Περίεργες δηλώσεις Μπερίσα για ΑΟΖ με την Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε: 07/06/2018 13:11 Τελευταία Ενημέρωση: 08/06/2018 13:51 Από: Tachydromos

Εμφανώς εκνευρισμένος (ουκ ολίγες φορές υποκρίνεται) ο πρώην Πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Σαλί Μπερίσα, και παραβλέποντας την εσωτερική βεβαρυμμένη ατζέντα της χώρας, προέβη σε δηλώσεις που αφορούν κατ αυτόν παρασκηνιακές κινήσεις σε ότι αφορά την υπόθεση κατάληξης και ολοκλήρωσης Διακρατικής Συμφωνίας μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας για τον καθορισμό ορίων και συνόρων στο Ιόνιο.

Σύμφωνα με τον Μπερίσα η Ελληνική πλευρά έχει ήδη παραδώσει κείμενο Συμφωνίας στην αλβανική κυβέρνηση με υποσημείωση μάλιστα ότι δεν παραδέχεται καμιά συζήτηση και παρατήρηση επ’ αυτού. Στην ουσία καταγγέλλει ότι με τρόπο αλαζονικό και αυθάδη η Ελληνική πλευρά έχει διακόψει τις συνομιλίες επί του θέματος και εκβιάζει για καταληκτικό κείμενο. Παρ’ ότι δυσανάγνωστη η δήλωση και συγκεχυμένη προκύπτει ότι η βασική διαφωνία του έγκειται στο γεγονός ότι στην πρόταση της Ελληνικής πλευράς αναγνωρίζονται δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στη Νήσο Οθωνοί στα βόρεια της Κέρκυρας.

Ο Μπερίσα δήλωσε ότι στην ομάδα διαπραγματεύσεων που έχει συσταθεί μερίμνι του Προέδρου της Δημοκρατίας και λειτουργεί στο Υπουργείο Εξωτερικών επικρατεί ένταση. Ορισμένα απ’ τα μέλη της έχουν ήδη αποστείλει επιστολές στον Υπουργό Εξωτερικών και τον Πρωθυπουργό. Καταγγέλλουν ότι τους εκβιάζουν να αποδεχτούν τετελεσμένα και να σιωπήσουν και θεωρούν ήδη ολοκληρωμένη τη Συμφωνία.

Αποτελεί πάντως πεπατημένη για την Αλβανική πολιτική τάξη όσες φορές υπάρχει εσωτερικό πρόβλημα να εφευρίσκουν ελληνικές απειλές και αμφισβητήσεις της εδαφικής ακεραιότητας προκειμένου αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη.

Εν πάσει περιπτώσει οι εξελίξεις αναμένονται έντονες και ραγδαίες καθώς ο Μπερίσα στην ουσία παίρνει το αίμα πίσω. Σε μια περίοδο που η ολοκλήρωση αυτής της Συμφωνίας και οτιδήποτε άλλο συμβάλει στην εκτόνωση των ελληνο-αλβανικών σχέσεων θα έχουν άμεση επιρροή στην πορεία αυτό το μήνα της υπόθεσης έναρξης για την Αλβανία διαπραγματευτικών διαδικασιών ένταξης στην ΕΕ, η αντιπολίτευση συμπεριφέρεται στο Ράμα με τον ίδιο τρόπο που είχε εκείνος καταγγείλει για εθνική προδοσία την Συμφωνία του 2009.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon