Στρατόπεδα υποδοχής προσφύγων και στην Αλβανία

Δημοσιεύθηκε: 12/06/2018 11:31 Τελευταία Ενημέρωση: 13/06/2018 14:37 Από: Tachydromos

Ενδεχομένως για να ενισχύσει τη θέση του στις εν εξελίξει διαδικασίες ώστε το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ να ανοίξει το πράσινο φως στην Αλβανία για έναρξη Διαπραγματεύσεων Ένταξης, η Κυβέρνηση Ράμα μεταβάλει τάχιστα τις θέσεις της σε ότι αφορά τη συμμετοχή και συμβολή στο πρόβλημα των προσφυγικών ροών απ’ τη Μέση Ανατολή.

Η Υφυπουργός Εσωτερικών αρμίδια για Φύλαξη Συνόρων και Μετανάστευση, κα. Ροβένα Βόντα, δήλωσε χθες ότι η Αλβανία διαθέτει δυνατότητες και μέσα ώστε να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη φιλοξενία των προσφύγων που διερχόμενοι την Ελλάδα αναζητούν προορισμούς εγκατάστασης στις χώρες του Βορρά της Ευρώπης. Δεν είναι παρά η συνέχεια σε σχετικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, λίγες μέρες νωρίτερα όπου σε συνάντηση με τον Αυστριακό Καγκελάριο Κουρτς, είχε δηλώσει ανάλογα ότι με την οικονομική συνδρομή της Αυστρίας η Αλβανία δύναται αποκτήσει εγκαταστάσεις για τη συγκράτηση και φιλοξενία των προσφύγων.

Φάνηκε ότι η συνάντηση αυτή με αποκλειστικό αντικείμενο το συγκεκριμένο θέμα αφορούσε απλά λεκτικό καθησυχασμό για τις χώρες του κέντρου και του βορά της Ευρώπης. Τα πράγματα όμως είναι πιο σοβαρά δεδομένου ότι σκανδιναβικές χώρες και αυτές του Βίσεγκραντ εργάζονται ώστε όντως στη συνάντηση της Σόφιας να θέσουν θέμα εξασφάλισης κονδυλίων για την εγκατάσταση των προσφύγων σε χώρες της Ευρώπης αλλά μη μέλη της ΕΕ.

Ίσως για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης την προηγούμενη εβδομάδα έπαιξε πιο έντονα το ενδεχόμενο για τη δημιουργία ειδικού στρατοπέδου εγκατάστασης πολεμιστών του ISIS στην Αλβανία στο οποίο είχε εμμέσως αναφερθεί κατά την επίσκεψη του στα Τίρανα ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Μπόρισοφ. Στη συνέχεια η Κυβέρνηση Ράμα το διέψευσε, πράγμα το οποίο δεν πράττει για τους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Και πάλι χθες ο ΥπΕξ Μπουσάτι για να συνεχίσει να καθησυχάζει την εσωτερική κοινή γνώμη ή προκειμένου να αυξήσει τη δύναμη του θέματος ως διαπραγματευτικό χαρτί έκανε δηλώσεις που ενείχαν κάποιες αντιθέσεις με αυτές της ΥφΥπ Εσωτερικών. Επί της ουσίας όμως κι εκείνος είπε ότι η Αλβανία είναι διατεθειμένη να πράξει όσα τις αναλογούν ως χώρα. Προ έτους Αλβανία και Σκόπια υπακούοντας σε εντολές πρωτίστως της Αυστρίας και δευτερευόντως της Γερμανίας είχαν ανακοινώσει και πράξει σχεδόν ασφυκτικό κλείσιμο των συνόρων και οδών διέλευσης των προσφύγων επιβαρύνοντας την κατάσταση στην Ελλάδα.

Φήμες αναφέρουν ότι καταυλισμοί υποδοχής προσφύγων σε μεγάλους αριθμούς σχεδιάζονται δημιουργηθούν σε Αργυρόκαστρο και Κορυτσά όχι μόνο ως μεθοριακές με την Ελλάδα περιοχές αλλά και με ιδιαίτερη δημογραφική αποψίλωση.

Ωστόσο ο πρώην Πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα σε ανάρτηση του χθες αργά το βράδυ αναφέρει ότι η προθυμία του Έντι Ράμα για την αθρόα φιλοξενία προσφύγων απ’ τη Μέση Ανατολή σε μια χώρα που διώχνει καθημερινά λόγω εξαθλίωσης τους δικούς της πληθυσμούς, δεν είναι μόνο δουλοπρέπεια προς τις χώρες της ΕΕ προκειμένου λάβει πρόσκληση έναρξης Διαπραγματεύσεων Ένταξης αλλά και να διασφαλίσει πρώτη ύλη για την εγχώρια Μαφία. Ο λόγος είναι για τα κυκλώματα που διαχρονικά λειτουργούσαν στην Αλβανία σε συνεργασία μ’ αυτά της νότιας Ιταλίας για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon