Κινητοποίηση των κατοίκων Νίβητσας για τον Κόλπο του Μοναστηριού στην Κακομιά

Δημοσιεύθηκε: 12/08/2018 16:23 Τελευταία Ενημέρωση: 14/08/2018 14:30 Από: Tachydromos

Δεκάδες κάτοικοι της Νίβητσας Μπούμπαρη του Δήμου Χιμάρας επανέλαβαν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους που αφορά την αυθαίρετη στέρηση μεγάλης έκτασης που ανείκει στους ίδιους και το Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Κόλπο της Κακομιάς. Πρόκειται για περιοχή ιδιαίτερου κάλους και με δυνατότητες τουριστικής αξιοποίησης.

Συγκεκριμένα σήμερα επιχείρησαν την αφέταιση πόρτας στη φράχτη που έχει τοποθετήσει επίμαχος διεκδικητής προκειμένου να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην πλαζ του Κόλπου. Να σημειωθεί ότι εντός της "απαγορευμένης" περιοχής υπάρχει παρεκκλήσι του Αγίου Προδρόμου που ήταν εξαρτιματικό της ιστορικής Μονής της Παναγίας.

Όπως είχε καταγγείλει προ μηνών ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες σε αντιπαράθεση με την Υπουργό Πολιτισμού η διαπλοκή της Κυβέρνησης με τα σκοτεινά συμφέροντα που διεκδικούν την ιδιοκτησία του Κόλπου έχουν στην ουσία αποκόψει και την πρόσβαση προσκηνιτών κι επισκεπτών στη Μονή και τούτο μάλιστα μόλις ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναστήλωσης που έγιναν με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.

Για την ιστορία ν αναφερθεί ότι προ ετών η Κυβέρνηση Νάνο έδωσε την επιφάνεια για αξιοποίηση σε περίεργα επιχειρηματικά συνφέροντα απ την Αυλώνα. Οι κάτοικοι εξ αρχής κατείγγειλαν την διαδικασία υφαρπαγής προβάλλοντας τα ιστορικά τους ιδιοκτησιακά δικαιώματα και του Μοναστηριού. Η περιοχή εν τούτοις περιφράχθηκε ενώ έχει καταγγελθεί επισήμως ότι το στρατιωτικό Λιμάνι στο βάθος του Κόλπου έχει χρησιμοποιθηθεί για λαθρεμπόριο τσιγάρων και διακίνηση ναρκωτικών και λάθρομεταναστών.

Πολλοί κάτοικοι της Νίβητσας έχουν προσαχεί στη διάρκεια πλέον των 14 ετών γιατί συνεχίζουν να επιμένουν στο δίκαιο αίτημα τους.

Να αναφερθεί τέλος ότι αισχάτως και στα πλαίσια επαναπροσδιορισμού των προνομοιούχων στρατηγικών επενδυτών της αυλής του Έντι Ράμα στην περιοχή της Χιμάρας τα δικαιώματα του Κόλπου της Κακομιάς έχουν μεταβιβαστεί στην Αλλαντοποιία EHW.

Έχει σπουδαία σημασία η αναζωπύρωση των κινητοποιήσεων των φορέων της περιοχής καθότι ανάλογη υφαρπαγή καλυμμένη πίσω από μανδύα τουριστικών επενδύσεων προετοιμάζεται στην παρακείμενη Μονή του Αγίου Γεωργίου στα όρια της Κοινότητας Άγιος Βασίλειος.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon