Διέκοψαν τη μετάδοση του δελτίου ειδήσεων στην ελληνική γλώσσα. Άμεση η αντίδραση του Παραρτήματος της Ομόνοιας Κορυτσάς

Δημοσιεύθηκε: 13/04/2018 13:24 Τελευταία Ενημέρωση: 16/04/2018 07:51 Από: Tachydromos

Κι ενώ ο Νόμος περί Εθνικών Μειονοτήτων, που πρόσφατα ψηφίστηκε από την Αλβανική Βουλή, αποτελεί σημαία της προόδου και της εκπλήρωσης ενός εκ των όρων για το καθεστώς ένταξης στην ΕΕ από το αλβανικό ΥΠΕΞ και γενικότερα από την αλβανική προπαγάνδα, το πρώτο κρούσμα που αποδεικνύει ότι το αλβανικό κατεστημένο άλλα επαγγέλλεται και εγγυάται κι άλλα πράττει στην ουσία, έρχεται από την Κορυτσά. Από την πόλη που πριν δυο μήνες οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Μπουσάτι και Κοτζιάς ήπιαν κρασί και σήκωσαν ντολιά για την πρόοδο των σχέσεων και για το πακέτο των λύσεων πάνω σε όλα τα εκκρεμή θέματα, μεταξύ των δυο χωρών. Σε κάποια από τις αποστροφές που αναφέρονταν στην κοινωνική σύμπνοια και συνύπαρξη των διαφορετικών κοινοτήτων στην πόλη, έγινε αναφορά και στη μετάδοση του δελτίου ειδήσεων στην ελληνική γλώσσα ως δείγμα σεβασμού των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Δεν πέρασαν ούτε τρεις μήνες και σήμερα από την Κορυτσά, ως πρώτη είδηση έρχεται η διακοπή του δελτίου ειδήσεων στην ελληνική γλώσσα. Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, η ενέργεια αυτή δεν είναι κάτι απρόβλεπτο. Η τακτική της αλβανικής πολιτικής προς την Ελλάδα, που βασίζεται στο δόγμα Νταβούτογλου, είναι γνωστή για όσους ασχολούνται με το θέμα.

Άμεση ήταν όμως η αντίδραση του τοπικού παραρτήματος της Ομόνοιας στην Κορυτσά, το οποίο απέστειλε επιστολή στον Γενικό Διευθυντή της Αλβανικής Ραδιοτηλεόρασης, όπου ζητά την επανέναρξη της εκπομπής. Δημοσιεύουμε την όλη επιστολή του πρόεδρου της Ομόνοιας για την Κορυτσά και πρώην βουλευτή του ΚΕΑΔ, Γρηγόρη Καραμέλιου.

ΔΕΕΕΜ « ΟΜΟΝΟΙΑ»

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΟΡΥΤΣΑΣ

Κορυτσά, στις 13.04.2018

Ε Π Ι Σ Τ Ο Λ Η

Προς: κ. Θωμά Γκέλτση, Γενικό Διευθυντή Αλβανικής Ραδιοτηλεόρασης

Υπόψη: Κρατικής Επιτροπής για τις Μειονότητες, Διοικητικού Συμβουλίου της Αλβανικής Ραδιοτηλεόρασης, ΑΜΑ, Διεύθυνσης Μειονοτήτων ΥΠΕΞ, Διευθυντή της Αλβανικής Ραδιοτηλεόρασης Κορυτσάς

Αξιότιμε κύριε Διευθυντή,

Σας μεταφέρουμε την αγανάκτηση και τη βαθιά ανησυχία μας για την απροειδοποίητη και άνευ αιτίας διακοπή του δελτίου ειδήσεων στην ελληνική γλώσσα που μεταδίδονταν σε εβδομαδιαία βάση από την Κρατική Ραδιοτηλεόραση Κορυτσάς. Η αντιδημοκρατική και άκρως αντιδημοκρατική αυτή ενέργεια αποτελεί αυθαίρετη παραβίαση του δικαιώματος της ενημέρωσης στη μητρική γλώσσα των μειονοτήτων, δικαίωμα που απορρέει από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ελευθεριών και των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Πρόκειται για ενέργεια που αντιβαίνει των Διεθνών Θεμελιωδών Πράξεων, της Σύμβασης Πλαισίου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις Εθνικές Μειονότητες, του Συντάγματος της Αλβανικής Δημοκρατίας κι αποτελεί αυθαίρετη παραβίαση με το Νόμο περί Μειονοτήτων που ψήφισε τελευταία η Αλβανική Βουλή. Να προβεί κανείς σε μια τέτοια ενέργεια, σε μια χρονική συγκυρία όπου όλοι προσδοκούν την όσο νωρίτερα γίνεται έναρξη των διαπραγματεύσεων προς ένταξη στην ΕΕ, τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών Αλβανίας κι Ελλάδας, τη δημιουργία ενός θετικού κλίματος κατανόησης, συνεργασίας και συνυπάρξεως μεταξύ των κοινοτήτων στις κοινωνίες των λαών των Βαλκανίων, σημαίνει να ναρκοθετείς ανοικτά αυτές τις προσδοκίες. Δε θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι η ενέργεια αυτή έχει πολιτικό υπόβαθρο, ούτε να αποτελεί απόρροια των προκαταλήψεων του παρελθόντος και ομηρεία αρχαϊκού εθνικισμού, οποιασδήποτε φύσεως. Γι αυτό το λόγο απαιτούμε από Σας, από το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Γενική Διεύθυνση της Αλβανικής Ραδιοτηλεόρασης, σύμπνοια με την ευρωπαϊκή προσδοκία της κοινότητάς μας, σεβασμό του Συντάγματος της χώρας μας, την εφαρμογή του Νόμου Περί Εθνικών Μειονοτήτων στην Αλβανική Δημοκρατία. Συνεπώς, είμαστε εν αναμονή της επανέναρξης της μετάδοσης του δελτίου ειδήσεων στην ελληνική γλώσσα από το παράρτημα της Κρατικής Ραδιοτηλεόρασης στην Κορυτσά. Η θετική επίδραση και αίσθηση που είχε η έναρξη της μετάδοσης αυτού του δελτίου ειδήσεων στις γραμμές της δικής μας κοι9νότητας και όχι μόνον, δεν πρέπει να σβήσουν. Απεναντίας, θα πρέπει να εντατικοποιηθούν σε όφελος της ανάπτυξης και της προόδου της περιφέρειας της Κορυτσάς, μέσα από το σεβασμό της εθνικής, γλωσσικής, θρησκευτικής, πολιτιστικής, εκπαιδευτικής διαφορετικότητας και μέσα σε μια κοινωνική συνύπαρξη και σύμπνοια, ως μαρτυρία της ιστορίας και των παραδόσεων, αλλά και ως προσδοκία των Κορυτσαίων να ανήκουν πάντα στους πρωτεργάτες της προόδου.

Σας ευχαριστούμε για τη θεσμική κατανόησή σας

Ο πρόεδρος της Ομόνοιας, παραρτήματος Κορυτσάς

Γρηγόρης Καραμέλιος

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon