Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στην Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου:«… Ας ανυψώσουμε στις συνειδήσεις μας, στην ψυχή και την καρδιά του σύμβολο του Τιμίου Σταυρού…»

Δημοσιεύθηκε: 11/09/2018 15:22 Τελευταία Ενημέρωση: 13/09/2018 08:41 Από: Tachydromos
  • Εορτασμοί της 20ης Επετείου ίδρυσης και καλής λειτουργίας του Εκκλησιαστικού Λυκείου «Τίμιος Σταυρός» στο Αργυρόκαστρο
  • Θεία Λειτουργία για τη Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου στους Δρυμάδες της Χιμάρας

Η ευλογημένη αυτή επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστασίου, σε περιοχές της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου υπήρξε εντατική και γεμάτη συγκινήσεις. Αφορμής γενομένης της πανηγύρεως της Γέννησης της Υπεραγίας Θεοτόκου και της δραστηριότητας για την 20η Επέτειο ίδρυσης του Εκκλησιαστικού Λυκείου «Τίμιος Σταυρός» στο Αργυρόκαστρο, ο Αρχιεπίσκοπος μετέφερε παντού μηνύματα ελπίδος και δημιουργικό όραμα, πράγματα που τόσο απαραίτητα τα έχει το Ορθόδοξο ποίμνιο και ευρύτερα όλη η κοινωνία τις ημέρες τούτες. Αναμνήσεις συγκινητικές, προσευχές ευχαριστίας και όραμα για το μέλλον, με ένα πλούσιο πρόγραμμα, αποτελούν τη σύνθεση αυτής της ευλογημένης επίσκεψης του Μακαριωτάτου.

Στους Δρυμάδες

Το Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου, καθώς η Εκκλησία μας γιορτάζει και πανηγυρίζει τη Γέννηση της Υπεραγίας και Αηπαρθένου Μαρίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στην κεντρική Ενορία των Δρυμάδων, στον ι. Ναό του Αγίου Χαραλάμπους. Δεκάδες πιστών πλημύρισαν το Ναό και τους βοηθητικούς χώρους του καθώς και την αυλή για να συμμετέχουν στο Μυστήριο των μυστηρίων και να λάβουν την ευλογία του Ποιμενάρχη της κατ Αλβανίαν Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας. Συλλειτούργησε μαζί του και ο Μητροπολίτης Αμαντίας κ. Ναθαναήλ καθώς και κληρικοί της περιοχής και όσοι συνόδευαν τον Αρχιεπίσκοπο.

Ο Αρχιεπίσκοπος στο κήρυγμα του καθώς και το χαιρετισμό προς του πιστούς μίλησε για την προσωπικότητα της Αηπαρθένου Μητέρας του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και ιδιαίτερα την αγίας Της σιωπή.

Σιωπή υπακοής καθώς Της ευαγγελίζονταν το μήνυμα της ενανθρωπίσεως του Θεού Λόγου, σιωπή ευσεβείας όταν στην ξενιτειά φρόντιζε τον Υιό του Θεού και σιωπή καρτερίας όταν Εκείνος θυσιάζονταν στο Σταυρό. Αλλά και τις στιγμές που Αυτή μιλάει στο Ευαγγέλιο: ώστε ν’ αποδεχτεί ότι ο Αρχάγγελος της ανήγγειλε, για να δοξολογήσει το Θεό όταν η Ελισάβετ την επισκέφθηκε και για να ζητήσει απ’ τον Υιό και Θεό ημών να αυξήσει τη χαρά του ανθρώπου στο γεγονός της Κανά.

«Ας εμπνεύσει τον καθένα μας, που θέλουμε να είμαστε παιδιά του Θεού και που προσευχόμαστε σ’ Αυτόν, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, για ν’ αποκτήσουμε περισσότερη ενότητα αναμεταξύ μας, μεγαλύτερη διάθεση συγχωρήσεως ό ένας για τον άλλο, διάθεση θυσίας και υπευθυνότητας για να υπακούμε στο θέλημα του Θεού».

Μαζί με τους πολυάριθμους πιστούς στη Λειτουργία και όλες τις συναντήσεις που ακολούθησαν συμμετείχαν και προσωπικότητες του δημοσίου βίου της περιοχής, εκπαιδευτικοί, συνεργάτες της Εκκλησίας καθώς και ο Δήμαρχος κ. Γ. Γκόρος.

Το μήνυμα ελπίδος του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου και το όραμα για να συνεχιστεί τη δημιουργική εργασία της Εκκλησίας μας υπήρξε συγκεκριμένο, δεδομένου του γεγονότος ότι ανεξαρτήτως των δυσκολιών, το τελευταίο διάστημα η κοινότητα των πιστών των Δρυμάδων και όλης τη ευρύτερης περιοχής της Χιμάρας βιώνουν την αναστήλωση και πλήρους αποκατάσταση της πάλαι ποτέ Ιεράς Μονής των Αγίων Θεοδώρων, με πρωτοβουλία, ειδική φροντίδα και κονδύλια που εξασφάλισε ο ίδιος. Μέσα από το λόγο του ιερέα τους οι πιστοί εξέφρασαν την ευχαριστία και ευγνωμοσύνη για το απίστευτο αυτό θαύμα μέχρι προ μικρού χρονικού διαστήματος.

Ο Αρχιεπίσκοπος επαίνεσε και παρότρυνε ώστε να συνεχίσουν στην αφοσίωση και το ζήλο στην Ορθόδοξη πίστη, ενθυμούμενος και εκείνη τη Θεία Λειτουργία του Αυγούστου 1991, με ιδιαίτερη συμμετοχή και ευλάβεια, που υπήρξε παράγοντας ενίσχυσης στη σκοτεινή κατάσταση της εποχής που κυριαρχούσε και επηρέασε καθοριστικές αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, καθιστώντας συγκεκριμένη την αισιοδοξία για το μέλλον ανακοίνωσε στους πιστούς την προσπάθεια για την περεταίρω διεύρυνση του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου «Λόγος» με τη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και τα νέα της Τμήματα της Θεολογίας, της Ελληνικής Γλώσσας και Παιδαγωγικής, για το στόχο διερεύνησης δυνατοτήτων για ένα Λύκειο του Ιδρύματος «Πνοή Αγάπης» στην περιοχή τους και την περαιτέρω αναζωογόνηση μέσω πνευματικών δράσεων της Μονής των Αγ. Θεοδώρων.

Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε επίσης και το ναό του Αγίου Αθανασίου που ανοικοδομείται μετά τη γνωστή περιπέτεια το καλοκαίρι του 2016. Υπήρξε βαριά ιεροσυλία που έγινε ακόμη πιο προκλητική από αναφορές πολιτικών προσώπων ότι δήθεν κατεδαφίστηκε ένας γκαράζ και όχι ένας ναός τόσο στενά συνδεδεμένος με τη συνείδηση και τη λατρευτική ζωή της τοπικής Ορθόδοξης κοινότητας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος έφτασε στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου προερχόμενος από σειρά εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα στο νησί της Κέρκυρας όπου σε εντυπωσιακή δραστηριότητα τιμήθηκε απ’ την Επτανήσια Διασπορά και την αρμόδια Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Στο Αργυρόκαστρο

Η κεντρική εκδήλωση κατά την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στο Αργυρόκαστρο υπήρξε η μνημόνευση της 20ης Επετείου ιδρύσεως του Εκκλησιαστικού Λυκείου «Τίμιος Σταυρός», την Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου, που συνέπεσε να είναι η προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστασίου και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου και Κινσάνσας (Κογκό) κ. Νικηφόρου. Πολλοί πιστοί και ειδικά νέοι πρώην μαθητές του Εκκλησιαστικού Λυκείου «Τίμιος Σταυρός», ένωσαν την προσευχή ευχαριστίας τους για τα πλούσια δώρα του Θεού, την καλή συνέχεια της συμβολής του Σχολείου, αλλά και για τον Προκαθήμενο μας, ιδρυτή και παράγοντα αναζωογόνησης του ιδρύματος αυτού, κέντρου ιεραποστολής στην κοινωνία μας.

Ο Μητροπολίτης Κινσάνσας, Νικηφόρος, συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου και πρώτος διευθυντής του Εκκλησιαστικού Λυκείου, κήρυξε το θείο λόγο για τους πιστούς. Μίλησε για τα χαρακτηριστικά της ζωντανής Ορθόδοξης πίστης προς το Θεό. Κατέστησε συγκεκριμένες τις ιδιότητες αυτές στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, ο οποίος, βιώνοντας την αγάπη για τον Κύριο μας Ιησού Χριστό, τη μεταδίδει αυτή προς κάθε πρόσωπο χωρίς διακρίσεις εθνότητας, χρώματος ή ακόμη και πίστεως. Ο Μητροπολίτης Νικηφόρος μίλησε για την πολύτιμη ιεραποστολική εμπειρία υπό το παράδειγμα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στην Εκκλησία της Αλβανίας και επεσήμανε ότι η συμβολή για τη δόμηση και συγκρότηση του Εκκλησιαστικού Λυκείου «Τίμιος Σταυρός» υπήρξε για τον ίδιο ανεπανάληπτη πείρα στην αποστολή που τώρα εκπληρώνει, στην διαποίμανση του Ορθοδόξου πληρώματος στο Κογκό, στην Αφρική. Εκεί που είναι ακόμη τόσο ζωντανές και ανεξίτηλες οι μνήμες για την παρουσία, το έργο και το πνεύμα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, σ’ αυτή την ήπειρο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος απευθυνόμενος στους μετέχοντες πιστούς, μίλησε για την Εορτή που αναμένουμε, αυτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Έκανε πετυχημένο ζωντανό παραλληλισμό ανάμεσα στο γεγονός ότι ο Ορθόδοξος κόσμος γιορτάζει την επανάκτηση του συμβόλου των παθημάτων του Κυρίου και Θεού μας και του γεγονότος ότι επί δεκαετίες στην Αλβανία, το σύμβολο αυτό προσπάθησαν να το λεηλατήσουν απ’ την ψυχή των ανθρώπων. Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε προσωπική ανησυχία για το γεγονός, ότι και σήμερα είναι πολλές οι ψεύτοαιτίες που θέλουν να μας κρατήσουν μακριά απ’ την ουσία της Χριστιανικής μας πίστεως, που εκδηλώνεται στον Τίμιο Σταυρό. Ο Ορθόδοξος που αρνείται το μήνυμα ή ο πιστός που δεν ανέχεται τον προσωπικό Σταυρό οποιασδήποτε μορφής ή διάστασης έρχεται αυτός, δεν είναι αληθινοί. Γι αυτό ο Μακαριώτατος παρότρυνε του πιστούς, ώστε, οδεύοντας προς την Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, να τον φυλάξουν αυτόν στις συνειδήσεις, στις καρδιές και την ψυχή τους, ως αήττητο τρόπαιο και προστάτη, πηγή αστέρευτη ζωής και ανάστασης.

Η εορταστική εκδήλωση ακολούθησε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ορθοδόξου Συγκροτήματος, όπου βρίσκεται και το Εκκλησιαστικό Σχολείο και Οικοτροφείο. Απόφοιτοι και τωρινοί μαθητές του Λυκείου, πρώην εκπαιδευτικοί και νυν καθηγητές, βοηθητικό προσωπικό και συνεργάτες που στηρίζουν το σχολείο συμμετείχαν σ’ αυτή την πνευματική και εορταστική δραστηριότητα που είχε προετοιμαστεί υπό την αιγίδα του οικείου Μητροπολίτη Δημητρίου και που θ αφήσει τα δικά της ίχνη στην πνευματική ζωή της τοπικής Ορθόδοξης κοινότητας κι ευρύτερα.

Χαιρέτησαν πρώην διευθυντές του Σχολείου: ο Μητροπολίτης Νικηφόρος, ο κ. Β. Κουτσός πρώην υποδιευθυντής καθώς και κ. Αθ. Μπέης – Διευθυντής. Εν ονόματι των αποφοίτων μίλησε ο Διάκονος Χρήστος Τζαφέρης και απ’ την κοινότητα των μαθητών ο Ελευθ. Ντούκος. Παραπέρα χαιρέτησαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων καθ. Κ. Γεωρ. Καψάλης, εκπρόσωπος του Γεν Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ.α. Περί του ιστορικού και της πορείας του Εκκλησιαστικού Λυκείου μίλησε ο καθηγητής του κ. Στ. Κότης. Η Χορωδία του σχολείου, με τη συμμετοχή και αποφοίτων μαθητών του, γέμισε την εορταστική ατμόσφαιρα με ύμνους της Εκκλησίας μας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος εξέφρασε τη δική του συγκίνηση και τα συγχαρητήρια για τους καρπούς της προσπάθειας: είναι πλέον 230 οι απόφοιτοι του Εκκλησιαστικού Λυκείου, όλοι τους πλήρους υποτροφίας που απονέμει ο Μακαριώτατος. Σήμερα πολλοί εξ αυτών είναι υπεύθυνοι οικογενειάρχες, με πανεπιστημιακά πτυχία σε διάφορα πεδία, επιτυχημένοι επιστήμονες και επαγγελματίες, εργάτες του Ευαγγελίου και στελέχη σε διάφορες δράσεις της Εκκλησίας μας, αλλά που δεν παραλείπουν ποτέ, δεν ξεχνούν, το βίωμα της Ορθοδόξου πίστεως και στα χρόνια της κοινής ζωής σ’ αυτό το Ίδρυμα.

Ο Αρχιεπίσκοπος παρότρυνε την κοινότητα των αποφοίτων του Λυκείου ώστε να ιδρύσουν και θεσμοθετήσουν την Αδελφότητα τους των Μαθητών του Τιμίου Σταυρού, και σαν πρώτη ενέργεια της την προετοιμασία και έκδοση βιβλίου αφιερωμένου στο Σχολείο τους και την συμβολή του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, αναφερόμενος στο βασικό χαρακτηριστικό της φυσιογνωμίας του Σχολείου, της ελευθερίας και του πλήρους σεβασμού της για όλους όσους έγιναν και γίνονται δεκτοί σ’ αυτό, χωρίς όρους στην υποτροφία ή άλλες πιέσεις, υπενθύμισε όλων τον βασικό στόχο, αυτό της σποράς του σπόρου της ιερατικής κλήσης. «Οι ανάγκες της χώρας μας είναι πολλές, επανέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος. Ωστόσο πρωταρχική παραμένει αυτή για περισσότερους ορθόδοξους ιερείς, φορείς του μηνύματος της μετανοίας, του μηνύματος της έλευσης της Βασιλείας του Θεού, της Αναστάσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και της παρηγοριάς και στήριξης του λαού Του». Αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία και της απόφασης του να αφιερωθεί στις τάξεις του κλήρου, ως μια δυνατότητα ώστε ο καθένας να αισθανθεί τη κλήση και ανταποκριθεί ανεξαρτήτως της ηλικίας.

Στο γεύμα που παρατέθηκε με την ευκαιρία αυτή για όλους τους προσκεκλημένους, αποφοίτους που είχαν έρθει από διάφορα σημεία της χώρας, εκπαιδευτικούς κ.α. διαβάστηκε επίσης και ευχετήριο μήνυμα του Μητροπολίτη Φίερι, Νικολάου, ενώ χαιρέτησαν και μαθητές και απόφοιτοι μεταφέροντας βιώματα και αισθήματα της ημέρας, αναμνήσεις απ’ τη ζωή τους στο Σχολείο και εντυπώσεις βίωσης της πίστεως και των μυστηρίων της Εκκλησίας μας.

(μετάφραση απ’ την ιστοσελίδα της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία, www.orthodoxalbania.org, 9 Σεπτεμβρίου 2018)

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon