Ο Πρέσβης της Τουρκίας στο Αργυρόκαστρο

Δημοσιεύθηκε: 12/07/2018 15:06 Τελευταία Ενημέρωση: 13/07/2018 00:14 Από: Tachydromos

Όλους του κεντρικούς αστικούς δήμους της περιφέρειας Αργυροκάστρου επισκέφθηκε αυτή την εβδομάδα ο Πρέσβης της Τουρκίας στα Τίρανα Μurat Ahmet Yoruk, ενώ είχε ιδιαίτερη συνάντηση και με τον Περιφερειάρχη – εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Αστρί Αλία.

Μπορεί οι τοπικοί δήμαρχοι οι οποίοι ιδιαίτερα προσχωρείς υποδέχτηκαν τον Τούρκο διπλωμάτη να προέβαλαν προτάσεις οικονομικής συνεργασίας, ο Υορίκ ωστόσο είχε άλλα μηνύματα να περάσει κατά την επίσκεψη του, ρεπορτάζ της οποίας μεταδόθηκαν σε τοπικά τηλεοπτικά δελτία και ιστοσελίδες. Ειδικά εκτεταμένη αναφορά υπάρχει στην αλβανική εκδοχή της ιστοσελίδας του TRT.

Εκείνος θέλησε να αναφερθεί και πάλι στην αδελφική σχέση που υπάρχει μεταξύ αλβανικού έθνους και Τούρκων και το κοινό πολιτιστικό – διάβασε θρησκευτικό- υπόβαθρο. Ήταν πολύ συγκεκριμένος όταν υπενθύμισε στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου καθ. Μπεκτάς Μέμα ότι το ίδρυμα φέρει το όνομα του γλωσσολόγου Εκερέμ Τσαμπεϊ, που γεννήθηκε στην πόλη του, το Εσκισεχίρ. Στην κλασική γραμμή της νέας τουρκικής διπλωματίας που επιδιώκει να υπομνήσει στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Βαλκανικής το κοινό οθωμανικό παρελθόν και υπόβαθρο.

Ο Τούρκος Πρέσβης ξεκίνησε την επίσκεψη του απ’ το Δήμο Πρεμετής όπου συναντήθηκε με το Δήμαρχο κ. Νίκο Σούπουλη, ο οποίος προφανώς υπονοώντας του αδελφούς Φράσερι έδειξε την υποταγή του αναφέροντας ότι προσωπικότητες της περιοχής υπηρέτησαν την Οθωμανική αυτοκρατορία ως αξιωματούχοι της. Παρακάλεσε δε τον Τούρκο διπλωμάτη για την εφαρμογή προγραμμάτων κατάρτισης και εκπαίδευσης εργατικού δυναμικού της Πρεμετής στην Τουρκία!!!

Στο Τεπελένι ο τοπικός άρχοντας, Δήμαρχος κ. Τερμέτ Πέτσι μέσα από φιλοφρονήσεις επίσης παρακάλεσε όπως η ΤΙΚΑ αναλάβει την αναστήλωση του Κάστρου της πόλης και το ενδιαφέρον του Τούρκου ήταν έντονο καθώς συμπίπτει με την όλη δραστηριότητα τους τα τελευταία χρόνια και τον προσανατολισμό των κονδυλίων σε τέτοια πεδία που αφορούν την δήθεν πολιτιστική κληρονομιά των Οθωμανών.

Στο Αργυρόκαστρο μάλιστα έλαβε και τις ευχαριστίες της Δημάρχου Ζαμίρα Ράμι καθώς η παρουσία της ΤΙΚΑ είναι συγκεκριμένη με τις αναστηλωτικές επεμβάσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει στο τέμενος στην ιστορική περιοχή του Σταυροπάζαρου.

Ο Τούρκος Πρέσβης μάλιστα ανέφερε ότι έχουμε και άλλα σχέδια με την ΤΙΚΑ που αποβλέπουν ακριβώς στην προβολή και την αποκατάσταση μνημείων του Ισλάμ και της παρουσίας των Οθωμανών στην περιοχή.

Αμφότεροι Δήμαρχος και Περιφερειάρχης υποδέχτηκαν ιδιαίτερα θερμά την πολυμελή στη σύνθεση συνοδεία του Τούρκου Πρέβση και παρακάλεσαν για την αύξηση της Τουρκικής παρουσίας στην περιοχή.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon