Τσίπρας: Οι βαλκανικές χώρες και όχι τρίτοι να καθορίζουν τις εξελίξεις στην περιοχή (βίντεο)

Δημοσιεύθηκε: 24/04/2018 20:02 Τελευταία Ενημέρωση: 24/04/2018 20:02 Από: Tachydromos

Ως μία πρωτοβουλία με ιδιαίτερη βαρύτητα, που έχει ως στόχο τη συνεργασία, την ανάπτυξη και ειρήνη στη περιοχή χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την τετραμερή συνάντηση των Βαλκανίων και προανήγγειλε πως η επόμενη σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη περί τα τέλη του Ιούνη με την συμμετοχή των υπουργών Μεταφορών και Υποδομών.

«Τα Βαλκάνια είναι μία περιοχή που πάντοτε αντιμετώπιζε πολλές προκλήσεις. Εχει δοκιμαστεί από εθνικισμούς, αντιπαραθέσεις, πολέμους και συγκρούσεις, αλλά έχει πολλές δυνατότητες και σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες» υπογράμμισε.

Οπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, στόχος της Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας – Σερβία είναι «εμείς οι βαλκανικές χώρες να καθορίζουμε τις εξελίξεις στην περιοχή μας, με βάση τις δικές μας προτεραιότητες και τις προτεραιότητες των λαών μας, και όχι με βάση τις ατζέντες τρίτων».

Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασία των χωρών και τόνισε ότι «είναι ανάγκη να οικοδομήσουμε ένα ευρωπαϊκό όραμα για το μέλλον της περιοχής».

Η πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής – Δυτικών Βαλκανίων που θα γίνει στη Σόφια 16-17 Μαΐου ξεκίνησε από την τετραμερή συνεργασία Ελλάδας – Ρουμανίας – Βουλγαρίας και Σερβίας, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας ότι η Σύνοδος Κορυφής της Σόφιας, ξαναπιάνει το νήμα της «ατζέντας της Θεσσαλονίκης» για την ευρωπαϊκή προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, που είχε τεθεί στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης το 2003.

Kathimerini.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon