Ιταλικοί εφιάλτες στην κοιλάδα του Αώου ποταμού

Δημοσιεύθηκε: 26/04/2018 14:41 Τελευταία Ενημέρωση: 28/04/2018 19:16 Από: Tachydromos

Στο Αργυρόκαστρο βρέθηκε τις τελευταίες δύο μέρες ο Ιταλός Πρέσβης στα Τίρανα, Αλμπέρτο Κουτίλιο και δεν άντεξε τον πειρασμό να επισκεφτεί όπως και οι προηγούμενοι του την Κοιλάδα του Αώου προς Πρεμετή και Κλεισούρα μεριά. Σύνδρομο παλινδρόμησης. Στην περιοχή αυτή την περίοδο συνεχίζεται η διαδικασία εκταφής Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών κατά τον πόλεμο με την φασιστική Ιταλία το 1940-41.

Δημοσιεύματα των αλβανικών ΜΜΕ απ’ την αρχή της έναρξης της διαδικασίας κατ εφαρμογή της σχετικής διακρατικής συμφωνίας προσπάθησαν να δημιουργήσουν σκιές υποψιών ότι ορισμένοι τάφοι νικούν σε Ιταλούς στρατιώτες και άλλα σχετικά. Ζήτησαν μάλιστα και την ανάμειξη των Ιταλικών αρχών στη διαδικασία. Ο τρόπος και το ύφος των δημοσιευμάτων και των συμφραζομένων από διάφορες δήθεν πατριωτικές οργανώσεις και μπουμπούκια της προπαγάνδας που εμφανίστηκαν έδειχναν καθαρά την Ιταλική ανάμειξη.

Ο Ιταλός διπλωμάτης εξ άλλου τα επιβεβαιώνει με την κάθοδο του στην περιοχή και δη στο χωριό Πέστανι, ένα σημείο συμβολικό και έντονων συγκρούσεων με πεσόντες Έλληνες κατά δεκάδες και εκατοντάδες, στην ανατολική κλητή του Όρους Γκόλικο, επίσης γνωστό για τον ηρωισμό των Ευζώνων και άλλων ελληνικών μονάδων. Συνοδεύονταν και απ’ το Ακόλουθο Αμύνης της Ρώμης στα Τίρανα.

Προσπαθεί στην περίεργη αυτή επίσκεψη και προκειμένου να μην φανεί απροκάλυπτη η παρέμβαση που θα έχει μεσοπρόθεσμα τις επιπλοκές της, να την επενδύσει με μέσα σύγχρονου ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα μίλησε για δυνατότητες ανάπτυξης τουρισμού σχετιζόμενου με την ιστορία την πρόσφατη αλλά και του παρελθόντος. Παρεμπίπτοντος τη διαδρομή του Αώου ακολούθησαν οι Ρωμαίοι και στα ίδια σημεία έδωσαν μάχες με του Μακεδόνες απόγονους του Μέγα Αλέξανδρου προκειμένου ανοίξει ο δρόμος για την κατάκτηση του Ελληνικού χώρου της Ανατολής και ανάλογη σχεδόν ήταν και η διαδρομή των πρώτων Σταυροφόρων πολεμώντας με τον Κομνηνό.

Ο Κουτίλιο μέσω δημοσιογράφων που επηρεάζει (συνοδεύονταν από εκδότη και ιδιοκτήτη ηλεκτρονικών ενημερωτικών σελίδων) προσπαθεί να προβάλει θέληση τοπικής κοινωνίας και αρχών για τη δημιουργία μουσείου ειρήνης στα Στενά της Κλεισούρας. Στην ουσία όμως κάτω από πιέσεις οργανώσεων από την Ιταλία θέλει να διεκπεραιώσει την προσπάθεια ανακατασκευής Μνημείου με τη Λύκαινα των Ρωμαίων που είχε συγκροτήσει στην θέση αυτοί η Μεραρχία Λύκοι της Τοσκάνης που είχε στρατοπεδεύσει εκεί το 1939-1943.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια προκάτοχοι του Κουτίλιο περιόδευαν την περιοχή της Κοιλάδας του Αώου με πρόσχημα το κυνήγι ή επισκέψεις σε μνημεία πολιτιστικά και ακολουθούσαν μετά διάφορες ενέργειες και κυρίως προπαγάνδα που αφορούσε την Ελλάδα, την ΕΕΜ και την Ορθόδοξη κοινότητα. Στην προκειμένη περίπτωση ο Ιταλός Πρέσβης είναι ακόμη πιο απροκάλυπτος.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon