Και το όνομα αυτής «Ιλιντένσκα Μακεντόνιγια» (Μακεδονία του Ίλιντεν)

Δημοσιεύθηκε: 18/05/2018 14:47 Τελευταία Ενημέρωση: 18/05/2018 20:41 Από: Tachydromos

Τελικώς όλα δείχνουν ότι το όνομα, στο οποίο θα καταλήξουν οι δύο πλευρές είναι το «Ιλιντένσκα Μακεντόνιγια» (Μακεδονία του Ίλιντεν). Την πρόταση έκαναν τα Σκόπια και η ελληνική πλευρά την αντιμετωπίζει θετικά.

Πρόκειται για ιστορικό και όχι για γεωγραφικό όρο. Υπενθυμίζουμε πως το όνομα παραπέμπει στην εξέγερση του Ίλιντεν (Προφήτη Ηλία) το 1903, όταν ο σλαβικός πληθυσμός της ευρύτερης γεωγραφικής Μακεδονίας είχε εξεγερθεί εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το κεντρικό επιζείρημα του Ζάεφ είναι ότι αυτό το όνομα μπορεί να γίνει αποδεκτό από την εθνικιστική σλαβομακεδονική αντιπολίτευση του VMRO και ως εκ τούτου μπορεί να συγκεντρώσει την αναγκαία ενισχυμένη πλειοψηφία για την αλλαγή του Συντάγματος. Επίσης, λόγω της ιστορικής-συναισθηματικής φόρτισης είναι απολύτως αποδεκτή από τη σλαβομακεδονική πλειονότητα, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση Ζάεφ υπάρχει ένας προβληματισμός για το πως θα αντιδράσουν τα αλβανομακεδονικά κόμματα, τα οποία δεν έχουν την ίδια εθνική-συναισθηματική ταύτιση με την εξέγερση του Ίλιντεν. Επίσης, λόγω μουσουλμανισμού, ενδεχομένως να αντιδράσουν που το όνομα του κράτους θα ταυτίζεται με έναν άγιο του χριστιανισμού.

Επίσης, πρόβλημα αναμένεται να προκληθεί και στις σχέσεις Σκοπίων-Σόφιας, επειδή οι Βούλγαροι θεωρούν την εξέγερση του Ίλιντεν και τους πρωταγωνιστές της μέρος της βουλγαρικής ιστορίας.

Slpress.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon