«Θεωρίες συνωμοσίας»: Ο Μπουσάτι κι ο Κοτζιάς ανακαλύπτουν τους κοινούς εχθρούς

Δημοσιεύθηκε: 23/07/2018 16:06 Τελευταία Ενημέρωση: 24/07/2018 17:55 Από: Tachydromos

Αναδημοσιεύουμε αυτούσιο σε μετάφραση, κείμενο της σύνταξης του ιστότοπου «www. lapsi.al” το οποίο διαχειρίζονται διαπρεπείς πολιτικοί αναλυτές των Τιράνων και το ανάρτησαν μόλις σήμερα το μεσημέρι.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση για τις εν εξελίξει συνομιλίες των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας για το περιεχόμενο των οποίων υπάρχει αρκετό μυστήριο ενώ απ’ το πιγκ – πογκ των δηλώσεων των δύο αρμοδίων Υπουργών οι αναλυτές προσπαθούν να βγάλουν συμπεράσματα και να προσεγγίσουν που οδηγούνται τα πράγματα.

«Θεωρίες συνωμοσίας»: Ο Μπουσάτι κι ο Κοτζιάς ανακαλύπτουν τους κοινούς εχθρούς

Καθώς τα πράγματα δείχνουν οι συνομιλίες Τιράνων – Αθήνας βαίνουν τόσο καλά που οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών έχουν αρχίσει και υιοθετούν και κοινή γλώσσα. Στην σισύφεια προσπάθεια τους για να βρουν τόπο προσέγγισης για τα προβλήματα που σχεδόν από αιώνα τώρα χωρίζουν Αλβανία και Ελλάδας εκείνοι έχουν ταυτοποιήσει και τους κοινούς εχθρούς. Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ο Αλβανός ΥπΕξ , Ντιτμίρ Μπουσάτι δεν δίστασε να πλέξει συνωμοτικές θεωρίες για ένα σχέδιο ναρκοθέτησης των συμφωνιών. Στα πλαίσια μιας συνάντησης του με το Γερμανό Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μίκαελ Ροθ, εκείνος (Μπουσάτι) θα δήλωνε: «δυσυτχώς βλέπουμε ξεκάθαρα μέρα με τη μέρα ότι υπάρχει μια ενορχηστρωμένη στρατηγική ώστε να κρατηθούν σε κατάσταση ομηρίας και να μην επιτρέψουν ώστε η αλβανοελληνική σχέση να απελευθερώσει την ενέργεια που δύναται».

Ο Μπουσάτι με ακρίβεια έχει στοχεύσει για το ποιον κατηγορεί ως παρακινητή αυτής της ενορχηστρωμένης στρατηγικής, καθώς μίλησε για το γεγονός ότι εκείνος θα υπογράψει μια πολύ πιο συμφέρουσα συμφωνία απ’ αυτή που έκαναν ο Μπερίσα και ο Καραμανλής. Αυτός μάλιστα είπε ότι αυτή θα είναι: « πολύ πιο καλή απ’ αυτά που έχουμε δει στο παρελθόν και για το γεγονός ότι εμείς έχουμε εξάγει πικρά μαθήματα απ’ τα λάθη του παρελθόντος, ανεξαρτήτως που αυτοί που διέπραξαν αυτά τα λάθη τώρα για τώρα φωνάζουν ακόμη περισσότερο σε κάθε μέσο ενημέρωσης για δήθεν κατακερματισμό των αλβανικών εδαφών ή ότι περί της προδοσίας σειράς έναντι του αλβανικού έθνους και άλλα».

Το όμορφο είναι ότι την ίδια στιγμή με τον αλβανό ομόλογο του έχει αντιδράσει και ο Νίκος Κοτζιάς,. Κατηγορούμενος για εθνική προδοσία έναντι με την Αλβανία και τη Μακεδονία (εννοεί πΓΔΜ), ο έλληνας Υπουργός των Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς μίλησε για πολιτικές δυνάμεις στην αντιπολίτευση που εκμεταλλεύονται τις ευαισθησίες της κοινής γνώμης για μικρά πολιτικά οφέλη. «Ας πάρουμε για παράδειγμα το νόμο εμπόλεμης κατάστασης.

Μπορούμε να φανταστούμε ότι είμαστε ακόμη οι δύο χώρες σε πόλεμο; Οι αντιπολιτεύσεις, στις δύο πλευρές των συνόρων, προσπαθούν κι εργάζονται σ’ αυτή τη βάση, πάνω στην δυσαρέσκεια των ανθρώπων. Για να αναπαράγουν τα αρνητικά στερεότυπα και τις προκαταλήψεις μεταξύ των λαών. Έφτασαν να πουν ότι η Ελλάς έχασε τη Βόρεια Ήπειρο από δική μου υπαιτιότητα».

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην αντιπολίτευση έχουν απαιτήσει μια διαδικασία ακρόασης με τον Έλληνα Υπουργό προκειμένου να γίνει διαφάνεια περί της αναμενόμενης συμφωνίας με την Αλβανία, διότι η Ελληνική κυβέρνηση κατηγορείται για έλειψη διαφάνειας στις συνομιλίες με τα Τίρανα.

Ο Αλβανός ΥπΕξ έχει ξεκαθαρίσει και τους όρους (περιεχόμενο) των συνομιλιών που έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στις αντιπολιτεύσεις των δύο χωρών: «Είμαστε στο τραπέζι έστω για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, έτσι και σε ότι αφορά στις υποθέσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση του χερσαίου συνόρου, τη διαχείριση των μεθοριακών επεισοδίων και των πυραμίδων», είπε εκείνος, προσθέτοντας: «Δεν γνωρίζω εάν υφίσταται μια κάλοπροσδιορισμένη στρατηγική ή είναι σύμπτωση ότι τόσο η αντιπολίτευση στην Ελλάδα όσο και αυτή στην Αλβανία συμμερίζονται την ίδια στάση περί της υπόθεσης αυτής.

Το γεγονός ότι υπάρχουν αντιθέσεις τόσο στην Αλβανία όσο και στην Ελλάδα σχετικά μ’ αυτό που πράττουμε με την ελληνική πλευρά σημαίνει ότι είμαστε στον κατεύθυνση που πρέπει».

Πηγή: lapsi.al

Μετάφραση tachydromos.org

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon