Στο Maarif του Ερντογάν το ελληνικών συμφερόντων New York University στα Τίρανα

Δημοσιεύθηκε: 18/08/2018 09:44 Τελευταία Ενημέρωση: 19/08/2018 08:24 Από: Tachydromos

Ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες μέρες η μεταβίβαση του εκπαιδευτικού ιδρύματος ανώτερης και όχι μόνο παιδείας New York University στα Τίρανα που πέρασε οριστικά στα χέρια του κυβερνητικού τουρκικού οργανισμού Mararif. Ο οργανισμός που κατέχει πλέον ένα σταθεροποιημένο εκπαιδευτικό σύνολο στην Αλβανία είναι ο μηχανισμός που δημιούργησε τα τελευταία χρόνια το καθεστώς του Τούρκου Προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου διαδώσει τουρκική παιδεία και γλώσσα σε διάφορες χώρες με μουσουλμανικό πληθυσμό. Αναπτύσσει ήδη δραστηριότητες σε χώρες της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής καθώς και στα Βαλκάνια και πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Στα Βαλκάνια βασικά δραστηριοποιούνται με πλήρη κάλυψη των τουρκικών διπλωματικών αντιπροσωπειών, πλούσια χρηματοδότηση και με όλη την εύνοια του ίδιου του Ερντογάν προκειμένου οδηγήσει τις εξελίξεις για την διάλυση του δικτύου των εκπαιδευτηρίων του αντιπάλου του Ιμάμι Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ενώ σε Κόσοβο, Σκόπια και Βοσνία Ερζεγοβίνη προχωρούν κανονικά και παράλληλα οι διαδικασίες τόσο ίδρυσης των υπαγομένων στο Maarif σχολείων με το κλείσιμο εκείνων του Γκιουλέν στην Αλβανία το δεύτερο καθυστερεί κάπως να συμβεί και δημιουργεί εκνευριστικές αντιδράσεις τόσο του Πρεσβευτή της Τουρκίας στα Τίρανα όσο και τούρκων αξιωματούχων που επισκέπτονται την Αλβανία.

Απ την άποψη αυτή η απόκτηση του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου και όλων των άλλων σχολείων που διέθετε ο Έλληνας επιχειρηματίας Ηλίας Φούτσης στα Τίρανα, απ’ τον κρατικό Τούρκικο φορέα παρουσιάζει ενδιαφέρον για τις εξελίξεις που θα επιφέρει στο πεδίο. Η διαπραγμάτευση ανάμεσα στο Maarif και την “IF Imports & Exports Investments” ΕΠΕ, του κ. Φούτση είχε τουλάχιστον απ’ το Γενάρη που ξεκινήσει και ολοκληρώθηκε προ διημέρου με την ολική μεταβίβαση των μετοχών του στο πρώτο. Η εταιρεία με μοναδικό μέτοχο τον κ. Φούτση Η. διέθετε το 65% των μετοχών του Εκπαιδευτικού Οργανισμού ενώ το 25% κληρονομεί η οικογένεια του πρώην Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης καθηγητή κ. Γραμόζ Πάσκο που ήταν εκ των ιδρυτών του οργανισμού και 10% στο οργανισμό κατοχύρωσης της ονομασίας το “New York University in Prage”. Το συγκεκριμένο είχε ιδρυθεί ήδη επί κυβέρνησης Νάνο τον Αύγουστο 2002, απ’ τα πρώτα με δράση στην παροχή μεταλυκειακής παιδείας και τίτλων σπουδών, ενώ στη συνέχεια επεκτάθηκε κάθετα με νηπιαγωγείο, εννιάχρονα σχολεία και λύκειο.

Έτσι πλέον το Maarif απέκτησε με την αγορά πρόσβαση όχι μόνο στην ανώτερη παιδεία αλλά σε όλες τις βαθμίδες της στην πρωτεύουσα της Αλβανίας καθώς και πολύ καλές κτιριακές υποδομές.

Ήδη ο κ. Φούτσης παραιτήθηκε απ’ τη θέση του Διευθυντή του Ιδρύματος ενώ η μεταβίβαση των μετοχών έχει ολοκληρωθεί με την εγγραφή του νέου ιδιοκτήτη στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων που λειτουργεί ως μητρώο εγγραφής. Το Υπουργείο Παιδείας της Αλβανίας έχει επίσης εγκρίνει τις διαδικασίες μεταβίβασης και την άδεια λειτουργίας στο νέο ιδιοκτήτη.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon