Ο Τόνι Μπλέρ για να πείσει τους Ιταλούς για διέλευση του αγωγού TAP…

Δημοσιεύθηκε: 05/09/2018 16:07 Τελευταία Ενημέρωση: 05/09/2018 16:07 Από: Tachydromos

Η κοινοπραξία που κατασκευάζει τον αγωγό TAP εξετάζει τρόπους για να διασφαλίσει ότι θα προχωρήσει χωρίς απρόοπτα η κατασκευή του αγωγού επί ιταλικού εδάφους. Για το σκοπό αυτό “επιστρατεύεται” ο πρώην Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τόνι Μπλέρ, σύμφωνα με άρθρο του Independent Balkans News Agency.

Του Μιχάλης Μαστοράκης

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας αναμένεται να συναντήσει τον Ιταλό Υπουργό Εσωτερικών Matteo Salvini στη Ρώμη και φαίνεται να έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή προκειμένου να παρουσιάσει τα θετικά που θα προκύψουν από την κατασκευή του αγωγού TAP για την Ιταλική οικονομία εφόσον ο αγωγός τεθεί σε λειτουργία.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής σχέδια, ο αγωγός TAP, διαμέσου της Αδριατικής, θα φτάσει να καταλήξει στις ιταλικές ακτές, κοντά στην Απουλία, περιφέρεια της Ιταλίας. Βέβαια η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρει πως μέχρι στιγμής, το γραφείο του Μπλερ δεν έχει προχωρήσει σε καμία περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη στην Ιταλία. Να σημειωθεί ότι ο Βρετανός πολιτικός, μέσω του οργανισμού που ίδρυσε, Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Αλλαγή, αντιτίθεται στη ρητορική που υιοθετεί και χρησιμοποιεί η κυβέρνηση συνασπισμού στην Ιταλία.

Το κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λίγκα του Βορρά έχουν διαφορετική οπτική ως προς την βιωσιμότητα και την αναγκαιότητα του αγωγού TAP. Ειδικότερα, τον Ιούλιο, ο Matteo Salvini είχε δηλώσει ότι θα υποστήριζε τον αγωγό, επιχειρηματολογώντας στη βάση ότι η λειτουργία του θα βοηθήσει στη μείωση των τιμών φυσικού αερίου στην Ιταλία και ότι τέτοιες υποδομές είναι απαραίτητες στο νότο της χώρας.

Από την άλλη, η Barbara Lezzi, Υπουργός, υπεύθυνη για τον Ιταλικό νότο, είπε ότι “πραγματικά χρειαζόμαστε υποδομές: χρειαζόμαστε δρόμους, σχολεία και σταθμούς τραίνων”, καταλήγοντας ότι συγκεκριμένα ο TAP είναι ένα άχρηστο και επιβλαβές έργο.

Ο Luigi Di Maio, επικεφαλής του κινήματος των Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σημείωσε ότι “το κόμμα δεν έχει αλλάξει γνώμη για την κατασκευή του αγωγού TAP”. Τέλος, από την πλευρά όσων εναντιώνονται στα σχέδια του αγωγού, οι σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή όπου θα καταλήξει ο αγωγός TAP στην Ιταλία, όπως η μόλυνση των υπόγειων υδάτων και η θάλασσια ρύπανση, καθώς και το ζήτημα με τα απειλούμενα από την καταστροφή του οικοσυστήματος, είδη, αποτελούν τα επιχειρήματα που προβάλλουν ζητώντας την ματαίωσή του.

ΠΗΓΗ Energy Press

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon