Σε συνέντευξη στο France 24/ Ο Ράμα αγνοεί τον Ερντογάν όταν επισκέπτεται τη Δύση

Δημοσιεύθηκε: 30/05/2018 11:05 Τελευταία Ενημέρωση: 01/06/2018 14:09 Από: Tachydromos

Ο Έντι Ράμα για κάποιες στιγμές δεν θα ήθελε να θυμάται τις φιλικές εκκλήσεις για τον αδερφό Ταγίπ, τους περίπατους με το δικό του αυτοκίνητο πάνω στη γέφυρα του Βοσπόρου μετά τα εγκαίνιά της, το χορό που έριξε στο γάμο της κόρης του, είτε το γεγονός ότι καθιερώθηκε ως ο πρώτος αλβανός πρωθυπουργός που ανέδειξε την Τουρκία σε στρατηγικό εταίρο. Προσκεκλημένος της γαλλικής τηλεόρασης France 24, για μιλήσει για την πιθανή έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να αποφύγει των βασικών ερωτημάτων που τα δυτικά μέσα ενημέρωσης (όχι του καζανιού) έχουν για τη χώρα μας. Μεταξύ των ανησυχιών για τον τραυματισμό του αντιπολιτευόμενου δημοσιογράφου, των ερωτημάτων για την εγκληματικότητα, για την πιθανή παραίτησή του, της μαζικής εξόδου της νεολαίας, των κονδυλίων που η ΕΕ θα πληρώσει, ο αλβανός πρωθυπουργός δέχτηκε ερωτήσεις για τη στενή φιλία του με τον Ερντογάν, ο οποίος στη γη των Γάλλων θεωρείτο ως μαύρο πρόβατο.

Μόνο δυο μέρες πριν ο Ράμα δώσει τη συνέντευξη, η Γαλλία είχε συμπεριληφθεί σε μια μεγάλη πολεμική που σχετίζονταν με τις απειλές που είχαν δεχτεί τα περίπτερα πώλησης εφημερίδων εκ μέρους των μελών του κόμματος του Ερντογάν AKP. Αφορμή αποτέλεσε το εξώφυλλο του έγκυρου περιοδικού “LePoint” όπου είχε δημοσιεύσει στο εξώφυλλο του φωτογραφία του τούρκου πρόεδρου, εξερχόμενου από το σκοτάδι και όπου αναγράφονταν στο μέτωπό του: «Δικτάτορας».

Για οποιονδήποτε στη Γαλλία είναι περίεργο το γεγονός για το πώς ένας άνθρωπος που δύναται να παρουσιάζεται στη δύση ως αθλητής της προόδου της χώρας του προς την ΕΕ, να συμπεριφέρεται στην Ανατολή ως φίλος του πάτρωνα του λευκού παλατιού με τα 1150 δωμάτια.

Είναι αυτός ο λόγος που στη συνέντευξή του στο France 24 ο Έντι Ράμα δέχτηκε άμεσο ερώτημα για τη σχέση του με το νέο σουλτάνο της Άγκυρας.

«Ο Ερντογάν δήλωσε ότι επένδυσε 3 δισεκατομμύρια Ευρώ στην Αλβανία κι ένα αεροδρόμιο στον Αυλώνα. Εσείς υποστηρίζεται αυτές τις επενδύσεις;», τον ρώτησεη δημοσιογράφος. Άξιον απορίας όμως, ο προσπαθεί να αποφύγει του ερωτήματος, δε λέει ούτε λέξη για το αεροδρόμιο, δεν καυχιέται, όπως κάνει στα Τίρανα, όταν ανεβάζει βίντεο ως συνεπιβάτης σου οδηγού Ερντογάν και, το βασικότερο, πράγμα που δεν είχε κάνει ποτέ στο παρελθόν, αναδεικνύει την Τουρκία στην ίδια κλίμακα με τη Ρωσία, καθώς υποπίπτει στην ελαφρά σύγκριση που οι Ευρωπαίοι κάνουν μεταξύ του Πούτιν και του Ερντογαν: «Πρόκειται για 30 χρόνια συνεργασίας, δεν είναι τα 3 δισεκατομμύρια των σημερινών ημερών. Όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, ο καθένας χαίρει της ελευθερίας να στήνει επιχειρήσεις, είτε είναι αυτές τουρκικές επιχειρήσεις είτε είναι ρωσικές επιχειρήσεις», είπε ο Ράμα.

Και μετά την επιμονή της δημοσιογράφου:«Άρα, αυτός αναζητά τη διεύρυνση της επιρροής του στα Βαλκάνια και ειδικά στην Αλβανίας;» οπρωθυπουργόςαποφεύγειξανάτουερωτήματος.

«Η Αλβανία με την Τουρκία συνδέονται με φιλία πολλών ετών, είναι χώρα Μουσουλμάνων και Χριστιανών, αλλά η σημερινή θρησκεία είναι η Ευρώπη» είπε στη συνέντευξή του, όπου ανάδειξε την αρχή της χρήσης διττής γλώσσας, όπως κάνει όσες φορές βρίσκεται σε χάλι. Το ίδιο κάνει και με τον Ερντογάν, τον παρουσιάζει θερμά στην Αλβανία και ψυχρά όταν των ρωτούν στη Δύση.

Πηγή:Lapsi.al

Μετάφραση tachydromos.org

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon