Κοινή επιτροπή συζήτησε για τα αλβανικά σχολικά βιβλία!

Δημοσιεύθηκε: 09/07/2018 11:26 Τελευταία Ενημέρωση: 10/07/2018 12:25 Από: Tachydromos

Μπορεί ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς να θέλει άμεση επίλυση των ελληνο - αλβανικών διαφορών, όμως όπως ήδη διαπιστώνει και ο ίδιος, αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς τα προβλήματα είναι πολλά και οι γείτονες δεν μοιάζουν πρόθυμοι να συμβάλλουν άμεσα στη διευθέτησή τους.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των αλβανικών σχολικών βιβλίων Ιστορίας, Γεωγραφίας και Λογοτεχνίας, τα οποία παρουσιάζουν την «Τσαμουριά» να εκτείνεται από τη Θήβα ως την… Πρέβεζα. Με το θέμα ασχολήθηκε κοινή επιτροπή Ελλάδας - Αλβανίας, όμως χειροπιαστά αποτελέσματα δεν έχουν υπάρξει ακόμα.

Συνάντηση στην Αθήνα

Συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας, στην Αθήνα για τα επίμαχα αλβανικά σχολικά εγχειρίδια έγινε το Σάββατο σε συνέχεια των συζητήσεων που είχαν γίνει τον περασμένο Ιανουάριο στα Τίρανα, καθώς η ελληνική πλευρά έκρινε προβληματικά σημεία από τα σχολικά βιβλία Ιστορίας, Γεωγραφίας αλλά και Λογοτεχνίας της γειτονικής χώρας. Όπως αναφέρει το «protothema.gr», τo ζήτημα της «Τσαμουριάς», το οποίο έφερε στο φως της δημοσιότητας ο παραιτηθείς υφυπουργός Παιδείας, Κ. Ζουράρις, αποτελεί θέμα ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης. «Παρά τις διακρατικές συμφωνίες τα αλβανικά σχολικά βιβλία παρουσιάζουν την Τσαμουριά να εκτείνεται γεωγραφικά από τη Θήβα μέχρι και την Πρέβεζα. Στη βάση αυτή το ελληνικό υπουργείο Παιδείας προέβη σε προτεινόμενες αλλαγές των στοιχείων που προσβάλλουν, ωστόσο, παρά την έλευση τριμήνου, η αλβανική πλευρά δεν έστειλε όπως είχε δεσμευτεί τα δείγματα βιβλίων με τις αλλαγές», είχε επισημανθεί από τον πρώην υφυπουργό.

Ερώτηση στη Βουλή

Ο κ. Θεοχάρης είχε καταθέσει πριν από μερικούς μήνες ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, σημειώνοντας ότι βάσει δηλώσεων του Κ. Ζουράρι, τα αλβανικά βιβλία παρουσιάζουν την Τσαμουριά να εκτείνεται γεωγραφικά στη Θήβα και την Πρέβεζα. Το πρόβλημα εστιάζει στα βιβλία της Γ’ Γυμνασίου και της Γ’ Λυκείου, όπου αποτυπώνονται τα παραπάνω ακόμα και σε χάρτες.

Η ελληνική πλευρά είχε θέσει το θέμα στην προηγούμενη συνάντηση, εστιάζοντας στα βιβλία της Γεωγραφίας και της Ιστορίας και οι συζητήσεις συνεχίστηκαν στην Αθήνα. Το υπουργείο Παιδείας σχολίασε μετά το τέλος της συνάντησης ότι οι συζητήσεις έγιναν σε πολύ καλό κλίμα, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιήσει την πορεία τους.

Ο Υπουργός Εξωτερικών

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας στην ερώτηση Θεοχάρη σημείωσε: «Η ελληνική πλευρά επέμεινε σε απάλειψη της απαράδεκτης και προσβλητικής για τη χώρα μας ενότητας “Aλβανικές περιοχές στην Ελλάδα” καθώς και αναφορών και χαρτών στους οποίους ελληνικές γεωγραφικές περιοχές εμφανίζονται ως “Τσαμουριά” και οι οποίες καταδεικνύουν, δυστυχώς, ότι το αλβανικό κράτος παραμένει εγκλωβισμένο σε αναχρονιστικές εθνικιστικές και μεγαλοϊδεατικές αντιλήψεις, επιζήμιες και επικίνδυνες πρωτίστων για την ίδια την Αλβανία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλβανική πλευρά δεν είχε αποδεχθεί στη συνεδρίαση της Μεικτής Επιτροπής, τον περασμένο Φεβρουάριο να συζητηθούν τα προβληματικά, όπως τα χαρακτήριζε το υπουργείο Εξωτερικών, σχολικά βιβλία της Ιστορίας και της Γεωγραφίας.

www.proinoslogos.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon