Ο συναγερμός απ’ τις ΗΠΑ

Δημοσιεύθηκε: 02/05/2018 15:11 Τελευταία Ενημέρωση: 04/05/2018 16:03 Από: Tachydromos

Θα έπρεπε εντελώς αλλιώς να είχαν λειτουργήσει δύο πρόσφατες εκθέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ (State Department). Η δεύτερη μάλιστα όντας πιο πρόσφατη βάζει το δάκτυλο βαθιά στην πληγή και αποτελείται στην ουσία από δύο σκέλη, άρα θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για τρεις εκθέσεις επανωτές, συν εκείνη η Ετήσια για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που έχει αναφορές και στα ζητήματα που θα αναφερθούν ακολούθως. Συναχθείσα από Μάρτιο 2017, δόθηκε στη δημοσιότητα η Έκθεση για τη Διακίνηση Ναρκωτικών και το Ξέπλυμα Παράνομου Χρήματος ανά τον κόσμο. Τα σημεία που αναφέρονται στην Αλβανία θα έπρεπε ήδη να σημάνουν συναγερμό και να οδηγήσουν τις πολιτικές εξελίξεις σε ουσιαστική αντίδραση και δόμηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού που θα οδηγούσε σε άμεσα αποτελέσματα για την απάλειψη του φαινομένου.

Πριν μάλιστα αλέκτωρ λαλήσει τρεις, σήμερα στα Ιταλικά παράλια συνελήφθη άλλο ταχύπλοο πλοίο με φορτίο περίπου 2.5 τόνων κάνναβης και τέσσερεις αλβανούς διακινητές!!! Αυτή την κατάσταση με χαρακτηρισμούς ασυνήθιστους για ανάλογα κείμενα των αμερικανικών υπηρεσιών και με ιδιαίτερη ανησυχία περιγράφει η Έκθεση της ειδικής υπηρεσίας του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Βασική χώρα παραγωγής κάνναβης στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο και προμηθευτεί των χωρών της ΕΕ χαρακτηρίζει η ενημερωμένη Έκθεση και ταυτόχρονα σταυροδρόμι για τα σκληρά ναρκωτικά, ηρωίνη και κοκαΐνη απ’ το Αφγανιστάν. Απέναντι στην ασυδοσία αυτή η Έκθεση επίσης αναφέρει την αδυναμία των αλβανικών αρχών να θέσει υπό έλεγχο και να διαλύσει τις οργανωμένες ομάδες που ασχολούνται με την καλλιέργεια και την διακίνηση γιγαντιαίων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών.

Η αδυναμία δεν έγκειται στην ανυπαρξία νομικού πλαισίου ή τυπικών υπηρεσιών καταπολέμησης. Ούτε βέβαια στη συνδρομή των υπηρεσιών δίωξης των ΗΠΑ και της ΕΕ. Κυρίως η Έκθεση το συνδέει με το φαινόμενο της διαφθοράς που οδηγεί πρόσωπα της δικαιοσύνης, της αστυνομίας και της κρατικής διοίκησης στην αδιαφορία, την απάθεια ενώ είναι σαφή τα υπονοούμενα για συμμετοχή τους εκούσια στα δίκτυα των εγκληματικών οργανώσεων. Χαρακτηριστικά η Έκθεση αναφέρει ότι δικαστικοί λειτουργοί (35% του συνολικού τους αριθμού) με εισοδήματα ετησίως των 10 000 Ευρώ περίπου δήλωσαν σε Ειδική Επιτροπή του πόθεν έσχες τους, ακίνητες περιουσίες ιδιοκτησίας τους που υπερβαίνουν τις 250 000 Ευρώ έκαστος!!!

Στο Παράρτημα της Έκθεσης που αφορά στο ξέπλυμα χρήματος που προέρχεται απ’ τη διακίνηση ναρκωτικών και άλλες μαύρες δραστηριότητες η Έκθεση αναφέρει επίσης τις ευκολίες που η πολιτεία προσφέρει για την αξιοποίηση και την ένταξη στην οικονομική δραστηριότητα αυτών των χρημάτων. Το θράσος της Κυβέρνησης και των δημοτικών αρχών που εξαρτώνται απ’ αυτή είναι ότι κινούνται επιβεβαιωτικά στην κραυγαλέα αυτή καταγγελία. Συγκεκριμένα δεν είναι μόνο οι άδειες δόμησης στην παράκτια περιοχή, Χιμάρα και Αγίους Σαράντα κυρίως, που έχουν εκδοθεί σε σκοτεινά επιχειρηματικά σχήματα, χωρίς καν να εξεταστεί η πηγή χρηματοδότησης των ξενοδοχειακών και τουριστικών συγκροτημάτων.

Στην πρωτεύουσα Τίρανα, άρον – άρον έχουν προετοιμαστεί μελέτες και μία μετά την άλλη εκδίδονται σε εκλεκτούς κυβερνητικούς πελάτες άδειες για την ανέγερση πολυώροφων πύργων – πλυντήρια. Πλέον των 850 εκατομμυρίων Ευρώ εκτιμούν ότι θα επενδυθούν σ’ αυτή τη δραστηριότητα εντός του τρέχοντος και επόμενου έτους. Η Κυβέρνηση κωφεύει στις διεθνείς ανησυχίες και ευρισκόμενη ενόψει οικονομικών αδιεξόδων επιχειρεί την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας με την ένταξη σ’ αυτή εγκληματικού χρήματος.

Η ανησυχία των ΗΠΑ υπερβαίνει κατά πολύ την ανησυχία της ίδιας της Αλβανικής Κυβέρνησης και της πολιτικής τάξης της χώρας. Τούτο δεδομένου ότι αντιλαμβάνεται πολύ καλύτερα τους κινδύνους για τη σταθερότητα της χώρας και την ασφάλεια της περιοχής απ’ τις διαστάσεις που έχει εκλάβει η διακίνηση ναρκωτικών, η ενδυνάμωση της αλβανικής Μαφίας και η συγκέντρωση μεγάλων οικονομικών μέσων στα χέρια των εγκληματικών οργανώσεων. Δεδομένου ότι η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ κατ επιλογή των ΗΠΑ αλλά επίσης και χώρα σε διαδικασία ένταξης προφανώς δύναται μετατραπεί στον αδύναμο κρίκο εσωτερικής συνοχής. Για το λόγο αυτό μπορεί η Έκθεση να έχει μελανότερα χρώματα για χώρες της Ανατολής ή της Νότιας Αμερικής αλλά αυτές δεν είναι στο εσωτερικό του συστήματος ασφαλείας και δη των Ευρωατλαντικών δομών.

Σε συνάφεια με την Έκθεση αυτή, και από τέλη Ιανουαρίου είχε συνταχθεί άλλη Έκθεση άλλης ειδικής Επιτροπής του Στέητ Ντιπάρτμεντ που αναφέρονταν σε θέματα ασφάλειας και εγκληματικότητας. Εκεί οι τόνοι σε ότι αφορούν στην Αλβανία, δεν έχουν καμιά σχέση με ανάλογες προηγούμενων ετών… Ούτε λίγο ούτε πολύ η κατάσταση του οργανωμένου εγκλήματος και της δράσης των δομημένων ομάδων για τις υπηρεσίες των ΗΠΑ έχει αγγίξει το κόκκινο και επιπλέον χαρακτηρίζει την κατάσταση ότι αποτελεί απειλεί για τα Αμερικανικά συμφέροντα.

Πέραν απ’ τις διαδικασίες κάθαρσης των δομών δίωξης και του δικαστικού συστήματος που τελεί υπό την επίβλεψη ΗΠΑ και ΕΕ, καθώς και παράλληλης που εξετάζει την περιουσιακή κατάσταση ανώτερων αξιωματικών της Αλβανικής Αστυνομίας, ως μια προσπάθεια ώστε να εξυγιανθεί το όλο σύστημα, οι Εκθέσεις πρόκειται να προκαλέσουν και πολιτικούς τριγμούς στο εσωτερικό της χώρας.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon