Παράνομες δράσεις Τσάμιδων και Κοσοβάρων στην μεθόριο με την Ελλάδα. Αθρόες συλλήψεις απ’ την αστυνομία

Δημοσιεύθηκε: 14/07/2018 14:01 Τελευταία Ενημέρωση: 16/07/2018 08:33 Από: Tachydromos

Εννέα συνολικά άτομα συνελήφθηκαν σε επιχείρηση της αλβανικής αστυνομίας σε περιοχές των Αγίων Σαράντα, προχθές, Παρασκευή 13 Ιουλίου. Πρόκειται για ακραία στοιχεία τσάμικης καταγωγής αλλά και κοσοβάρων, που είναι ενταγμένα στο κίνημα του Φεστίμ Λιάτο, «Ρεπουμπλίκα ε Τσαμερίσε» (Δημοκρατία της Τσαμουριάς). Οι κατηγορίες που τους επιβαρύνουν σύμφωνα με τα ΜΜΕ είναι για «αντισυνταγματική δραστηριότητα» και «διανομή έντυπου υλικού με αντισυνταγματικό περιοχόμενο».

Ορισμένοι εξ αυτών συνελήφθησαν επ αυτοφώρω στο χωριό Βέρβα, δίπλα στα σύνορα με την Ελλάδα στην περιοχή Φιλιατών όπου προπαγάνδιζαν υπέρ δραστηριότητας εθνικισμού, μισαλλοδοξίας και εδαφικών διεκδηκήσεων, με αφορμή εκδήλωση που επιδιώκουν να διοργανώσουν αύριο Κυριακή, 15 Ιουλίου. Άλλοι καθώς κινούνταν στον οδικό άξονα από τη συνοριακή διάβαση Μαυροματίου προς Αγίους Σαράντα και ακόμη δύο σε συνοικισμό εντός της πόλης των Αγ. Σαράντα, στην περιοχή του πρακτορείου απ’ όπου ξεκινούν λεωφορειακές συγκοινωνίες, και όπου συντηρούν γραφείο της «Δημοκρατίας της Τσαμουριάς».

Αυτά σε ότι αφορά στην προσπάθεια καταστολής από πλευράς των κρατικών υπηρεσιών την προβοκάτσιας του Φεστίμ Λιάτο που μεθοδευμένα προσπαθεί να την κατεβάσεις προς τα σύνορα. Πρόκειται για την παράνομη δομή που εδρεύει στη Χάγη της Ολλανδίας ενός διφορούμενου προσώπου, με περίεργες διασυνδέσεις στον υπόκοσμο και τις παράνομες δραστηριότητες που επιδιώκει εν τούτοις και τη διείσδυση και διασύνδεση με τον πολιτικό κόσμο στο Ευρωκοινοβούλιο και τις ΗΠΑ, με την επωνυμία «Δημοκρατία της Τσαμουριάς». Ο ίδιος αποκαλείται «Πρόεδρος» και ένας Κοσοβάρος, ο Αλί Αλίου είναι «Πρωθυπουργός» της οργάνωσης. Είναι αυτοί που δίνουν κάλυψη στον Απελευθερωτικό Στρατό Τσαμουριάς, μια επικίνδυνη παραστρατιωτική οργάνωση που στο παρελθόν έχει διαπράξει εμπρηστικές ενέργειες στην Ήπειρο.

Ένας εκ των συλληφθέντων, ο Μπερίσα Ιλίρ, διατείνεται ότι είναι δημοσιογράφος. Υπήρξε όμως στέλεχος της πρώτης γραμμής στον Απελευθερωτικό Στρατό Κοσόβου και μετά τη λήξη της διένεξης στην περιοχή εις βάρος του έχουν επιχειρηθεί δύο απόπειρες δολοφονίας. Μέχρι πρόσφατα συνέχιζε την δράση του συντηρώντας εκπομπή ακραίου εθνικιστικού περιεχομένου και ειδικά ανθελληνισμού και αντιΟρθόδοξης προπαγάνδας σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι στο Αργυρόκαστρο.

Τι ακριβώς μεθοδεύουν στους Αγίους Σαράντα; Ο Λιάτο διατείνεται ότι την Κυριακή, 14 Ιουλίου και από ώρα 10 έως 12 σε Ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης θα διοργανώσει το Πρώτο Τσάμικο Συνέδριο. Θα μετέχουν κυρίως Κοσοβάροι της διασποράς στην Ευρώπη αλλά ο ίδιος διαδίδει ότι θα παραβρεθούν και διπλωμάτες από ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ. Στη συνέχεια όλοι μαζί πρόκειται να μεταβούν στη Βέρβα, πλησίον της Κονίσπολης όπου ισχυρίζεται ότι θα ιδρύσει το Σπίτι της Ειρήνης ως έδρα της «Κυβερνήσεως» του. Έχει εξ άλλου μεταφέρει μηχανήματα για τη βελτίωση αυτοκινητόδρομου στην περιοχή και διαδίδει ότι μελλοντικά θα συνεχίσει η αρτηρία αυτή έως τους Φιλιάτες. Επίσης οι εθελοντές κοσοβάροι που είναι στρατευμένοι στην παρακρατική και πάραστρατιωτική του οργάνωση τις προηγούμενες μέρες συνέρρεαν στα χωριά της παραμεθορίου με αφορμή δήθεν αναβάθμιση δικτύου παροχής νερού με την οικονομική υποστήριξη του «Προέδρου» Φεστίμ Λιάτο.

Όλο το διάστημα από περασμένο καλοκαίρι ο ίδιος και οι νέοι που έχει στρατολογήσει σε διάφορες πόλεις της Αλβανίας έχουν διοργανώσει συλλαλητήρια μίσους με μικρή μεν αλλά ενοχλητική συμμετοχή. Επίσης ομάδες νέων της οργάνωσης περιφέρονται σε χωριά, ακόμη και στην περιοχή του Μουρσί και Αγίων Σαράντα, όπου ζητούν να συλλέξουν υπογραφές σε ένα κείμενο που ναι μεν δεν είναι επιθετικό δεσμεύει όμως τους υπογράφοντες στην αναγνώριση της κατά φαντασίας και παραγγελίας τρίτων γενοκτονίας.

Έχει σημασία να αναφερθεί ότι προ διετίας καλοκαίρι πάλι στους Αγίους Σαράντα σε μια επιχείρηση άκρας μυστικότητας της υπηρεσίας πληροφοριών της Αλβανίας έγινε σύλληψη προσώπου απ’ την περιοχή που κατείχε το «χαρτοφυλάκιο του Υπουργού Αμύνης» στην «Δημοκρατία της Τσαμουριάς» του Λιάτο.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon