Το σάπιο δικαστικό σώμα της Αλβανίας

Δημοσιεύθηκε: 23/04/2018 14:00 Τελευταία Ενημέρωση: 25/04/2018 08:08 Από: Tachydromos

Είχαν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην Αλβανία οι αναφορές του ελληνικού τύπου όταν είχαν καταγγείλει ενδεχόμενο χρηματισμού από Τούρκους μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου προκειμένου υιοθετήσουν απόψεις τους κατά την εκδίκαση της υπόθεσης της διακρατικής Συμφωνίας περί ορισμού Θαλασσίων ορίων στο Ιόνιο μεταξύ των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας. Θεώρησαν τις βάσιμες αποκαλύψεις των ελληνικών ΜΜΕ ως παρέμβαση στα εσωτερικά της Αλβανίας και κυρίως ως μομφή για την ακεραιότητα του Αλβανικού δικαστικού σώματος και συστήματος.

Ανάλογα είχε αντιδράσει το σύνολο των ΜΜΕ και οι διαβόητοι μάχιμοι αναλυτές κατά του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας όταν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας είχε καταγγείλει δικαστική πλάνη της απόφαση επαναδήμευσης του Ιερού ναού των Εισοδίων της Παναγίας στην Πρεμετή, που είχε ληφθεί από δικαστές ευρισκόμενους κάτω από πίεση και με αμφισβητήσιμη την αρμοδιότητα εκδίκασης τέτοιων ζητημάτων.

Πρόκειται για τους λειτουργούς της δικαιοσύνης που με τόση ευκολία έχουν καταχωρήσει σε ψευτοιδιοκτήτες εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης των ναών και μοναστηριών μας, ή και των ελληνικών κοινοτήτων, αναγνωρίζοντας μάλιστα ως γνήσια Οθωμανικά φιρμάνια άνευ μετάφρασης και ερμηνείας!!!

Κάτω από τέτοιες ανθελληνικού περιεχομένου και συνέπειας αποφάσεις οι δικαστές όλων των βαθμίδων και σχεδόν σε όλη την επικράτεια κάλυπταν των ασύλληπτων διαστάσεων πλουτισμό τους. Αυτός προέκυπτε καθώς κατ επέκταση με τις «ακέραιες» αποφάσεις του «άμεμπτου» δικαστικού σώματος της κυρίαρχης Αλβανικής Δημοκρατίας παρέχονταν άσυλο δράσης και κάλυψη ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στα κυκλώματα των ναρκωτικών και πάσης άλλης εγκληματικής δραστηριότητας. Κάλυπταν επίσης πολιτικούς και δημόσιους λειτουργούς κλείνοντας υποθέσεις ατασθαλιών, δωροδοκίας, αθέμιτου χρηματισμού, διαφθοράς πάσης φύσης κ.α. Η πολιτική τάξη διόριζε και καθόριζε το παιχνίδι στο χώρο της δικαιοσύνης και οι δικαστικοί λειτουργοί έδειχναν την πλήρη υποταγή με το αζημίωτο…

Το φαινόμενο έχει διαστάσεις που είναι δύσκολο να περιγραφούν και να αναλυθούν σε όλες τις παραμέτρους. Ορισμένα επεισόδια έρχονται στο φως καθώς ειδική Επιτροπή Κρίσης Δικαστών και Εισαγγελέων, υπό την επίβλεψη ΗΠΑ και ΕΕ περνάει στη σήτα τους δικαστικούς λειτουργούς. Διαμερίσματα, ακίνητα, χρήματα σε καταθέσεις, μετοχές σε κερδοφόρες εταιρείες, χρήματα στο εξωτερικό και οτιδήποτε άλλο στοιχείο σε ποσά που ούτε με μισθούς Δυτικής Ευρώπης να εργάζονταν δεν θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν…

Κραυγαλέα περίπτωση αυτή των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου Φ. Λιούλιο και Α. Τζότζαϊ αλλά και του Πρωτοδίκη Δυρραχίου Μπ. Τερζνιάβα. Ο τελευταίος μάλιστα είχε βάλει και υποψηφιότητα για την Επιτροπή νέων κρίσεων και προσλήψεων στο δικαστικό σώμα… Επίσης ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας της χώρας Α. Λάλα αλλά και άλλες περιπτώσεις. Και να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η διαδικασία μόλις έχει ξεκινήσει. Ορισμένοι παραιτούνται οικιοθελώς απ’ τα αξιώματα στο δικαστήρια ή την εισαγγελία, από δικαιώματα επαναπρόσληψης ή σταδιοδρομίας καθώς ο νόμος προβλέπει ώστε γι αυτούς να μην γίνεται ανάλυση στοιχείων που αφορούν στην περιουσιακή τους κατάσταση, τη δημόσια εικόνα κ.α. κριτήρια που έχει προβλέψει ο Νόμος περί κάθαρσης της Δικαιοσύνης, ο οποίος συντάχθηκε με τη συνδρομή ΗΠΑ και ΕΕ και εγκρίθηκε απ’ την Βουλή με όλους τους ψήφους και σε απόλυτη απαρτία.

Μπορεί η αντιπολίτευση να κατηγορεί ότι ο εν λόγω νόμος και η σχετική διαδικασία να χρησιμοποιείται μονομερώς εις όφελος της Κυβέρνησης αλλά σημασία έχει ότι άρχισε να λειτουργεί. Το γεγονός ότι ο Νόμος κατοχυρώνει την μόνιμη παρουσία στην όλη διαδικασία εκπροσώπων με δικαίωμα βέτο από ΗΠΑ και ΕΕ είναι ενθαρρυντικό ότι θα επιφέρει αποτελέσματα ώστε τουλάχιστον να σταματήσει το φαινόμενο να έχει χαρακτηριστικά μάστιγας.

Σημαντική λεπτομέρεια αλλά με ιδιαίτερη σημασία: πολλοί απ’ τους πλέον λερωμένους δικαστές και εισαγγελείς προκύπτουν κάτοχοι και «ιδιοκτήτες» εκτάσεων σπουδαίας αξίας στα παράλια της Χιμάρας και ευρύτερα του Ιονίου έως κάτω στην περιοχή των Εξαμηλίων. Φαίνεται δεν γίνονταν μόνο συναλλαγές σε χρήμα αλλά και σε ακίνητο σε ποσοστά λεηλατημένων περιουσίων Βορειοηπειρωτών… με «δικαστική βούλα επικύρωσης».

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon