Τα τουρκικά ιφτάρια των Βαλκανίων

Δημοσιεύθηκε: 08/06/2018 13:51 Τελευταία Ενημέρωση: 10/06/2018 14:55 Από: Tachydromos

Ενδεικτικό των Τουρκικών μεθοδεύσεων να καπελώσουν όλους του μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Βαλκανικής εκμεταλλευόμενοι μάλιστα και τη γενική οικονομική κατάσταση, είναι η συχνότητα με την οποία διοργανώνουν τα λεγόμενα γεύματα του Ραμαζανίου, τα Ιφτάρ κατά το μουσουλμανικό τυπικό. Φροντίζουν δε οι υπηρεσίες τους για την ανάλογη προβολή και αναγωγή τους στην ουσία σε βασική εκδήλωση του ντόπιου Ισλάμ σε Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο και ειδικά τα Σκόπια. Ουκ ολίγες φορές μάλιστα προχωρούν σε τέτοιες δράσεις, δήθεν φιλανθρωπίας παραμερίζοντας και παραβλέποντας εντελώς τις τοπικές αρμόδιες αρχές της μουσουλμανικής κοινότητας.

Θα μπορούσε να περάσει μάλιστα απαρατήρητο, δικαίωμα εξ άλλου των μουσουλμάνων να βιώνουν κατά τα όσα ορίζει ο κανόνας τους τις γιορτές και τις περιόδους του ημερολογίου τους. Η πολιτική διάσταση που όχι απλά ελλοχεύει αλλά αποτελεί βασική συνιστώσα αυτού του ενδιαφέροντος των Τουρκικών κρατικών δομών στην διοργάνωση με υψηλές συμμετοχές και συμβολισμούς των Ιφτάρ γεννά ερωτήματα και σηματοδοτεί την προοπτική εκβιασμού των τοπικών κοινωνιών απ’ τον τουρκικό «ιμπεριαλισμό» στον μουσουλμανικό κόσμο της Βαλκανικής. Εξ άλλου το Πρακτορείο των Ειδήσεων σε όλες τις τοπικές γλώσσες, το «Αναντολιού Ατζενσί» φροντίζει να υπάρχει καταιγισμός ειδήσεων και πλούσιο φωτογραφικό υλικό απ’ τα ανάλογα γεύματα τουρκικής αγάπης. Πρεσβείες και άλλες συναφείς υπηρεσίες προσεγγίζουν πολιτικούς και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να μετέχουν στα γεύματα αυτά πετυχαίνοντας την παρουσίαση στα εγχώρια μέσα ενημέρωσης.

Με τη σειρά οι Πρεσβείες τους στα Τίρανα, Πρίστινα, Σαράγιεβο, Σκόπια και στη συνέχεια η ΤΙΚΑ και μετά το Ίδρυμα «Εμρέ Υονούς» που έχει παντού σχεδόν παραρτήματα και στη συνέχεια το δίκτυο των δήθεν MΚΟ που χρηματοδοτεί η Τουρκία, εκ περιτροπής και με συγκεκριμένο πρόγραμμα παραθέτουν τα Ιφτάρ. Ουκ ολίγες φορές σε δημόσιες ανοικτές εκδηλώσεις σε πλατείες και λεωφόρους. Μια εικόνα που προσπαθεί να δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις για τις δυνατότητες της Τουρκίας να χορτάσει τις μάζες των μουσουλμάνων αλλά που στην ουσία θέλει να κορέσει απλώς τις ορέξεις της ερντογανικής έμπνευσης Νεοθωμανική διπλωματία της Τουρκίας. Οι χαιρετισμοί των πρέσβεων και άλλων τούρκων ιθυνόντων εξ άλλου δεν είναι καθόλου θρησκευτική και ούτε έχει σημείο αναφορά το Ιφτάρ. Τα μηνύματα είναι πολιτικά: η φροντίδα της Τουρκίας για τα κρατίδια αυτά, η αδικία που διαπράττει η Ευρώπης για την Τουρκία και τους άλλους λαούς της περιοχής που δεν τους συμπεριλαμβάνει στην ΕΕ, το πραξικόπημα του Φετουλάχ Γκιουλέν και οι πράκτορες που πρέπει να πληρώσουν ενώπιο της τουρκικής δικαιοσύνης και άλλα τέτοια.

Εξ άλλου δεν πρέπει να διαφεύγει το γεγονός ότι μέσα απ’ τη σχετική με τα τουρκικά Ιφτάρ των Βαλκανίων πληροφορείται κανείς και το γεγονός ειδικής σημασίας ότι στις κατά τόπου πρεσβείες τους οι Τούρκοι έχουν εγκαθιδρύσει Ειδικό Γραφείο Θρησκευτικών Υποθέσεων. Είναι εύκολο να υποπτευθεί κανείς το ρόλο και το παιχνίδι που παίζουν αυτά τα γραφεία. Ουκ ολίγες φορές εξ άλλου διαπιστώνεται ότι η Τουρκία παρεμβαίνει άμεσα στις υποθέσεις των Μουσουλμανικών Κοινοτήτων Αλβανίας, Κοσόβου, Σκοπίων, Σερβίας, Βοσνίας – Ερζεγοβίνης δημιουργώντας έριδες και αξιώνοντας της στελέχωση τους κατά τις επιθυμίες της Άγκυρας. Επί το πλείστον δια της δήθεν συνδρομής στις θρησκευτικές υποθέσεις προφανώς διαπιστεύουν στα σχολεία και τα τεμένη μεγάλης αριθμητικής προσέλευσης πράκτορες της τουρκικής προπαγάνδας. Δεν αποκλείεται επίσης να παρακολουθούν και τα τεκταινόμενα στις άλλες θρησκευτικές κοινότητες προκειμένου θέσουν υπό το δικό τους πρίσμα και προσέγγιση το ζήτημα της ειρηνικής συνύπαρξης και ανεξιθρησκίας στην περιοχή, πράγμα το οποίο ισοδυναμεί με υποταγή στο Ισλάμ και στις θελήσεις τους.

Ενδεικτικό της υπόθεσης αυτής είναι η αναλυτική και καθημερινή παρακολούθηση με σχετικά ρεπορτάζ στο Αναντολιού Άτζενσι ζητήματος που έχει προκύψει σε σχολείο των Σκοπίων όπου με πρωτοβουλία κάποιων καθηγητών εντός των σχολικών αιθουσών παρατάθηκε γεύμα Ιφτάρ. Το συγκεκριμένο σχολείο είναι μεικτό και επί το πλείστον βρίσκεται πολύ κοντά σε Ορθόδοξο ναό της Αγίας Τριάδας. Έχει προκληθεί μεγάλη ένταση δεδομένου ότι πράττοντας το αυτονόητο οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας παρόλο που έχει αλβανό υπουργό επέβαλε τα ανάλογα πρόστιμα και ποινές. Για τον επικεφαλής όμως της Μουσουλμανικής Κοινότητας των Σκοπίων, που επηρεάζεται άμεσα απ’ την τουρκική πρεσβεία στα Σκόπια το δίκιο είναι με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και μάλιστα ο ίδιος αρνήθηκε να μετέχει του Ιφτάρ της Προεδρίας της ΠΓΔΜ.

Στα Τίρανα το Ιφτάρ της ΤΙΚΑ δόθηκε μπροστά στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου των Τιράνων, λίγα μέτρα απ’ την Προεδρία της Δημοκρατίας και μάλιστα στην Πλατεία «Μητέρα Τερέζα».

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon