WSJ: Η Τουρκία να «πάρει πόδι» από το NATO

Δημοσιεύθηκε: 14/08/2018 17:03 Τελευταία Ενημέρωση: 14/08/2018 17:03 Από: Tachydromos

Με τη κρίση στης σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, έπειτα από τις οικονομικές κυρώσεις και το πάγωμα των F-35 που επέβαλε η Ουάσιγκτον, πληθαίνουν οι φωνές στα mainstream ΜΜΕ της Δύσης που ζητούν ακόμη και την εκπαραθύρωση της Άγκυρας από το NATO.

Οι τακτικοί αναγνώστες μας ίσως θυμούνται άρθρο του The National Interest το περασμένο Μάρτιο με τίτλο «Ας σταματήσουμε να υποκρινόμαστε πως ΗΠΑ και Τουρκία είναι σύμμαχοι«. Τότε ήταν ελάχιστοι εκείνοι που «έβλεπαν» ακραία ρήξη στις σχέσεις των δυο χωρών, εξαιτίας της γεωπολιτικής αξίας της Τουρκίας. Ο μόνος λόγος που η χώρα έχει αξία ως νατοϊκός σύμμαχος, είναι η βάση του Ιντσιρλίκ, όπου φιλοξενούνται (;) αριθμός πυρηνικών βομβών B-61, αλλά και ένα εξαιρετικά σημαντικό αντιβαλλιστικό ραντάρ. «Η Τουρκία δεν είναι πλέον σύμμαχος. Η διμερής σχέσεις δεν ήταν ποτέ ζωτικής σημασίας και σήμερα σώζονται μετά βίας. Δεν είναι απαραίτητο η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον να είναι αντίπαλοι. Αλλά όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα ωφεληθούν αν οι δύο κυβερνήσεις απέρριπταν το προσωπείο της φιλίας που τώρα καμουφλάρει τις τεράστιες διαφορές τους.»

‘Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι και φτάνοντας στο σήμερα, βλέπουμε πολλά mainstream δυτικά ΜΜΕ (που στη πλειοψηφία τους είναι «αντιτραμπικά»), να κρούουν το κώδωνα του κινδύνου, ή να ζητούν αυστηρή στάση απέναντι στην Άγκυρα. Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που ασκούν κριτική στον Τραμπ επειδή σπρώχνει τη Τουρκία εκτός NATO. Tο ερώτημα είναι, άραγε το NATO θέλει μια τέτοια σύμμαχο που ήδη πλήττει τα συμφέροντα της Δύσης; Το σίγουρο είναι πως Ρωσία, Ιράν και πιο διακριτικά η Κίνα, περιμένουν στη γωνία.

www.ptisidiastima.com/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon