Το σενάριο που τρομάζει τον Ερντογάν

Δημοσιεύθηκε: 25/04/2018 11:42 Τελευταία Ενημέρωση: 25/04/2018 11:42 Από: Tachydromos

Το ενδεχόμενο να κατέβει στις τουρκικές εκλογές της 24ης Ιουνίου ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, διεκδικώντας το προεδρικό αξίωμα απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν εξελίσσεται στον μεγάλο «άγνωστο Χ» της αναμέτρησης. Η υποψηφιότητα Γκιουλ φαίνεται να κερδίζει έδαφος στα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στην ηγεσία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), του οποίου ο Γκιουλ υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Haberturk, ο Γκιουλ συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, υπουργό Εξωτερικών του Ερντογάν μέχρι το 2014 και πρωθυπουργό μέχρι το 2016. Αν και δεν έγινε γνωστό τι συζήτησαν οι δύο άνδρες, ο χρόνος της συνάντησής τους, λίγες μέρες μετά την προκήρυξη των πρόωρων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, μιλάει από μόνος του.

Ρεπορτάζ της εφημερίδας Hurriyet αναφέρει ότι ο ηγέτης του κεμαλικού κόμματος CHP και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχει στείλει εκπροσώπους του στον Γκιουλ, ζητώντας του να θέσει υποψηφιότητα κόντρα στον Ερντογάν. Ο Κιλιτσντάρογλου δεν έχει αποσαφηνίσει τις προθέσεις του για τις προεδρικές εκλογές, κρατώντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποστηρίξει υποψήφιο που δεν θα προέρχεται από το CHP.

Ενεργό ρόλο στις διεργασίες για τη συγκρότηση μετώπου κατά του Ερντογάν παίζει και ο Τεμέλ Καραμολάογλου, ηγέτης του συντηρητικού Κόμματος Ευδαιμονίας (Saadet). Εκείνο που προκάλεσε έκπληξη ήταν ότι και ο εκπρόσωπος Τύπου του φιλοκουρδικού HDP, Ζίγια Πιρ, δήλωσε ότι το κόμμα του θα μπορούσε να μην κατεβάσει δικό του υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές και να υποστηρίξει τον Γκιουλ, αν τελικά θέσει υποψηφιότητα ο μετριοπαθής ισλαμιστής πολιτικός. Πάντως, η Μεράλ Ακσενέρ, αρχηγός του νεοπαγούς εθνικιστικού κόμματος iYi (Καλό), διέψευσε φήμες που την έφεραν να αποσύρεται από την προεδρική κούρσα στην προοπτική της υποψηφιότητας Γκιουλ, ξεκαθαρίζοντας ότι θα διεκδικήσει, σε κάθε περίπτωση, την προεδρία.

Οι φήμες περί πιθανότητας καθόδου του Γκιουλ έχουν θορυβήσει τον Ταγίπ Ερντογάν, όπως υποδηλώνουν χθεσινές δηλώσεις του. «Υπάρχει ένα περίεργο σενάριο που κυκλοφορεί», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος φωτογραφίζοντας τον προκάτοχό του. «Ας περιμένουμε μέχρι το Σαββατοκύριακο να δούμε πώς θα εξελιχθεί», προσέθεσε, ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεών του προκάλεσε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να θέσει υποψηφιότητα «ώστε να δούμε τι γνώμη έχει ο κόσμος» για τον κεμαλικό ηγέτη. Τέλος, ο Ερντογάν ανήγγειλε ότι θα μιλήσει σε δύο προεκλογικές συγκεντρώσεις ομογενών του σε ευρωπαϊκές πόλεις, τις οποίες δεν προσδιόρισε. Αυστρία, Γερμανία και Ολλανδία έχουν δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις στα εδάφη τους.

kathimerini.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon