Κοτζιάς προς Βαλκάνιους υπουργούς: «Δεν πρέπει να σκεπάζουμε τα προβλήματά μας αλλά να τα συζητάμε»

Δημοσιεύθηκε: 04/05/2018 15:02 Τελευταία Ενημέρωση: 04/05/2018 16:03 Από: Tachydromos

"Οι αλλαγές που συμβαίνουν στον κόσμο, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να επιτείνουμε και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης" τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην 3η Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στις τέσσερις χώρες που συμμετέχουν στη Συνάντηση είπε ότι είναι ανάγκη να αναπτύξουν περαιτέρω τη συνδεσιμότητα και τη συνεργασία, με δύο στόχους: Την ένταξη της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την προετοιμασία της συνεργασίας τους, εντός, πλέον, της ΕΕ.

Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η πρωτοβουλία για την Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ -που ξεκίνησε από την ελληνική πλευρά πριν από 2,5 χρόνια- έχει γίνει θεσμός και έχει διευρυνθεί με τη συμμετοχή και άλλων υπουργών πέραν των υπουργών Εξωτερικών.

«Εγινε ένας κοινός τόπος συνύπαρξης μας, ανταλλαγής γνωμών με ευθύτητα, με αμεσότητα και με ειλικρίνεια, όπως πάντα κάνουμε.

»Και με έναν τρόπο που καλά είναι να τον υιοθετήσει και ένα άλλο τμήμα της Ευρώπης που πιο πολύ συζητά γραφειοκρατικά, παρά δημιουργικά.

»Έχουμε προβλήματα, όμως το να τα σκεπάζουμε δεν σημαίνει ότι μπορούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας.

»Αυτό που κάνουμε, που τα συζητάμε, ανταλλάσσουμε σκέψεις, κριτικές, παρατηρήσεις, βοηθάει στη λύση των προβλημάτων και στο να προχωράμε» υπογράμμισε.

Πρότεινε να επεκταθεί η συνεργασία και σε επίπεδο αρμόδιων διευθύνσεων των υπουργείων για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και τις εξελίξεις στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τις Αραβικές χώρες.

Ειδικότερα για τη Συρία, είπε ότι διεξάγεται ένας «κατ΄επίφαση» εμφύλιος πόλεμος, αφού εμπλέκονται σε αυτόν άλλες 9 δυνάμεις.

Εξέφρασε, μάλιστα, την ανησυχία του ότι η νομοθεσία της Συρίας δεν εξασφαλίζει τις περιουσίες των 14.000.000 προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και επομένως βάζει εμπόδια στην επιστροφή τους.

Για την Τουρκία, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι η παρουσία της στην Εφρίν θέτει υπό αμφισβήτηση τη Συνθήκη της Λωζάνης στα ανατολικά της σύνορα και αυτό απασχολεί αρκετές χώρες, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να υπάρξει πιο στενή συνεργασία των υπηρεσιών των τεσσάρων χωρών που ασχολούνται με την αντιμετώπιση του προσφυγικού και τη φύλαξη των συνόρων.

Πρότεινε, επίσης, συνεργασίες σε όλους τους τομείς όπως μεταξύ Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων με τη διοργάνωση συμποσίων και άλλων εκδηλώσεων.

Μίλησε, ακόμα, για τη θετική ατζέντα που αφορά στη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών.

Στο πλαίσιο της Συνάντησης ο κ. Κοτζιάς θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι, της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα και των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Tribune.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon