Συμφωνούν οι ΗΠΑ με ανταλλαγή εδαφών στο Κόσοβο

Δημοσιεύθηκε: 25/08/2018 19:37 Τελευταία Ενημέρωση: 25/08/2018 19:37 Από: Tachydromos

Ευνοϊκά θα αντιμετώπιζε η κυβέρνηση των ΗΠΑ μια ενδεχόμενη συμφωνία ανταλλαγής εδαφών στο Κόσοβο, στο πλαίσιο μιας οριστικής λύσης για το καθεστώς της περιοχής αυτής. Την δήλωση αυτή έκανε αργά το βράδυ της Παρασκευής, από το Κίεβο, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον.

«Αν το Κόσοβο και η Σερβία καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα ικανοποιεί και τα δυο μέρη, πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα την υποστηρίξουν αναμφίβολα», είπε ο Μπόλτον, διευκρινίζοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν αποκλείουν «εδαφικές ρυθμίσεις» σε μια τέτοια συμφωνία.

Σημειώνεται ότι, τους τελευταίους μήνες, στην Σερβία και το Κόσοβο έχει αναπτυχθεί έντονη σεναριολογία περί διαίρεσης της περιοχής ή ανταλλαγής εδαφών, στο πλαίσιο μια οριστικής λύσης για το καθεστώς της περιοχής. Παραλλήλως, Βελιγράδι και Πρίστινα βρίσκονται σε διάλογο με σκοπό μια οριστική συμφωνία που θα εξομαλύνει τις διαφορές.

Η Σερβία αρνείται να επικυρώσει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας της, στην οποία πλέον η πλειονότητα είναι Αλβανοί, παρότι το Κόσοβο από το 2008 και μετά έχει αναγνωριστεί από περισσότερες από 110 χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και τα 22 από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Βασική ένσταση του Βελιγραδίου είναι η αβεβαιότητα για την σερβική μειονότητα, καθώς εκτιμάται ότι 120.000 Σέρβοι εξακολουθούν να ζουν στο Κόσοβο, κυρίως στον βορρά και σε διάφορους θύλακες. Η μεγάλη πλειονότητα ωστόσο, των περίπου 1,8 εκατ. κατοίκων, είναι Αλβανοί και μουσουλμάνοι.

Slpress.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon