τη γιορτή του Πάσχα. Έγιναν δεκτοί από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, τον Μητροπολίτη Αμαντίας, Ναθαναήλ, τον Επίσκοπο Βύλιδος, Άστη κ.α.

Για να ευχηθούν τη γιορτή του Πάσχα προσήλθαν μεταφέροντας τις πιο θερμές ευχές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Ιλλύρ Μέτα, η υπουργός Παιδείας, κα Λιντίτα Νικόλα, ο πρόεδρος του ΔΚ, κ. Λιουλεζίμ Μπάσα, ο Δήμαρχος των Τιράνων, κ. Εριόν Βελία, ο επικεφαλής των Μπεκτασήδων, Μπαμπά Εντμόντ Μπραχίμαϊ, εκπρόσωποι των άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων, πρεσβευτές και διπλωμάτες, γνωστοί διανοούμενοι κ.α.

http://orthodoxalbania.org/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon