Και στα Ελληνοαλβανικά διπλωματία «εν κρυπτώ»!

Δημοσιεύθηκε: 23/07/2018 11:31 Τελευταία Ενημέρωση: 23/07/2018 16:06 Από: Tachydromos

Αν και προς το παρόν δεν έχει δημοσιοποιηθεί κάποια νεότερη εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει κανείς να εφησυχάζει, αφού όπως έχει αποδειχθεί, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει… ταλέντο στην «μυστική» διπλωματία.

Αν και ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς είχε προϊδεάσει τον ελληνικό λαό ότι και η συμφωνία με την Αλβανία θα κλείσει πριν πάει διακοπές, τελικά φαίνεται πως τα εμπόδια είναι περισσότερα απ’ όσα νόμιζε. Πάντως εξακολουθεί να κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό τις συζητήσεις με τον Αλβανό ομόλογό του, αρνούμενος πεισματικά να ενημερώσει τη Βουλή και τον ελληνικό λαό για το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Ανησυχία ομογενών

Την ίδια ώρα, οι Έλληνες ομογενείς είναι ανάστατοι εκφράζοντας έντονη ανησυχία για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία και πώς αυτή θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις. O Διεθνής Ελληνικός Σύνδεσμος (International Hellenic Association), ένας υπερκομματικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με μέλη 3.000 Έλληνες και φιλέλληνες ακαδημαϊκούς ανά τον κόσμο και έδρα στις ΗΠΑ, ζητά από την Ελληνική Κυβέρνηση να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις πρόνοιες που αναφέρει το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας και να εξασφαλίσει τις συνθήκες για την πλήρη εφαρμογή τους. Και μαζί με τα Βορειοηπειρωτικά σωματεία που έχουν εκφράσει τις ίδιες σοβαρές ανησυχίες, καλεί όλους τους Βορειοηπειρώτες και όλους τους Έλληνες, να είναι σε ετοιμότητα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Επικαλείται το απόρρητο!

Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φαίνεται πως συνεχίζει την τακτική της «μυστικής» διπλωματίας για την οποία την κατηγορεί και η Αντιπολίτευση και αρνείται να δώσει λεπτομέρειες πάνω σε μια συμφωνία που αφορά κρίσιμο εθνικό θέμα, με πολλά «αγκάθια»!

Αυτό εξάλλου αποδεικνύεται από το έγγραφο που δημοσίευσαν τα «Παραπολιτικά» του Σαββάτου, σύμφωνα με το οποίο ο Ν. Κοτζιάς απαντώντας στον Τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκο αρνείται να αναφερθεί στις συζητήσεις όσον αφορά το ζήτημα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, επικαλούμενος το δικαίωμα άρνησης πληροφοριών επί διεξαγομένων διαπραγματεύσεων εθνικής σημασίας.

Στην απάντησή του ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι επήλθε συμφωνία σχετικά με τα σχολικά εγχειρίδια και υποστηρίζει ότι η αλβανική πλευρά αποδέχεται να αφαιρέσει αναφορές όπως ότι στην Ελλάδα υπάρχουν αλβανικά εδάφη, με χάρτες αντίστοιχου περιεχομένου. Οι αλλαγές υπολογίζεται ότι θα γίνουν από τον Σεπτέμβριο του 2019 και κάποιες άλλες από το 2020! Βέβαια, η Κυβέρνηση αντί να επικαλείται το «απόρρητο» θα μπορούσε να δεχτεί την πρόταση βουλευτών της Ν.Δ. που κατέθεσαν προ ημερών και με την οποία ζητούσαν τη σύγκληση κεκλεισμένων των θυρών της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να συζητηθεί η πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων και ειδικότερα η υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση με την Αλβανία (δικαιώματα ελληνικής εθνικής μειονότητας & διμερής συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών).

Οι Έλληνες του εξωτερικού Ανακοίνωση για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας εξέδωσε και ο Διεθνής Ελληνικός Σύνδεσμος, καλώντας την ελληνική Κυβέρνηση να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τις θέσεις της πάνω στην συμφωνία. Όπως μεταξύ άλλων, αναφέρει «αν και στην παρούσα περίπτωση τηρείται ουσιαστικά η διαδικασία της μυστικής διπλωματίας –γεγονός απαράδεκτο για σημαντικά εθνικά ζητήματα, τα βασικά θέματα που φαίνεται να βρίσκονται στο τραπέζι των ελληνοαλβανικών διαπραγματεύσεων είναι οι θαλάσσιες ζώνες με τον προσδιορισμό της ΑΟΖ στο Ιόνιο και την Αδριατική, η άρση του εμπόλεμου, καθώς και η κατάργηση «αλυτρωτικών όρων», δηλαδή ο συμψηφισμός των αλυτρωτικών διεκδικήσεων της Αλβανικής πλευράς μέσω της ανακίνησης του ανύπαρκτου ζητήματος των Αλβανοτσάμηδων, με την κατάργηση του όρου «Βόρειος Ήπειρος».

»Σαν ενεργοί πολίτες εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας διότι σε όλα αυτά τα ζητήματα που θίγονται στις διαπραγματεύσεις, ενυπάρχουν κίνδυνοι για εκχώρηση εθνικών δικαιωμάτων σαν κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την μορφή Συμφωνίας ή με άλλου είδους Συνθήκη. Ιδιαίτερα μάλιστα, όταν οι συζητήσεις γίνονται υπό καθεστώς αδιαφάνειας και έλλειψης ενημέρωσης του Ελληνικού λαού. Με αυτή την μεθόδευση, ένα άλλο μείζον εθνικό ζήτημα κινδυνεύει να διχάσει πάλι τον Ελληνικό λαό και να διασπάσει την αρραγή ενότητά του που είναι απολύτως απαραίτητη για τις ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές που βιώνουμε. Ως εκ τούτου, ζητάμε από το Υπουργείο Εξωτερικών και την Κυβέρνηση να αποσαφηνίσει ποιές είναι οι θέσεις των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις, όπως επίσης να εξηγήσει γιατί επείγεται να τις κλείσει άμεσα, σε συνθήκες όχι ιδιαίτερα ευνοϊκές, όταν η άλλη πλευρά δεν δείχνει να έχει παρόμοιο κίνητρο».

Περί ΑΟΖ και σύνορα…

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για την ΑΟΖ, που σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί από τους Αλβανούς στοιχεία διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα δέχεται την κατάργηση της Συμφωνίας Καραμανλή-Μπερίσα και περιορίζει τις αξιώσεις της προς όφελος της Αλβανίας. Ως προς τα περί επανακαθορισμού των χερσαίων συνόρων που ακούγονται και φημολογείται ότι προέκυψε μετά από την ανεύρεση πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο αλβανικό έδαφος, πλησίον των ελληνοαλβανικών συνόρων, ο Σύνδεσμος καλεί την Κυβέρνηση να απαντήσει τι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις της Αλβανικής πλευράς.

Το εμπόλεμο

Αναφορικά με την άρση του εμπολέμου, η κατάσταση είναι ακόμη πιο θολή. Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση «αν και ο Υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι οι περιουσίες των μεσεγγυήσεων ιδιοκτησιών του αλβανικού κράτους και Αλβανών ιδιωτών προ του πολέμου –που μόλις τελειώσει το εμπόλεμο μπορεί να επιστραφούν, δεν έχουν σχέση με τις περιουσίες των Τσάμηδων, αυτό δεν είναι απαραίτητα καθησυχαστικό. Κύκλοι στην γειτονική χώρα υποστηρίζουν ότι σε μια σειρά περιπτώσεων που αναφέρονται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων και εμβληματικών κτηρίων στην Θεσσαλονίκη, πρόκειται περί αλβανικών περιουσιών, και απαιτούν αποζημίωση για τις χαμένες περιουσίες τους. Κατ’ αυτούς, μόνο στη Θεσσαλονίκη οι αποζημιώσεις που αναλογούν στους Αλβανούς είναι 35 εκατομμύρια και δεν είναι τα μόνα, καθώς ισχυρίζονται ότι οι περιουσίες τους εκτείνονται σε ολόκληρη σχεδόν την έκταση της Ελλάδας…».

Για τις ελληνικές περιουσίες;

Ταυτόχρονα, ο Διεθνής Ελληνικός Σύνδεσμος στηλιτεύει το γεγονός ότι δεν γίνεται πουθενά λόγος «για τις ελληνικές περιουσίες ανά την Αλβανία που έχουν κατασχεθεί, ούτε για τις ελληνικές κατοικίες που κατεδαφίζονται εν έτει 2018. Ούτε επίσης γίνεται λόγος για τα τεράστια Βορειο-Ηπειρωτικά κληροδοτήματα για τη διατήρηση του Ελληνισμού σε περιοχές μη αναγνωρισμένες από την αλβανική κυβέρνηση ως μειονοτικές, όπως η Κορυτσά, η Μοσχόπολη και η Χιμάρα. Οι Αλβανικές κυβερνήσεις όχι μόνο δεν επέτρεψαν να χρησιμοποιηθούν τα κληροδοτήματα αυτά για την προώθηση της Ελληνικής παιδείας αλλά και δήμευσαν ελληνικές κοινοτικές περιουσίες».

Τα δικαιώματα της μειονότητας

Στην μακροσκελή ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας στην Βόρειο Ήπειρο, σύμφωνα με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες. Υπενθυμίζει το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, που υπεγράφη 17 Μαΐου 1914, σύμφωνα με το οποίο η Αλβανία αναγνώριζε τον ελληνικό χαρακτήρα του πληθυσμού των νοτίων Νομών, δηλαδή των περιοχών Αργυροκάστρου και Κορυτσάς, και δεχόταν να ονομάζει τους κατοίκους της περιοχής «Ηπειρώτες». Επίσης, το Πρωτόκολλο προβλέπει ουσιαστικά αυτοδιοίκηση της περιοχής, όπου η εκπαίδευση, η εκκλησιαστική διαχείριση και η αστυνόμευση υπάγονται αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των Ορθοδόξων Χριστιανών, δηλ. τους Έλληνες.

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «αφού λοιπόν η Αλβανία έχει αναγνωρίσει με την υπογραφή της τον χαρακτηρισμό «Ηπειρώτες» για τους Έλληνες της περιοχής, γιατί κάποιοι θεωρούν ότι ο όρος «Βόρειος Ήπειρος» είναι αναχρονισμός και γιατί επιζητείται η απόρριψή του; Γιατί στην περίπτωση των Σκοπίων ο γεωγραφικός προσδιορισμός δεν είναι απειλή για την Ελλάδα, ενώ στην περίπτωση της Β. Ηπείρου θεωρείται απειλητικός ο όρος για την Αλβανία και επομένως απορριπτέος;

»Η Β. Ήπειρος είναι κομμάτι της Αλβανίας σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες και δεν πρόκειται να ζητηθεί αλλαγή συνόρων στην νέα συμφωνία, αναφέρει ο κ. Κοτζιάς σε πρόσφατη δήλωση. Αυτό όμως αποτελεί συνειδητή διαστρέβλωση του γεγονότος ότι το δικαίωμα για έννομη διεκδίκηση των όσων προδιαγράφει το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, δηλαδή το καθεστώς Αυτονομίας, δεν συνεπάγεται αλλαγή συνόρων».

www.proinoslogos.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon