Προς μετωπική Τουρκία-ΗΠΑ: Αφορμή πάστορας, F-35

Δημοσιεύθηκε: 07/05/2018 21:21 Τελευταία Ενημέρωση: 07/05/2018 21:21 Από: Tachydromos

Δεν περνάει μέρα που να σημειωθεί κάποια κλιμάκωση στις ήδη εξαιρετικά προβληματικές σχέσεις Άγκυρας και Ουάσιγκτον. Από τον κανόνα αυτόν δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί και η σημερινή ημέρα η οποία επεφύλασσε δυο σημαντικές ειδήσεις.

Στην πρώτη που θα πρέπει να θεωρηθεί ως αντίδραση των Τούρκων στην προσωρινή αναστολή πώλησης κύριων οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ στους Τούρκους, μια απόφαση που φωτογράφιζε τα μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35, η τουρκική Δικαιοσύνη αποφάσισε με συνοπτικές διαδικασίες να παρατείνει την κράτηση του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον

Υπενθυμίζεται, ότι κατηγορείται για «διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις», υπονοώντας την οργάνωση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Το δικαστήριο αποφάσισε να αναβάλει τη δίκη μέχρι τις 18 Ιουλίου, ένα χρονικό διάστημα που μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Ο χρόνος που κερδίζουν οι Τούρκοι συμβαδίζει απόλυτα με τις επικείμενες εκλογές, άρα το ξεκαθάρισμα του τοπίου στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της χώρας, αλλά και για να διαπιστώσει πως θα εξελιχθούν γενικότερα οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Δικαστήριο στην επαρχία της Σμύρνης, αιτιολόγησε την απόφαση παράτασης της κράτησης του πάστορα, δηλώνοντας ότι είναι ύποπτος διαφυγής…

Στην άλλη εξέλιξη, ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον κατατέθηκε πρωτοφανής αστική αγωγή εναντίον της Τουρκίας από δύο δικηγορικά γραφεία της πόλης. Με την αγωγή, η οποία κατατίθεται για λογαριασμό πελατών των δυο γραφείων, οι οποίοι ξυλοκοπήθηκαν στις 16 Μαΐου 2017 από την ασφάλεια του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, έξω από την τουρκική πρεσβευτική κατοικία στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η αγωγή επικαλείται παραβίαση αμερικανικού αντιτρομοκρατικού νόμου και περιλαμβάνει κατηγορίες για επίθεση, βιαιοπραγία, ψυχική οδύνη, συνωμοσία και έγκλημα μίσους. Η υπόθεση αυτή, αναμένεται να επιβαρύνει περεταίρω τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον.

Slpress.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon