Σάλος στην Αυστρία από τα «παιδιά-στρατιώτες» του Ερντογάν

Δημοσιεύθηκε: 20/04/2018 08:24 Τελευταία Ενημέρωση: 20/04/2018 08:24 Από: Tachydromos

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Αυστρία η εμφάνιση ανήλικων παιδιών ντυμένα με στρατιωτικές στολές και ομοιώματα όπλων σε εκδήλωση που έλαβε χώρα σε τουρκικό τζαμί στην Βιέννη. Μετά τον σάλο από παρόμοια εκδήλωση λίγες μέρες πριν σε τζαμί στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία της Γερμανίας που οργάνωσε το DİTİB, ένας θρησκευτικο-πολιτιστικός φορέας υπαγόμενος στην τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων –και συνεργαζόμενος στενά με το κόμμα ΑΚΡ του Ερντογάν– ίδιες σκηνές εκτυλίχθηκαν και σε τέμενος της αυστριακής πρωτεύουσας που λειτουργεί το ATİB, το αυστριακό παράρτημα της οργάνωσης.

Κρατώντας ψεύτικα όπλα, παιδιά ηλικίας 4-7 ετών με τουρκικές στολές παραλλαγής χαιρετούσαν στρατιωτικά και έψαλλαν «ρατσιστικούς» πατριωτικούς ύμνους κατά την διάρκεια δρώμενου με τίτλο «Μάρτυρες του Τσανάκαλε» ενώ κοριτσάκια που φορούσαν την ισλαμική μαντίλα συμμετείχαν επίσης στην παράσταση, αναφέρει σε δημοσίευμά του το κουρδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Firat (ANF News). Ο «εναγκαλισμός» των τουρκικών κοινοτήτων στην Ευρώπη, ιδίως στην Γερμανία και την Αυστρία, από οργανώσεις με έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα και… εξηρτημένη σχέση εργασίας με την κυβέρνηση της Άγκυρας δημιουργεί προβληματισμό σε πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Στην Αυστρία, όπου ζουν αρκετοί Τούρκοι αλλά η Ιστορία δεν έχει ξεχαστεί (η πολιορκία της Βιέννης παραμένει σημείο αναφοράς για τον κίνδυνο που αντιμετώπισε η Ευρώπη από την τουρκική επεκτατικότητα η οποία σταμάτησε στα τείχη της πόλης δύο φορές, μια το 1529 και μια δεύτερη το 1683) προκάλεσε την αντίδραση του τοπικού βουλευτή των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών (SPÖ) Jürgen Czernohorszky. Ο βουλευτής ζήτησε να επιληφθεί άμεσα του θέματος η αρμόδια κρατική υπηρεσία Νεότητας και να διεξαχθεί έρευνα από τις αρχές εις βάρος των υπευθύνων του τεμένους.

Ήδη ο υπουργός του κυβερνώντος κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) Gernot Blümel ανακοίνωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν κινητοποιηθεί για τις φωτογραφίες και τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ας σημειωθεί ότι φορείς όπως η Τουρκική Ισλαμική Ένωση Θρησκευτικών Υποθέσεων DİTİB (Diyanet İşleri Türk İslam Birliği) στην Γερμανία και το ATİB (Avusturya Türkiye İslam Birliği) στην γειτονική Αυστρία διαδραματίζουν ρόλο που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός από την Άγκυρα –άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που βρίσκονται υπό τον άμεσο έλεγχο της τουρκικής Προεδρίας.

Οι Τούρκοι ενδεχομένως να υπερασπισθούν τις «αθώες» σχολικές παραστάσεις, αν και οι φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ένστολα παιδάκια με το επίραμμα «Komando Türkiye» στις στολές τους μάλλον δεν διασκεδάζουν τις ανησυχίες για το ισλαμο-εθνικιστικό μείγμα που ζυμώνει επιμελώς ο Τούρκος Πρόεδρος, χρησιμοποιώντας, όπως του προσάπτουν, μικρά παιδιά ως «Χιτλερική Νεολαία». Οι τουρκικές-ισλαμικές ενώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη ασκώντας επιρροή στις τουρκικές κοινότητες μέσω της θρησκείας έχουν προκαλέσει πλείστα δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο με ενδεικτικούς τίτλους όπως «Πολιτιστικές Ενώσεις ή Φυτώρια Ισλαμιστών;»

Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένως κατηγορηθεί ότι μεταμορφώνει την χώρα σε μια ιδιότυπη «ισλαμική δικτατορία» εκμεταλλευόμενος κάθε πρόσφορο μέσον για να στηρίξει τις επιδιώξεις του. Υπό το πρίσμα αυτό, αναμένεται να έχει ενδιαφέρον πώς θα κινηθούν οι εν λόγω φορείς μετά την ανακοίνωση της επίσπευσης των τουρκικών εκλογών για τις 24 Ιουνίου αντί για τον Νοέμβριο του 2019 που είχαν προγραμματισθεί.

Αλέξανδρος Θεολόγου

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon