Επαναλειτουργεί η Σχολή της Χάλκης

Δημοσιεύθηκε: 11/05/2018 18:09 Τελευταία Ενημέρωση: 11/05/2018 18:10 Από: Tachydromos

Την εβδομάδα που μας πέρασε και συγκεκριμένα την Τετάρτη 2 Μαΐου ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η ατζέντα της συνάντησης δεν έγινε γνωστή σε όλο της το εύρος. Πάρα ταύτα, όπως προκύπτει από μετέπειτα δηλώσεις κύκλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου καθώς και του ίδιου του Πατριάρχη, ο ίδιος ο Ερντογάν διαβεβαίωσε τον προκαθήμενο του οικουμενικού θρόνου πως η Θεολογική Σχολή της Χάλκης θα επαναλειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο.

Τη διαβεβαίωση αυτή εκφράζει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με μαγνητοσκοπημένη δήλωσή του.

Την Πέμπτη 10 Μαΐου η ιστοσελίδα AHVAL στην έκδοσή της στα αγγλικά ανήρτησε την είδηση πως ανοίγει η Σχολή της Χάλκης.

Η τουρκική ιστοσελίδα AHVAL συντάσσεται από εξαιρετικά πληροφορημένους και έμπειρους Τούρκους δημοσιογράφους που βρίσκονται στο εξωτερικό λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία και οι οποίοι διαθέτουν ένα ευρύ δίκτυο πληροφόρησης. Όμως, στις 2 Μαΐου το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ΚΥΠΕ μετέδωσε την είδηση περί της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης αποδίδοντάς την σε δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τέλος, η εφημερίδα «Kosmos» της αυστραλιανής ομογένειας με πρωτοσέλιδη αποκλειστική της πληροφορία, με ημερομηνία Τρίτη 8 Μαΐου, αναφέρεται στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Όπως ανέφερε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, η Σχολή της Χάλκης δεν λειτουργεί επί 47 έτη και αποτελεί μία εκ των σημαντικών εκκρεμοτήτων που αφορούν στις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας.

Η επαναλειτουργία της έχει επανειλημμένως απαιτηθεί από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και από μεμονωμένες χώρες, όπως η Μ. Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, καθώς και από τον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας.

Zoogla.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon