Αρχιμουφτής της Αλβανίας θέλει να γίνει ο Ερντογάν

Δημοσιεύθηκε: 19/04/2018 17:46 Τελευταία Ενημέρωση: 19/04/2018 17:46 Από: Tachydromos

Εδώ και μερικές εβδομάδες εφημερίδες που πρόσκεινται στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν αφιερώσει πολλά ρεπορτάζ με αναφορά την Μουσουλμανική Κοινότητα της Αλβανίας, τον επίσημο δηλαδή φορέα έκφρασης και εκπροσώπησης του μουσουλμάνων Σουνί που αποτελούν και την πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας. Η Κοινότητα συγκροτήθηκε ως τέτοια και αναγνωρίστηκε απ’ το κράτος ήδη απ’ το 1922 ως ανάγκη ενοποίησης του ντόπιου Ισλάμ και οριστικής τοποθέτησης τους έξω απ’ τα ισχύοντα έως τότε κάτω απ’ την Οθωμανική ομπρέλα.

Η ουσία των δημοσιευμάτων που προαναφέρονται ενέχει σαφείς υποδείξεις για την αλλαγή που πρέπει να γίνει στον επικεφαλής της Μουσουλμανικής Κοινότητας, τον Αρχιμουφτή Σαλί Μπρουτσάϊ. Ο συγκεκριμένος ανήκει στη νέα γενιά των μουσουλμάνων κληρικών με σπουδές στην Αίγυπτο και άλλες αραβικές χώρες. Δεν μπορεί να κατηγορηθεί για μετριοπάθεια απεναντίας με διάφορους χειρισμούς έχει δώσει κάλυψη στους ακραίους ιμάμηδες που δραστηριοποιούνται τόσο στο κέντρο της αλβανικής πρωτεύουσας όσο και στην περιφέρεια. Αναμοχλεύοντας τον φάκελο του που φαίνεται να διαθέτουν οι Τουρκικές υπηρεσίες ωστόσο ανακάλυψαν ότι οι σπουδές έγιναν με υποτροφία απ’ το δίκτυο του Ιδρύματος FETO, του Φετουλάχ Γκιουλέν και ότι η αναρρίχηση του στην ηγεσία του Ισλάμ της Αλβανίας έγινε με τη φροντίδα του δικτύου.

Το ότι πίσω απ’ τα δημοσιεύματα αυτά τα οποία αποτελούν διαδικασία προετοιμασίας του εδάφους βρίσκεται ο ίδιος ο Ερντογάν προκύπτει από βάσιμες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος έχει παροτρύνει τον Έντι Ράμα να επέμβει η πολιτεία και να γίνει η αντικατάσταση του Μπρουτσάϊ με άλλο πρόσωπο που να υπακούει καλύτερα στις επιθυμίες της Άγκυρας. Ούτε τα προσχήματα πια δεν τηρούνται καθώς ορισμένα δημοσιεύματα από ΜΜΕ που πρόσκεινται στο Ράμα γράφουν ότι ο Ερντογάν την απομάκρυνση Μπρουτσάϊ τη συνέδεσε άμεσα με την πραγματοποίηση ή όχι της επίσκεψης του στα Τίρανα για τα εγκαίνια του μεγάλου τεμένους που το Υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας ανεγείρει σε κεντρικό σημείο της αλβανικής πρωτεύουσας.

Έτσι ενώ ο Ερντογάν βιάζεται να επιστρέψει και τυπικά πλέον τις κοινότητες των μουσουλμάνων των Αλβανών και άλλων Βαλκάνιων υπό άμεση εξάρτηση στην Άγκυρα, ο Μπρουτσάϊ προκύπτει εθνικόφρον καθώς εμφανίζεται πιο συνεπής στην διαφύλαξη του εθνικού συμφέροντος των Αλβανών και στη διατήρηση εθνικών παραδόσεων του Ισλάμ απ’ ότι η ίδια η πολιτική τάξη της χώρας.

Στα πλαίσια αυτά πρέπει να διαβαστούν και όσα ο Μπρουτσάϊ λέει στη «Φωνή της Αμερικής», στην αλβανική εκπομπή ολοκληρώνοντας περιοδεία του στις ΗΠΑ, όπου σε πανεπιστημιακά περιβάλλοντα μίλησε ακριβώς για το παραδοσιακό Ισλάμ στην Αλβανία και την προοπτική ειρηνικής συνύπαρξης του με τις άλλες θρησκευτικής κοινότητες. τα λεγόμενα του είναι δηλωτικά για το τι συμβαίνει στο βάθος της υπόθεσης και πόσο ο Ερντογάν πιέζει να θέσει υπό αμεσότερο έλεγχο την Μουσουλμανική Κοινότητα προκειμένου εφαρμόσει σχέδια του για τα Δυτικά Βαλκάνια. Δηλώνει λοιπόν ο Μπρουτσάϊ ερωτηθείς σχετικά: «… Μπορώ να πω ότι αυτό που συνέβη στο Κόσοβο με τις συλλήψεις έχει βλάψει την εικόνα του Κοσόβου. Καλό θα ήταν ώστε σε κάθε χώρα νε σέβεται ο νόμος, τα ανθρώπινα δικαιώματα και να γίνεται σεβαστή η κυριαρχία αυτής της χώρας. Εγώ πιστεύω ότι η Αλβανία είναι μια ελεύθερη και κυρίαρχη χώρα και γνωρίζει καλώς τι είναι στο συμφέρον της ως κράτος και είμαι σίγουρος ότι θα αποφασίσει τι είναι καλύτερο για το έθνος, για την Αλβανία.

Σημαντικό είναι ώστε τα πολιτικά προβλήματα που μπορεί να τεκταίνονται στην Τουρκία ή σε κάποια άλλη χώρα εμείς οι αλβανοί δεν μπορούμε να τους τα λύσουμε, εμείς έχουμε τις δικές μας προτεραιότητες, εμείς δαπανόμαστε για την πρόοδο και την αρμονία και την σταθερότητα της χώρας μας και πιστεύω που θα διαφυλάξουμε δυνατά αυτή την αξία σεβόμενοι και τη συνεργασία με άλλα κράτη…»

Ωστόσο η Κυβέρνηση Ράμα φαίνεται ιδιαίτερα πιεσμένη στο πεδίο αυτό. Δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη εβδομάδα πολιτικοί αναλυτές προσκείμενη στον Πρωθυπουργό Ράμα, απ’ τους πλέον φανατικούς υποστηρικτές των πολιτικών του, σε τηλεοπτική εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης, με επιχειρήματα δανεισμένα απ’ την προπαγάνδα του Ερντογάν ανέλυαν χωρίς όμως συγκεκριμένες αποδείξεις τον κίνδυνο του δικτύου Γκιουλέν για την Αλβανία και την αλβανική κοινωνία. Ο Λορέντς Βαγγέλη μάλιστα επεσήμανε κατ εξακολούθηση ότι ο μόνος που μπορεί να σώσει την κατάσταση είναι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν!!!

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon