The Globalis: Αν η Αλβανία προσδοκά την ΕΕ, να σταματήσει τον έλεγχο Ερντογάν

Δημοσιεύθηκε: 21/05/2018 12:35 Τελευταία Ενημέρωση: 22/05/2018 17:13 Από: Tachydromos

Το The Globalist αφιερώνει άρθρο στις στενές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ της Αλβανίας και της Τουρκίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το άρθρο υπό τον τίτλο «Η Αλβανία θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας» προβαίνει σε σύντομη ανασκόπηση των στρατηγικών τομέων της Αλβανίας που σήμερα τελούν από τον έλεγχο της Τουρκίας.

Οι τουρκικές επενδύσεις στην Αλβανία είναι επιλεκτικές και έχουν υπολογιστεί με στρατηγική στόχευση. Συμπεριλαμβάνουν την ιδιοκτησία πάνω στη δεύτερη μεγάλη τράπεζα της χώρας, υδροηλεκτρικούς σταθμούς, τη μεταλλουργία, καθώς και την πρώην κρατική επιχείρηση επικοινωνιών ‘Albtelecom’ είτε την κινητή τηλεφωνία “Eagle Mobile”, γράφει ο δημοσιογράφος AlonBen-Meir.

Το The Globalist επισημαίνει ότι σκοπός του Ερντογάν είναι να προσφέρει στην Αλβανία μερικές μικρές δόσεις οικονομικής ανάπτυξης, ώσπου η χώρα να υποταχτεί ολοκληρωτικά σ’ αυτόν. Ο δημοσιογράφος προειδοποιεί τα Τίρανα ότι οι Βρυξέλλες δεν θα δεχτούν κανένα νέο μέλος που είναι στενά συνδεδεμένο με την Άγκυρα.

«Αν η Αλβανία έχει στόχο την ένταξη στην ΕΕ, όπως επιμένει επίσημα, θα πρέπει να είναι προσεχτική γι αυτό που επιθυμεί. Δεν θα πρέπει να επιτρέψει στον Ερντογάν να ελέγχει τη χώρα.

Η ΕΕ δεν θα δεχτεί κανένα νέο μέλος που είναι στενά συνδεδεμένο με τον Ερντογάν, ιδιαίτερα τώρα που η απροκάλυπτη πια επιθυμία του να ελέγξει τα Βαλκάνια είναι οφθαλμοφανής απ’ όλους. Αυτό φαίνεται να ανησυχεί τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ραμα.

Γνωστός για τις στενές σχέσεις με τον Ερντογάν, αυτός είναι ο μοναδικός ηγέτης από την Ευρώπη που συμμετείχε στο γάμο της κόρης του Ερντογάν. Τώρα εκείνος διαπραγματεύεται την κατασκευή τουριστικού αερολιμένα στον Αυλώνα», γράφει ο Meir.

Αφού αναφέρεται και στην ανησυχία για την συμμετοχή των Τούρκων και στη θρησκευτική αλβανική ζωή, το άρθρο καταλήγει με τη σαφή προειδοποίηση ότι, «Αν η Αλβανία συνεχίζει να αποδεικνύει οικειότητα με τον Ερντογάν, η πόρτα ένταξης στην ΕΕ θα κλείσει».

Πηγή:SYRI.net

Μετάφραση tachydromos.org

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon