Μπουσάτι και Μέτα συγκρούονται για τη «θαλάσσια συμφωνία» με την Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε: 10/07/2018 12:21 Τελευταία Ενημέρωση: 11/07/2018 00:08 Από: Tachydromos

Δύο περίπου μήνες μετά την έναρξη σε επιπέδου εμπειρογνωμόνων των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων, έγιναν 3 συναντήσεις μεταξύ Τιράνων και Αθηνών.

Πρόκειται για συναντήσεις που, μολονότι τα δύο ΥΠΕΞ χαρακτήρισαν ως αρκετά αποδοτικές, μέχρι σήμερα δεν κατόρθωσαν να συμπεράνουν σε τίποτα.

Το Vizion Plus έχει την πληροφορία ότι παραμένει η «σύγκρουση» Προεδρίας – ΥΠΕΞ, όπου το τελευταίο σε επιστολές του προς τον Αρχηγό του κράτους, τον αποκαλεί εμφορούμενο με προκαταλήψεις για την όλη διαδικασία και με έλλειψη πνεύματος συνεργασίας. Μάλλον, σε μία εκ των επιστολών του υπουργού Μπουσάτι προς τον Πρόεδρο Μέτα, ο επικεφαλής της διπλωματίας αφήνει να εννοηθεί ότι ο Αρχηγός του κράτους «δεν κατανοεί τα βασικά στοιχεία των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά».

Από τη δική της πλευρά, η Προεδρεία έχει ζητήσει συνεχώς επιπρόσθετες πληροφορίες για όλες τις συνομιλίες που έγιναν, έχοντας υπόψη και τις δημόσιες τοποθετήσεις του Πρόεδρου Μέτα ότι «οι κόκκινες γραμμές» είναι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Το Vizion Plus κατόρθωσε επίσης να έχει την πληροφορία ότι μετά και την Τρίτη συνάντηση που έγινε στην Αθήνας στις 23 Ιουνίου, η ομάδα των αλβανών διαπραγματευτών έχουν παρουσιάσει ένα σχέδιο συμφωνίας που αυτοί συνέταξαν, μη λαμβάνοντας υπόψη την πρόταση συμβιβασμού που είχε παρουσιάσει η ελληνική πλευρά στην προηγούμενη συνάντηση.

Τοκείμενο αυτού του σχεδίου-συμφωνίας καταρτίστηκε στηριζόμενοι στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου του 2010, της Σύμβασης του Θαλάσσιου Δικαίου και των καλύτερων διεθνών πραχτικών. Γιατηνκατάρτιση αυτού του σχεδίου-συμφωνίας, η ομάδα των διαπραγματευτών έκανε επιτόπου επισκέψεις σε όλη τη θαλάσσια ακτογραμμή από τον κόλπο του Φτελιά μέχρι το Ακρωτήρι Κεφάλι.

Μια άλλη λεπτομέρεια, στην οποία το Vizion Plusέ χει αναφερθεί και νωρίτερα είναι και το γεγονός ότι δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων κι εντός της ίδιας της αλβανικής ομάδας διαπραγματευτών.

Το μεγαλύτερο μέρος των κειμένων που καταρτίστηκαν από την ομάδα διαπραγμάτευσης φέρουν την υπογραφή μόνο των 12 από τα 13 μέλη της. Ένα εκ των μελών από την έναρξη των διαπραγματεύσεων εξέφρασε την εναντίωσή του σχετικά με την οδό που ακολουθεί η αλβανική πλευρά και, μάλλον, απευθύνθηκε και με έγγραφη επιστολή στον Πρόεδρο Μέτα, ενέργεια αυτή που από πλευράς ΥΠΕΞ θεωρήθηκε απαράδεκτη και κατά παράβαση του νόμου.

Παρά τις διαφωνίες όμως, οι 12 από τους 13 διαπραγματευτές, έχουν ήδη παραδώσει το σχέδιο-συμφωνίας της αλβανικής πλευράς και αναμένουν την ελληνική ανταπάντηση.

Η ανταπάντηση αυτή θα μπορούσε να προέρθει και μέσα από τη συνάντηση Ράμα-Τσίπρα στο Λονδίνο, όπου κατά τύχη, 105 χρόνια πριν, διαμελίστηκαν τα σύνορα της Αλβανίας.

Το Vizion Plus απευθύνθηκε στο Υπουργείο Ευρώπης κι Εξωτερικών Υποθέσεων να σχολιάσει την πορεία της αλληλογραφίας με τον Αρχηγό του κράτους και για τη λειτουργία της ομάδας διαπραγμάτευσης. Τογραφείο τύπου του Υπουργείου αρνήθηκε να προβεί σε σχολιασμό, επισημαίνοντας ότι η επικοινωνία μεταξύ τους και των ανώτερων κρατικών θεσμών πάνω σ’ αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα εθνικής ασφάλειας, υπάγεται στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το νομικό πλαίσιο για τη σύναψη διεθνών συμφωνιών και το νομικό πλαίσιο για το απόρρητο της πληροφόρησης. Σχετικά με την ομάδα διαπραγμάτευσης, το γραφείο τύπου του ΥΠΕΞ, επεσήμανε ότι συνεχίζει να εργάζεται κανονικά και σε πλήρη ταύτιση με το Σύνταγμα, τη Σύμβαση της Βιέννης για το Δικαίωμα Συμφωνιών, εκπροσωπώντας σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση την επίσημη θέση της Αλβανικής Δημοκρατίας.

Πηγή: vizionplus

Μετάφραση Tachydromos.org

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon