Οι επέτειοι των Εγκαινίων

Δημοσιεύθηκε: 17/08/2018 17:00 Τελευταία Ενημέρωση: 20/08/2018 01:30 Από: Tachydromos

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας δεν φρόντισε απλά για την κατασκευή όμορφων και μεγαλοπρεπών ναών για τις ανάγκες των κοινοτήτων των Ορθοδόξων πιστών και στις περιοχές της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου. Σαν ένας πνευματικός πατέρας με ιδιαίτερο βάθος και μοναδικούς διδακτικούς τρόπους όχι απλά συμβολικά επίσης έχει διαχρονικά τελέσει τα επίσημα Εγκαίνια ορισμένων εκ των νεόδμητων ιερών ναών, τέτοιες μέρες, του Αυγούστου.

Είναι κατανυκτική η ατμόσφαιρα αυτή την περίοδο και οι πιστοί σε πνευματική ανάταση για την Πανήγυρη της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. Είναι το Πάσχα του Καλοκαιριού όπως οι Έλληνες συνηθίζουμε να το αποκαλούμε. Συν τις άλλοις είναι μοναδική ευκαιρία για τους πιστούς μας, σε όλες σχεδόν τις ενορίες, ώστε να βρεθούν και πάλι στα χωριά τους. Να ευχαριστήσουν το Θεό μέσα απ’ τις λατρευτικές τους συνάξεις και να προσευχηθούν για τις πρεσβείας της Υπεραγίας Μητρός τους για τους ίδιους, τις οικογένειες τους και τον τόπο τους. Ανταμώνουν μεταξύ τους και χαίρονται έστω με το νόστο της Πατρίδας καθώς βρίσκονται το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μακριά της σε άλλα μέρη για εργασία καλύτερη και προκοπή…

Για τους λόγους αυτούς τόσο η κοπιώδη και πολυδάπανη για τον Αρχιεπίσκοπο εργασία της οικοδομής των ναών όσο και τα εγκαίνια σε τέτοιες μέρες στοχεύουν ακριβώς στο να εμπεδωθεί η αίσθηση ότι ο τόπος αυτός αξίζει και μπορεί να ορθωποδήσει.

Συνεχίζοντας την πρακτική αυτή διδασκαλία και πνευματική νουθεσία ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου με ευλάβεια σχεδόν διοργανώνει κάθε χρόνο την Ανάμνηση των Εγκαινίων σε διάφορες Ενορίες. Το μήνυμα έχει διπλή διάσταση. Δεν είναι απλά υποχρέωση που απορρέει απ’ το Τυπικό της Εκκλησίας μας. ίσως και το ίδιο να έχει έτσι διατυπωθεί ακριβώς για τους ίδιους λόγους. Πρώτα – πρώτα διαιωνίζεται στο χρόνο η χαρά των Εγκαινίων. Η ατμόσφαιρα εκείνης της ημέρας με τη μεγαλοπρέπεια που προσέδωσε η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου αναβιώνει έστω συμβολικά και πάλι… σαν όμορφη ανάμνηση. Διαχέεται λοιπόν στο χρόνο το γεγονός ότι προστέθηκε κάπου όχι ένα απλό αρχιτεκτόνημα αλλά ένας χώρος αφιερωμένος στο Θεό. Αφιερωμένος στην αγάπη για το Θεό και μεταξύ των ανθρώπων. Αυτό είναι ότι πιο όμορφο και το πλέον ποθητό για τις ευχαριστιακές κοινότητες των Ορθοδόξων. Άλλο τόσο εδώ στα μέρη μας όπου δεκάδες ναοί γκρεμίστηκαν ανελέητα απ’ τον κομουνιστικό διωγμό. Είναι στην ουσία τα εγκαίνια των ναών μας αναβαπτισμός και επανευαγγελισμός της κοινότητας μας…

Ένας δεύτερος ουσιαστικός λόγος είναι με την χρόνο με το χρόνο τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην Επέτειο και Ανάμνηση των Εγκαινίων ενός ι. Ναού στην ουσία σταθεροποιείται η Ενορία και η κοινότητα των πιστών της. Μέσα απ’ την τέλεση της Θείας Λειτουργίας μαρτυρείται η χαρά τους, η ιστορική παρουσία και κυρίως η δοξολογία τους. Δοξολογώντας τον Θεό που τους αξίωσε να έχουν καινούργιο ναό και μάλιστα εγκαινιασμένο εκφράζουν και την ευγνωμοσύνη τους στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου που τους ενισχύει την πίστη και την ελπίδα και την προσδοκία με τέτοια δώρα.

Για τους λόγους αυτούς ίσως ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου και ως μια πολύ καλή ευκαιρία πνευματικής επικοινωνίας με το ποίμνιο του και πάλι φέτος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και όσα το Τυπικό ορίζει για την Ανάμνηση των Εγκαινίων στους ναούς του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Λειβαδιά, και στον Άγιο Χαράλαμπο στους Αγίους Σαράντα, και στους Αγ. Αποστόλους Πέτρο και Παύλο στο Μεσοπόταμο, και στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στην Κλεισούρα.

Ατμόσφαιρα πνευματική παντού σε όλα τα σημεία της Μητρόπολης απ’ την Γιορτή της Παναγίας μας και απ’ την πρακτική έκφραση της πρόνοιας του Θεού δια πρεσβειών Της με τα τόσα πολλά δώρα που ζούμε τώρα 26 χρόνια της παρουσίας και σοφής καθοδήγησης του Προκαθημένου της Εκκλησίας μας κ. Αναστασίου!

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon