Πρώην ΥΠΕΞ Αλβανίας: Μετά τα Σκόπια, η σειρά μας για θαλάσσια σύνορα...

Δημοσιεύθηκε: 14/06/2018 23:17 Τελευταία Ενημέρωση: 15/06/2018 23:09 Από: Tachydromos

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο, είναι αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί σύντομα συμφωνία μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας, σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων.

Ο Μίλο αναφέρθηκε στις προθέσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ότι δεν θα πάει για διακοπές χωρίς να διευθετήσει το ζήτημα με την Αλβανία.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα τεχνικά στελέχη των δύο χωρών εργάζονται για να καθορίσουν τις λεπτομέρειες του τεχνικού χαρακτήρα της συμφωνίας.

Πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα δύσκολο κομμάτι καθώς πρέπει να επιτευχθεί μια αποδεκτή συμφωνία και από τις δύο χώρες.

Σε δημοσιογραφική ερώτηση εάν βρίσκει φυσιολογικό ότι η Ελλάδα και η πΓΔΜ έχουν φθάσει σε συμφωνία για το όνομα, έπειτα σχεδόν τρεις δεκαετίες, απάντησε:

Αν ήταν για άλλη περιοχή, θα ήταν διαφορετικά, αλλά για τα Βαλκάνια είναι φυσιολογική εξέλιξη. Τα Βαλκάνια έχουν κληρονομήσει μια τέτοια νοοτροπία, και δεν είναι παραπλανητικό που ονομάσθηκαν ‘μπαρουταποθήκη’ λόγω των εκκρεμών ζητημάτων στην περιοχή.

Πρέπει να χαιρετίσουμε αυτήν την συμφωνία. Συμβάλλει στη σταθερότητα στην περιοχή και κυρίως στην ίδια την «Μακεδονία». Ήταν το θέμα που εμπόδισε την ενσωμάτωση της ‘Μακεδονίας’ στο ΝΑΤΟ και πέρα αυτού. Το θέμα ήταν μια καυτή ‘πατάτα’ στην εγχώρια πολιτική της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος Ιβάνοφ εξελέγη από το κόμμα που απέρριψε τη λύση. Ακόμη και στην Ελλάδα υπήρξε περισσότερη παρά λιγότερη άρνηση. Το θέμα της ‘Βόρειας Μακεδονίας’ βρισκόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως πρόταση επί πολλά χρόνια.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο, μετά από τόσο χρόνια επιλύθηκε και είναι αξιέπαινοι εκείνοι που κυβερνούν τις δύο χώρες. Εναπόκειται στον πρόεδρο της Δημοκρατίας να την εγκρίνει ως διεθνή συμφωνία. Πιστεύω ότι το Κοινοβούλιο της ‘Μακεδονίας’ θα παρέμβει σε αυτό το σημείο.

Τώρα η προσοχή μας πηγαίνει στο τι θα κάνουν τα Τίρανα με την Αθήνα. Δεν γνωρίζουμε που βρίσκονται οι συζητήσεις…

Υπήρξε πρόβλεψη για ταχύτερη λύση των αμφιλεγόμενων συμφωνιών. Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα όρια που έχουν ξεπερασθεί από τον Απρίλιο, Μάιο και ακόμη δεν φαίνεται εκ του σύνεγγυς καμία πιθανότητα ότι μπορεί να λυθεί τελικά το σύνολο του πακέτου των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών.

Το πρόβλημα προφανώς έγκειται στη συμφωνία και την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων. Πρόκειται για προβληματική συμφωνία και είναι καλύτερο και για τις δύο χώρες να διαπραγματευθούν λεπτομερώς.

Πιστεύεται ότι τώρα η τεχνική ομάδα εργάζεται σε αυτό;

Νομίζω ότι το τεχνικό προσωπικό έχει εστιάσει την προσοχή του στις λεπτομέρειες. Ο πρόεδρος έχει θέσει τις κόκκινες γραμμές, έτσι και τώρα πιστεύω ότι υπάρχουν περισσότερα προβλήματα τεχνικής φύσεως για να καθορισθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας. Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες. Νομίζω ότι οι λεπτομέρειες αντιμετωπίζονται και ερμηνεύονται από τα μέρη με διαφορετικούς τρόπους.

Η αλβανική πλευρά είναι λίγο φειδωλή στις δηλώσεις, λόγω της αρνητικής εμπειρίας που είχαμε από την πρώτη συμφωνία. Είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια καλή συμφωνία. Μια συμφωνία που μπορεί σαφώς να επηρεάσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

(Στοιχεία από την αλβανική Gazeta Tema)

Echedoros-a.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon